miercuri, 23 septembrie 2009

Mircea Geoana la Sinteza Zilei























In seara aceasta a fost invitat la Sinteza Zilei presedintele PSD, Mircea Geoana, unul dintre prezidentiabilii cu sanse reale din aceasta toamna.
N-am vazut toata emisiunea dar atat cat am vazut m-a impresionat si m-a facut sa scriu aceste randuri.
Am mai scris pe blog ca va fi interesant de vazut care va fi campul tematic al fiecarui candidat care sa-i ofere individualitate, un anumit grad de spectaculozitate dar si de responsabilitate castigatoare.
Trebuie sa recunosc ca m-a impresionat discursul lui Mircea Geoana mai ales ca nu stiam care ar putea sa fie gradul sau de individualizare in raport cu ceilalti candidati.
De fapt care au fost elementele care m-au impresionat si care consider ca i se potrivesc ca o manusa.
Mircea Geoana a pozat in postura candidatului cu experienta politica, cu plusuri mai ales ca rezultate si rezultante ale experientei diplomatice si, bineinteles, politice.
Discursul sau a indicat tipul de prezidentiabil care ar putea sa fie dezirabil pentru romani pentru aceasta perioada de criza: un prezidentiabil care sa se intoarca spre valorile politice reale promovate cel putin la noi in perioada interbelica, perioda care a fost considerata de diferiti istorici si analisti ca fiind caracterizata printr-un grad de autenticitate reala.
E nevoie de un prezidentiabil care sa respecte Romania asa cum este ea, sa o duca pe drumul propriu, cu gradul de nationalism promovat in limitele bunului simt, care sa revigoreze clasa politica si sa o dimensioneze la adevarata valoare.
Un prezidentiabil care sa poata sa pronunte apropriat sintagma “elita politica”. Mi s-a parut apoi genial momentul in care candidatul a vorbit despre personalitati politice marcante ale politicii autohtone: Ratiu, Campeanu, despre ideologii politice interiorizate, despre filosofia politica atat de hulita de unii dar care a pus bazele ideologiilor si praxiologiilor politice moderne.
Un viitor presedinte care sa promoveze dialogul dincolo de un realpolitik supradimansionat sau prost dimensionat ca printr-o lentila intoarsa.
De fapt, din punctual meu de vedere, Geoana a aratat in seara asta ca poate fi genial si el, la fel de genial (sic!) precum Crin Antonescu in momentul in care si-a laudat contracandidatii.
De ce spun acest lucru? Din cauza faptului ca pus in situatia de a da un raspuns lui Antonescu pentru replicile la adresa sa, Mircea Geoana a stiut sa fie la fel de elegant precum cel dintai. Am vazut cel putin pana acum la cei doi contracandidati o eleganta de stil, de stil politic sa-i spun, pe care Basescu nu il va avea niciodata si nu stiu daca il va putea interiorize vreodata la nivel discursiv ca sa nu mai spun la nivel practic. Astept insa sa il vad si pe Baesecu la aceasta emisiune, precum si pe Oprescu, asa cum astept si emisiuni-dezbatere cu toti candidatii.
Pana atunci insa, domnule Mircea Geoana m-ati surprins cel putin in aceasta seara. Vorba unui amic: “Se pare ca aveti potential!” Vom avea o campanie interesanta fara doar si poate.

Niciun comentariu: