sâmbătă, 12 septembrie 2009

Vizita lui Crin Antonescu la Iasi – implicatii locale






















Crin Antonescu este unul dintre prezidentiabilii cu sanse. Aparitiile sale la TV sunt extrem de pitoresti iar din momentul in care a castigat alegerile interne a pozat ca un altfel de lider politic mizand pe atuurile modestiei, onestitatii politice, stilului elegant, a unui reformat care va reda PNL-ului mosternirea istorica. Mai mult decat atat, CrinAntonescu vine si spune electorilor ca nu este omul perfect politic dar este altceva decat ceea ce scena politica nationala ofera in acest moment.
Dincolo de aceste aspecte, pozitionarea sa in partid este una extrem de importanta si ma refer aici la sprijinul real pe care il are. Alegerile interne ale PNL-ului prin tara arata ca acesta isi consolideaza pozitia dincolo de ceea ce a insemnat aripa Tariceanu.
In acest context, vizita lui Crin Antonescu de la Iasi va evidentia multe aspecte care pot sa vina sau nu in concordanta cu discursul afisat pana acum.
Pe de o parte, cred ca vizita sa are rolul de a consolida linistea interna a PNL Iasi, in urma unor analize drastice interne care sa evalueze clar plecarea primarilor inspre PD-L. Mai mult, cred ca Antonescu va dori sa arate ca filiala ieseana nu este o casa fara stapan, ca are sustinerea de la centru in conditiile in care Relu Fenechiu si-a aratat disponibilitatea de sustinere a candidatului inca de la inceput. E momentul ca PNL Iasi sa-l sustina oficial (spun asta pe fondul vizitei) pe Crin Antonescu si e momentul ca si Antonescu sa sustina si sa indrume PNL Iasi, caci alegerile se apropie.
Pe de alta parte, insa, cred ca vizita lui Crin Antonescu este o consecinta a contextului politic local. In acest moment PNL Iasi si Relu Fenechiu trebuie sa decida care este calea de urmat. De luni incolo vor fi cateva sedinte de CJ si CL in care se pune problema configurarii si reconfigurarii majoritatii politice.
Daca Crin Antonescu este acel om pe care l-am vazut acum cateva seri la Sinteza Zilei, virulent impotriva lui Traian Basescu, atunci hotararea PNL Iasi la nivel local va fi predictibila. Proiectul politic initiat de Constantin Simirad de trecere a PSD-ului in opozitie nu va functiona. Poate aceasta este cauza neintrarii sale in PD-L inca (ma refer azi si nu de luni incolo cand se vor vedea majoritatile create). Pe de alta parte, aceasta ipostaza e posibil sa-l forteze oarecum pe Constantin Simirad sa intre in PD-L, acolo unde va revigora aripa lui Dumitru Oprea (a carei sustinere deja o are), "punandu-l la colt" pe Dan Carlan.
Daca Crin Antonescu va dispune o alianta cu PD-L la nivel local, atunci ceea ce se vehiculeaza in mass-media la nivel national e iar predictibil: revigorarea Aliantei D.A. Din acest punct de vedere atunci, "Crinul" pe care il vedem la televizor nu e realul Crin Antonescu.
Este foarte posibil de asemenea, ca dupa aceasta vizita a sa la Iasi sa nu avem o directie clara a PNL-ului, care sa voteze in continuare “pentru proiectele Iasului” sau sa nu avem declaratii oficiale desi ma indoiesc ca Relu Fenechiu va prefera aceasta postura. Apoi PNL Iasi va trebui sa aiba in vedere doua functii: vicepresedintia la CJ, pe de o parte, si vicepresedintia la CL, pe de alta parte. Ambele functii putand sa vina “dintr-o parte sau din alta”.
Asadar, fie ca in mod public Crin Antonescu va recunoaste sau nu directia pe care PNL Iasi va trebui sa mearga, de luni incolo majoritatile vor spune mai mult.
Poate, insa, ca e momentul ca Antonescu sa dovedeasca ceea ce este.

4 comentarii:

Anonim spunea...

Ha,ha,ha.Nu a zis nimic Fene. O sa tina in sah pana dupa alegeri toate deciziile locale si apoi sa dea un sut in cur unora sau altora, depinde de cine o sa iasa presedinte

D.T. spunea...

Nu stiu care e forta reala a liberalilor la nivel local. Cred insa ca va fi o negociere dura intre partide in functie de procentele pe care le va aduna fiecare candidat. Cumva cred ca totusi se vor pozitiona in viitor. Oricum asta poate sa spuna ceva: nepozitionarea clara inca la nivel local traduce o lipsa a negocierii la nivel central intre partide. Asa s-ar parea.

Tudor Tudose spunea...

In toata ecuatia asta lipsesc oamenii. Nimeni nu zice care va fi soarta romanului de rand dupa ce o sa negocieze astia pentru ei toate scaunele. Din punctul meu de vedere Crin nu este nici mai bun, nici mai rau decat ceilalti politicieni. Poate mai fraier...

D.T. spunea...

Cele scrise de mine anterior reprezinta scene, jocuri,culise politice. Lupta crunta electorala inainte de vreme. Acum cateva momente urmaream iesirile lui Obama in public, declaratiile acestuia fata de cursul reformei la ei, fata de programul initiat contra crizei. Obama cerea suportul populatiei. Sunt niste lectii din care ar trebui sa invatam pentru cei care au ochi sa vada.
In ceea ce-l priveste pe Crin Antonescu, am spus-o si in randurile de mai sus: stie sa fie elegant. Se va vedea in curand daca si onest. De la onestitatea sa si pana la sansele reale de a intra in turul doi electoral e insa o diferenta si cred ca o diferenta foarte mare. In rest,merita a-i fi urmarita evolutia. Daca "fraier" sau nu, nu pot sa ma pronunt in asemenea termeni.