duminică, 30 august 2009

Sorin Oprescu - Trei scenarii politice posibile















Dupa ceva timp m-am gandit sa mai scriu cate ceva despre prezidentiale, mai ales ca se apropie cu pasi extrem de rapizi. Am lansat pe blog si un minisondaj prin care incerc sa vad daca Oprescu va mai candida sau daca e dezirabil pentru aceasta functie.
Sorin Oprescu a avut iar cateva “aparitii calup” cu problema prezidentialelor. A lasat ceva timp pana s-au mai linistit apele de la ultimele sale tatonari de teren si acum incepe iar discutia. Am vazut ca incearca sa-si legitimize candidatura prin vointa populara, cea mai legitimata in definitiv.
Am inteles ca ar fi declarat la Realitatea ca e cel mai bun candidat in acest moment pentru lupta de la Cotroceni si nu ma indoiesc de asta, am mai spus-o.
Scenariile politice penru prezidentiale ar putea fi urmatoarele:

1. Oprescu intra in cursa cu sprijinul total al PSD-ului. In acest posibil caz, Geoana renunta la a mai participa, voturile dinspre stanga nu se vor diviza intre cei doi, partidul se va mobiliza pentru castigarea alegerilor. Oprescu va castiga alegerile, va remania guvernul cu posibila negociere interna: Geoana prim-ministru. In PSD vor fi miscari de pozitie dure si orice “tradare de grup” va fi aspru sanctionata.

2. Oprescu intra in cursa cu sprijinul partial al PSD-ului. In acest posibil caz, pot fi doi candidati dinspre stanga politica, Cozmanca ar putea fi sef de campanie pentru Oprescu, va lua legatura cu toate organizatiile din tara acolo unde se pastreaza legaturile pe filiera Ion Iliescu. In interiorul PSD-ului se vor reconfigura polii de atractie. In paranteza fie spus, poate de aceea si Florin Ghetau se intreba care va fi sprijinul lui Simirad pentru prezidentiale si dinspre ce filiera spre ce.

3. Oprescu intra in cursa cu sprijinul partial al PSD-ului. Din acest al treilea posibil unghi de vedere, Oprescu intra in lupta tocmai pentru a diviza voturile catre stanga si pentru a-l face castigator pe Basescu, sustinut de un partial PSD interesat de negocieri ulterioare cu PD-L-ul in urmatorul guvern remaniat. De fapt, din acest punct de vedere, s-ar putea vedea o revigorare subita a grupului de la Cluj, mai ales ca Dancu e mai “pe felie” in ultima vreme.

Nu am trecut in niciunul dintre posibilele scenarii renuntarea la candidatura a lui Traian Basescu. Nu cred asta de nicio culoare. Despre pozitionarea lui Crin Antonescu in toata ecuatia prezidentiala nu as putea presupune decat ca vor conta procentele sale in posibile negocieri viitoare mai ales dupa al doilea tur presidential dupa cum va conta si diferenta dintre primii doi clasati in primul tur, finalisti pentru al doilea.

PS: Cele trei scenarii au caracter posibil si nu isi propun sa satisfaca criteriul exhaustivitatii.

4 comentarii:

Anonim spunea...

Asteptam pana pe 9 septembrie?

D.T. spunea...

Probabil ca trebuie sa asteptam pana pe 2 septembrie pana la asa-zisa scoatere de la guvernare a PSD-ului si inca o data pana pe 9 septembrie cand preconizeaza unii ca se va lansa candidatura lui Oprescu. Om trai si-om vedea.

Tudor Tudose spunea...

Conteaza foarte mult sprijinul unei formatiuni politice. Sa nu uitam ca in 2004 Basescu a recuperat foarte rapid diferenta fata de Nastase, bazandu-se pe aparatul PNL-PD. Dar nu trebuie neglijata nici forta liderului. Oamenii sunt dezamagiti de actualul presedinte si ar fi dispusi sa dea votul altui candidat, dar acela va trebui sa-i convinga. Intrebarile sunt mai multe: va reusi Oprescu sa-si arate calitatile pe care le prefera electoratul? Va gasi banii care sa-l sprijine eficient in campanie? Va avea sustinerea serviciilor seecrete? Va avea „verde” de la Inaltele Porti? Ce obligatii isi va face si cum vor afecta acestea mandatul sau?
Personal as prefera un acord intre Geoana si Oprescu de sustinere pentru turul doi.

D.T. spunea...

Intrebarile sunt cu adevarat foarte multe de asta incerc sa pun totul sub semnul posibilului. Daca Oprescu are calitatile necesare, am mai spus-o si o sustin in continuare:le are si cred ca poate sa convinga. Daca va gasi bani? Spun unii ca Patriciu deja va cotiza pentru campania sa (sa nu uitam ca a cotizat si "in stanga si in dreapta" si pana acum)si de aceea a iesit si Crin la sfarsit de saptamana cu declaratiile pe care le-a facut si se stiu. Oricum relationarea sa cu cei din jur va trebui sa se produca intr-un fel sau altul caci nu va putea "juca" de unul singur daca iese presedinte. Apoi acest aspect este unul cat se poate de normal: presedintele e constitutional "jucatorul" intre puterile existente. Personal as prefera un acord de sustinere intre Geoana si Oprescu inca din primul tur pentru a nu ajunge la situatia "votului irosit" pentru ca prevad, in acest caz, ca pot sa apara probleme serioase pentru Basescu.