sâmbătă, 6 iunie 2009

MINISONDAJ DE OPINIE: Considerati ca in tara noastra e necesar un partid de extrema?
















"Extremistii obtin o victorie uluitoare in Olanda

Maratonul alegerilor europene a inceput marcat de absenteism si de un prim succes al extremei-drepte. Partidul de extrema-dreapta (PVV) al deputatului olandez Geert Wilders a obtinut 17% din voturi, devenind a doua formatiune politica din tara.

Maratonul alegerilor europene a inceput joi in Marea Britanie si Olanda, marcat in aceasta tara din urma de o participare scazuta la vot si de un rezultat bun al extremei-drepte, doua fenomene care s-ar putea repeta pe tot continentul. Partidul de extrema-dreapta (PVV) al deputatului Geert Wilders a obtinut 17% din voturi joi, la alegerile europene din Olanda, devenind a doua formatiune politica din tara, potrivit rezultatelor anuntate dupa numararea a 99,7% din voturi. Partidul pentru libertate (PVV), care participa pentru prima oara la alegerile europene, obtine patru locuri in Parlamentul de la Strasbourg. Partidul crestin-democrat (CDA) al premierului Jan Peter Balkenende ramine prima formatiune politica din tara, desi pierde 4,5% din voturi, obtinind doar 19,9%. Partidul va avea cinci dintre cele 25 de mandate ale Olandei in PE, fata de sapte anterior.(...)"

www.ziaruldeiasi.ro, 6.06.2009

Mi se pare de-a dreptul ingrijoratoare o asemenea pozitie. Rezultatele bune ale partidelor de extrema, in special de extrema de dreapta, nu mi se pare ca se legitimeaza aproape prin nimic. Singura explicatie ar fi corelarea cu contextul actual, cel al crizei. De fapt, tendinta generala de ascensiune a unui partid de extrema de-a lungul istoriei a fost plasata in asemenea contexte. Hitler a venit la conducerea Germaniei pe fondul unei deziluzii nationale, a ingenuncherii poporului dupa Primul Razboi Mondial, pus sa plateasca dureroase reparatii de razboi, pe fondul unei crize economice interne. Putine sunt cazurile in istorie in care un stat trece de la un regim democratic la unul nedemocratic. De obicei, tendinta este inversa. Dupa succesul a doua Reich-uri, dupa democratia incipienta de la Weimer(dar democratie, in definitiv) stralucirea celui de-al treilea Imperiu mijea in ochii germanilor. Masele au fost electrizate si lumina zeului le-a adus alinarea si le-a oferit o cale de urmat. Ca in perioada lui Hitler economia germana s-a relansat, nimeni nu o contesta. Ocuparea manii de lucru s-a facut insa in cadrul unor sectoare specializate, mai ales in cadrul industriei de armament greu. Urma revansa.
Insa fiecare perioada isi are caracteristicile proprii. Nu cred ca extremismul mai poate oferi astazi o viziune inchegata ca si ideologie, ca si program de guvernare. Nu cred ca mai poate oferi lideri ancorati in realitatile vremii. Mi se pare mai mult un moft.

Niciun comentariu: