miercuri, 28 ianuarie 2009

Spanac marinaresc

Vorbeam in postul meu de ieri despre candidaturile “atat de mult asteptate” pentru presedintie. Citesc in Gardianul (editia din 27ianuarie) ca s-ar fi realizat un sondaj in cadrul PD-L, spun cei de la ziar, care il plaseaza pe actualul presedinte la 38% in trend descendent (asta fata de sondajele realizate in toamna de Metro Media Transilvania si prin care presedintele era clasat in jurul cotei de 40 %). Ceea ce este interesant, adauga ziarul, este faptul ca Basescu este urmat de Oprescu cu 32% dintre intentiile de vot, cu trend ascendent, apoi de Geoana cu 17% si de Tariceanu cu 8%. Tot “de pe surse”, ziaristii conchid ca sondajele PNL-ului ar indica aceeasi stare de fapt.
Articolul e urmat de o analiza a comportamentului omului politic Traian Basescu, sugerandu-se ca presedintele ar fi dat un asa-zis ultimatum guvernului Boc privind constructia bugetului si alocarile bugetare, conditionandu-si viitoarea sa candidatura de succesul guvernului actual.
Logica prezidentiala tine de propozitii de genul “daca x atunci y” si pare foarte reala la o prima vedere. “Daca guvernul Boc va avea succes atunci voi candida”.
Imi vine sa zambesc. Asta deoarece Basescu “ne asigura” indirect ca guvernul va fi functional, bugetul va fi “impartit”multumitor, in mod “obligatoriu” anul acesta: majorari in doua transe pentru bugetari si pensionari, una la inceput de an (pentru a legitima promisiunile de campanie si pentru a inchide gura “deontologilor”) si una in octombrie (pentru “improspatarea memoriei”).
Mai mult, implicatia logico-politica prezidentiala transcende legile logicii clasice. In spatele simplelor propozitii de logica va sta praxis-ul bazat pe principiul “deus ex machina”. Mai ca as pune ramasag ca leul va incepe sa se intareasca si va avea un puseu in a doua parte a anului, BNR va mai interveni “benefic” pe piata, se vor mai linisti creditele si dobanzile la banci, piata imobiliara va fi adusa la reala sa valoare, se vor demara “strategii nationale” anti-criza, politicile sectoriale vor intra “in schema de guvernare”, educatia va fi sustinuta in continuare de pactul asumat prezidential, inflatia “va fi inhamata”. Se va mai incepe "treaba" si la cei 4000 de km de autostrada, se vor da subventii pentru incurajarea productiei agricole autohtone si…in final, guvernul Boc, prin “mana forte” a presedintelui “ va fi calare pe situatie”. In aceste conditii, normal, candidatura lui Basescu la presedintie va fi “obligatorie si imanenta”.

Niciun comentariu: