miercuri, 4 martie 2009

euroMANEAUA

A venit primavara iar pe agenda politica au imbobocit temele “de asa zis interes electoral”. Europarlamentarele. Discutia nu a luat avantul prezidentialelor, dar pare sa se mai anime. Oricum miza acum e mult mai mica. A fi europarlamentar mi se pare ca e mai mult o titulatura si o functie onorifica. Politic vorbind, influenta europarlamentarilor romani pare mai mult de “eticheta” la Bruxelles. O eticheta insa extrem de importanta atunci cand vine vorba de “brandul de tara.” Ce fel de eticheta pui produsului cand pe ea e Elena Basescu? “Succesuri si iar succesuri editate”. Dar ce mai conteaza daca la noi e mai important e sa te numesti Elena (cu derivatele de rigoare) sau Mihaela Boc.
In targ, discutiile se tot poarta in jurul unor posibile candidaturi. La PSD, Catalin Ivan, un tanar de mare perspectiva politica, la PD-L, Carlan vorbeste despre Alina Mungiu. Nu se stie sigur. Competitia pe Moldova la nivelul partidelor e dura si e de vazut ce va poate scoate in fata Iasul si de la ce partide. Ma intreb cum se va desfasura campania intre PD-L si PSD? Daca Alina Mungiu va candida ma pot astepta la tot felul de “evanghelisti” mai mult sau mai putin furiosi. Sau poate ca, repet, miza e prea mica. Sau poate ca alianta strategica nu va duce la atacuri reciproce ci doar la intelegeri pe sub masa. As tinde sa cred ca nu. Aproape toate formatiunile partizane si-au amanat alegerile interne pana eventual “dupa prezidentiale.” Rezultatele alegerilor si “gradele de sustinere” vor fi intr-o “continua tensiune” pana apele se vor mai limpezi. Oricum, ma astept sa vad pe listele partidelor tot felul de manelisti in spatele unor nume grele care le vor deschide. In baza legilor sistemului proportional pe liste, aceasta ar fi fost, probabil, si logica candidaturii lui Oprea. Cu un bun capital de imagine cel putin la nivel de Iasi, ar fi fost iar unul dintre “motoarele corabiei”. Lumea s-a scandalizat insa rapid iar adversarii politici si mai rapid. Cum circul prinde, maneaua la putere. De ce nu?

2 comentarii:

Andreea spunea...

Ştii cine vine să candideze la Neamţ din partea PD-L? Irina Schrotter!!!!

D.T. spunea...

Am auzit. E interesant de vazut ce va Moldova pe lista de la nivel national la PD-L la PSD si, bineinteles, la PNL. Astept noutati in sensul asta :)