joi, 29 ianuarie 2009

Cultura Davos

In aceste zile se desfasoara la Davos, in Elvetia, Forumul Economic Mondial anual. In termeni generali, la Davos s-a solidificat ceea ce Samuel Huntington a denumit “cultura Davos”: adica o entitate elitara, reprezentand mai putin de 1% din intreaga populatie a Globului, dar care controleaza toate institutiile importante ale Lumii.
Tema forumului este, bineinteles, legata de criza actuala. Reflectoarele au fost fixate, cel putin pana acum, pe premierul rus, Vladimir Putin. Liderul mondial a tinut sa aminteasca ca Rusia este statul ce detine cele mai importante resurse energetice, ceea ce o va face sa treaca mult mai usor peste posibilele lovituri.
Pozitionarea sa a fost, insa, una de deschidere si de adaptare la necesitatile vremurilor si la provocarile aparute. Liderul rus a excelat prin strategia sa diplomatico-politica, spunand, parca: “a trecut vremea sefilor totalitari sau autoritari”.
Prin discursul sau, Putin s-a aratat impotriva blocarii capitalurilor, a avertizat asupra necesitatii tinerii in frau a capitalului virtual, a afirmat ca strategiile statale nu trebuie sa mai investeasca masiv in structuri si echipamente de aparare. Liderul rus a tinut insa sa precizeze ca, de cele mai multe ori, in perioadele de criza economica, pot reizbucni conflictele regionale, etnice si, de aceea, statele, ca entitati individuale ale sistemului international, trebuie sa nu uite de aspectele ce tin de securitatea nationala proprie. Logica globala a discursului lui Putin, insa, s-a axat pe “crearea unei noi ordini economice mondiale”, in care statele sa se implice prin dezvoltarea unor piete valutare regionale in monede cat mai diferite, prin achitarea datoriilor vechi pentru deblocarea pietelor, prin crearea unei lumi multipolare care sa confere stabilitate intregului sistem international. Fara indoiala, vom avea o noua dinamica mondiala in care “vioara principala” va fi Rusia, dar si China, si America.
Remarc aici, ca scopul forumului este acela de angrenare a tuturor fortelor economice globale, a tuturor specialistilor, a statelor in crearea unui proiect de refacere globala care ghideze evolutia lumii in etapa post-criza. Putin vorbea, cel putin in cazul Rusiei, despre planuri strategice pentru urmatorii doisprezece ani. In conditiile in care raportul dat azi publicitatii de FMI, anunta ca avem de a face cu cea mai mare scadere economica de la al doilea razboi mondial incoace, politicienii de la nivel inalt nu pot sa ramana indiferenti. Mi se pare remarcabil cum lucrurile se gandesc, se planifica si se misca la alt nivel, la un nivel civilizational net superior. Fara a gandi in termeni sumbri, sper ca, cel putin in cazul nostru, al romanilor, criza sa se incheie in urmatorii patru ani.

Niciun comentariu: