joi, 12 noiembrie 2009

Ce a facut Basescu pentru mine, ca iesean?

















Alegerile prezidentiale sa apropie si trebuie sa ma pronunt cui am sa dau votul meu. O analiza a fiecarui candidat e necesara, pentru a nu-mi irosi votul. In alta ordine de idei, ce a facut fiecare candidat pentru Iasi? Sau ce a promis?
Voi incepe cu Traian Basescu pentru ca e presedintele in functie. Intrebarea care se pune, cel putin la nivel individual, este urmatoarea: Ce a facut Traian Basescu pentru Iasi in mandatul sau?

1. Basescu si Aeroportul Iasi

Pe 24 ianuarie 2009, Basescu este prezent la Iasi si ii primite lui Constantin Simirad ca il va ajuta in demararea lucrarilor de modernizare a aeroportului. Desi Basescu ofera aeroportului statutul de “international”, pe vremea cand era ministrul al transporturilor, in iulie 2009, Berceanu, desi promite ca va oferi intreaga consultanta pentru modernizarea sa nu rezolva problemele in raport cu Autoritatea Aeronautica Romana. Se tot asteapta proiectul de modernizare.

2. Basescu si Autostrada Est-Vest

Proiectul a fost prezentat si sustinut de Berceanu, de Boc, de Basescu. Lucrarile vor incepe, cica, din 2012 daca vor incepe. Berceanu declara in iunie ca: “N-avem bani de autostrada Iaşi -Târgu Mureş până în 2013” (Antena 3, 5 iunie 2009). Cu toate acestea, la sfarsitul lunii septembrie a acestui an, guvernul Boc, pe atunci inca in functie, a acordat din Fondul de Rezerva bugetara 10 milioane de Ron pentru Soseaua de Centura Cluj, iar pentru Iasi, nimic.

3. Basescu si CET Iasi

Bani pentru plata unor datorii ale CET-ului de la Iasi nu au venit. Cu toate acestea, cu o zi inainte de adoptarea motiunii de cenzura, cabinetul Boc II a scos urgent din acelasi fond de rezerva, 160 de milioane de lei pe care i-a impartit in asa fel incat pentru a acoperi numai anumite datorii bugetare acumulate de centralele de energie termica. Cele mai mari sume le-a primit Brasovul (56 de milioane de lei), unde primar este George Scripcaru, presedintele organizatiei judetene a PDL, Aradul (16,5 milioane de lei) condus de primarul Gheorghe Falca, finul lui Traian Basescu. Urmeaza Botosani (10 milioane de lei), unde edil-sef este Catalin Fluture, seful PDL-ului local, Videle, unde este primar varul lui Adriean Videanu. Pe lista celor care au primit fonduri se mai afla Clujul, Gheorghieniul si Targu Mures. Iasul a primit de opt ori mai putin decat Brasovul desi este in top trei in tara ca marime.

In final, am citit si declaratiile lui Basescu date in presa locala vizand proiectele mai sus citate. Macar bine ca recunoaste ca n-are de gand sa faca nimic nici in urmatorii patru-cinci ani:
7est: Ca numar de populatie, Iasul este al doilea in tara dupa Bucuresti, dar ca dezvoltare economica pe locul 6-7, iar majoritatea oamenilor de afaceri din mediul politic au identificat ca izolarea in granita de est a Iasului, fiind rupt de orice cale de transport de restul Uniunii Europene este una din cauze.

Traian Basescu:
“Inteleg. Probabil ca in exercitiul bugetar 2013-2020 Romania va avea in vedere acest proiect.” (7est, 2 noiembrie 2009)

4 comentarii:

M.B spunea...

Hai sa nu punem problema asa.Eu cred ca ar trebui sa ne gândim ce putem face noi pentru presedinte ,nu ce poate sa faca presedintele pentru noi. Pâna la urma suntem cu totii oamenii presedintelui.Un presedinte care are coloana vertebrala la fel de dreapta ca in 2004. Cel putin asta a declarat cel mai gospodar dintre toti românii.

Unknown spunea...

Afirmatia dumneavostra legata repartizarea unur sume (in mod preferential in opinia dumneavostra) agentilor economici care asigura energia termina pentru populatie nu este deloc adevarata.
HGR 1095/2009 a avut la baza obligatiile restante la bugetul de stat ale acelor agenti economici si nu alte criterii pe care le insinuati dumneavoastra.

D.T. spunea...

Catre Ministerul Finantelor, dl Ionescu:

Cu adevarat, citesc si eu prevederile HGR (SIC!) 1095/2009.
Le-am gasit la aceasta adresa:

http://www.legestart.ro/Hotarare-nr-1095-din-2009-(MzM5ODQ2).htm,

dar nu pot sa citesc anexa care sa-mi demonstreze ca alocarile bugetare au fost facute direct proportional cu obligatiile restante la bugetul de stat.

Chiar si asa, din umila mea stiinta si opinie strict personala sau cu referire la persoane mai avizate (http://zgonea.ro/programul-lui-croitoru-lipsit-de-viziune-si-de-repere/), raportul direct proportional intre nevoile bugetare pentru CET Iasi si alocarile facute pana acum de Guvern nu a fost demonstrat: situatia datoriilor catre furnizorii de combustibili fiind una de luat in seama: 74 de milioane de lei

D.T. spunea...

Si ca sa folosesc legea traingulatiei surselor inceea ce priveste alocarea , ar mai fi de vazut:

1. declaratia lui gheorghe Nichita:

http://www.nichita.ro/stirea/60

2. Radu Mazare:

http://www.antena3.ro/stiri/politica/mazare-reclama-guvernul-pentru-finantarea-preferentiala-a-primarilor-pdl_83883.html

3. Financiarul:
http://www.financiarul.com/articol_34395/ajutoare-pentru-cet-uri-cu-dedicatie-primariilor-pd-l.html