marți, 29 septembrie 2009

Va iesi PSD de la guvernare?













Pariul Nica a fost cu probleme de la inceputul coalitiei. Sefu' de la Interne este o miza pentru PSD dar mai ales pentru PD-L. Blaga, doritul PD-L-ului pe post dupa exit-ul lui Nica declara aseara la Realitatea ca ministrul nu a fost eficient. Ca siguranta publica e pusa in pericol pentru romani. Mi-a venit sa zambesc cand am auzit motivatia. De ce? Pentru ca in literatura politologica de specialitate exista cateva teme pe care politicienii se “sprijina” cand vor "sa o scoata pe maneca". Asa e cu “siguranta cetateanului”, “suveranitatea nationala”, “apararea nationala” sau “problema politica(oricare ar fi ea) de interes national”. Sunt tabu-uri care sunt folosite atunci cand joci “rolul bolnavului inchipuit”, daca e tot e sa amintim estetic de Moliere.
Interesant e faptul ca indicii ultimilor luni arata ca procentajul privind infractionalitatea si siguranta nationala au scazut de la 17% la 13%.
Intr-un cuvant argumentul politicianului Blaga, vizibil pe sticla rar dar cu scop précis, cade.
Apoi a mai spus Blaga inca un lucru care m-a facut a doua oara sa zambesc. Parca motivat de un fel de dorinta a copilului care nu a primit niciodata prajitura din vitrina, acesta a “dat porumbelul pe gura” cand a afirmat ca PD-L nu a organizat niciodata de unul singur ca partid vreun tip de alegeri.
In alta ordine de idei, desi mai multi membri ai PD-L au afirmat ca nu este vorba de vreun “smen” electoral din partea lor, vorbele cu iz de neimplinire ale domnului Blaga le-a cam dat peste cap “insufletirea argumentativa”.
In rest, demersul presedintelui (clar premeditat) ma ingrijoreaza. Ca mecanisme de drept constitutional, totul pare sa sara in aer.
In primul rand, primul-ministru isi permite sa ceara demiterea unui ministru si sa dea o solutie ultima inaintea semnaturii prezidentiale.
Apoi, se muta atentia de pe Comisia Udrea care e scoasa de pe ordinea de zi parlamentara pe sub masa din dorinta subiectiva a doamnei Anastase.
Apoi, este decredibilizata total tehnica referendumului. Preluata dupa model francez, la noi, totul s-a pervertit in dorinta ultima si singulara a presedintelui la picioarele caruia sade primul-ministru.
Si, cel mai grav, dorinta presedintelui poate deveni, legitimate popular, forma de dominare a Parlamentului pe viitor. Ca sa nu mai spun ca a ajunge la un numar de 300 de persoane nu inseamna nimic, dar absolut nimic. Argumentatia cu reducerea cheltuielilor publice e cat se poate de proasta pentru ca volumul de munca e acelasi, va creste numarul de functionari centrali si consilieri ai celor 300 si se poate ajunge la o lipsa si mai mare de eficienta, mai ales ca si asa si acum acestia nu-si citesc nici macar ordinea de zi parlamentara de la cap la coada.
In fine, alt tabu: “reforma institutionala” e la fel de lipsit de credibilitate. Basescu putea sa faca reforma institutionala in tot mandatul anterior dar, fara doar si poate ca momentul ales este unul strategic.
Nu stiu daca va iesi PSD de la guvernare, dar cred ca ar fi mai bine asa.

2 comentarii:

Anonim spunea...

Sa ne gindim putin care sint interesele lui Bascula: putere, bani, sex. Totul pe un fond puternic alcoolizat. Argumentele sale nu stau in picioare si nici nu trebuie bagate in seama pentru ca minte si se contrazice imediat. Actiunile sale trebuie privite in functie de interese. Acum interesul cel mare al lui Bascula e sa cistige alegerile, mai exact, sa nu le piarda. Are sondajele in fata si vede ca in turul 2 ia bataie de la contracandidati. Atunci ce face: inventeaza un referendum de modificare a parlamentului. Dupa care schimbi ministrul de interne, ca toti politistii sa faca ce le spui tu. Iar pedeleii sint recunoscuti pentru magariile de campanie, cu autobuze, voturi cumparate, intimidari si chiar batai. Mi-e frica de viitoarea zi de luni, cind nebunu va fi din nou mahmur si cine stie ce-i mai vine in cap.

D.T. spunea...

Ce spui tu e in parte real. Cred ca e mare problema cu castigatul alegerilor cu "influentarea" lor. La imagine presedintele mai are de lucrat si chiar mult. Nu stiu cum de au putut romanii sa prefere un asemenea om care sa-i reprezinte. Viata lui personala nu ma intereseaza decat daca afecteaza imaginea publica a statului, ca doar e reprezentantul statului.
In rest, cred ca totul poate duce la abuz de putere.