vineri, 6 noiembrie 2009

Aeroportul Iasi - proiect la Pastele Cailor

















M-am intrebat daca e important Aeroportul Iasi, mai ales ca presa tot urmareste subiectul de cativa ani buni. Probabil ca o asemenea intrebare ar starni hazul unui occidental civilizat si uimirea in acelasi timp. Este posibil ca Iasul, oras aflat in top trei la nivel national, sa aiba o asemenea deficienta?
Sa luam lucrurile pe rand. Logic, intrebarea fireasca e daca aeroportul are vreo importanta? Cu siguranta, da. Daca in 2005 s-au inregistrat aproape 42 000 de pasageri, in 2008, s-a ajuns la o cifra de 146 000 de pasageri. Este unul dintre cele mai vechi aeroporturi acreditate din tara (primul zbor avand loc in 1905). Apoi, simplu: transportul aerian e suficient de rapid, de avantajos pentru distantele mari si de ieftin pentru marfuri, cel putin pentru distantele mari.
Daca pana acum insa randurile de mai sus au un asa-zis“parfum de Iasi” (vorba lui Catalin Ivan), un fel de iz de istorie, lucrurile sunt mult mai delicate atunci cand se intra pe teritoriul necesitatilor.
Aeroportul necesita investitii de modernizare, necesita modernizarea pistei de rulare. Operatorii low cost si-au exprimat mereu dorinta de a introduce curse noi in conditiile in care zboruri directe pe distante lungi erau, la un moment dat, doar spre Austria si Ungaria. Pentru cei care doresc sa ajunga sau sa se intoarca din alte locatii, problema escalei in alte aeroporturi devine necesara si inconfortabila.
In fiecare an se tot “demareaza” lucrarile la noua pista de 3000 de metri numai ca mereu “lucrarile sunt intrerupte de sarbatorile legale (Pastele Cailor)”.
Problema celor 170 de ha de teren pare sa fie o problema serioasa pentru CJ. Reluand insa firul logic, lucrurile par sa nu se lege. Nevoia unei ordonante de urgenta emisa de Guvern ar fi o solutie in acest caz. Nu am auzit insa ca Guvernul Boc sa-si aplece urechea asupra necesitatilor iesenilor sau asupra doleantei lui Constantin Simirad. Nu am auzit nici de sustinerea tacita macar a lui Basescu pentru Iasi. Problema mare acum insa e ca guvernul de interimat nu poate emite ordonante de urgenta, deci prevad ca va curge multa cerneala improscata intre partide atat la nivel local cat si la nivel central. Simplu insa: iesenii vor avea de pierdut dincolo de gradul de interes real, mai mult sau mai putin politic, a Consiliului Judetean.
La fel de grav, insa, sau poate mai grav, Autoritatea Aeronautica Romana a dat un termen de sase luni de maxima posibilitate de functionare pentru Aeroport din momentul auditului realizat pe 27 septembrie anul acesta.
In concluzie, astept sa vad cat de repede se va misca Consiliul Judetean in rezolvarea problemei sau cat “de limitat temporal va fi Pastele Cailor”.

2 comentarii:

Ovidiu spunea...

Tu chiar te astepti ca Simirad si gasca portocalie sa miste ceva pentru aeroport? Mie imi miroase a furaciune. Cred ca vor sa-l faca praf intentionat pentru ca sa-l dea ieftin unei firme de transport aerian iar ei sa ia o spaga babana. Banditii astia trebuie fugariti imediat de la putere si bagati in puscarie pentru toate hotiile din ultimii 5 ani.

D.T. spunea...

Incerc sa nu astept Pastele Cailor