sâmbătă, 7 martie 2009

Un altfel de "rai al gainilor"

De cateva zile nu am inspiratie. Despre ce sa mai scriu cand totul e atat de banal, de “obisnuit”. Campania pentru prezidentiale s-a demarat neoficial. Cea pentru europarlamentare, la fel. Boc mai da si el “cate un tun” desfiintand cancelaria, dar permutand competentele si responsabilitatile la SGG, fara a spune daca vor fi si cresteri salariale pentru noile “fise de post” sau pana cand nu se vor face aici angajari. Geoana ii preseaza pe unii “sa-l incalte” pe Nastase. Mitrea se plimba pe la DNA. Ce mai? Eroii patati ai poporului. Iliescu il ironiza aseara pe Geoana la “Stirea Zilei”, “Maestrul” a devenit si el plictisit. Pe Mircea Badea il vad pentru prima oara trist intr-o emisiune. Mai construim un teren de fotbal, mai o aluna, mai o maslina. Despre ce sa scriu atunci?
Am ajuns azi in Piata Unirii. Plimbandu-mi ochii aiurea “pe pereti” am dat de galeriile de arta. Erau inchise ca altfel as fi intrat. Ce mi-a atras insa atentia? Titulul expozitiei suna cam asa: “Despre gaini, barbati si alte vietati”. Ma apropii de geamul aburit de un praf gros si intrezaresc picturile prin sticla fumurie. Nu imi spuneau nimic. Observ un tablou cu un porc “luat din pozitie frontala” de un maro sangeriu pe un fundal de verde aprins si cu un cer (probabil) alb. Ce o fi vrand sa spuna acel rat intors spre mine? Nu inteleg nimic din acest “post-postmodernism”(indraznesc sa-i spun) din arta. Nu as spune ca prefer “un cult al formelor”. Cubismul, spre exemplu il ignora sau, mai bine zis, ii dadea alte dimensiuni. Dar de ce indraznesc sa fac asemenea comparatii? Ce are a face Picasso cu ceea ce am vazut?
Zambesc insa la vederea titlului expozitiei. Ii spun interlocutorului meu despre ceea ce vad, despre faptul ca nu stiu ce sens ar putea fi dat unui asemenea titlu. Intreb ironic: “Dar locul femeii unde o fi? La alte vietati?” La care interlocutorul meu imi spune: “La gaini”. Mi s-a parut “prea buna” replica. Am ras copilareste si am pornit mai departe.

Niciun comentariu: