vineri, 3 iulie 2009

In cautarea unei teorii politice: cazul Ridzi























M-am decis pana la urma sa spun ceva despre cazul Ridzi. Nu vreau sa amintesc nimic despre schimbul de replici dintre democrat-liberalul Boureanu si liberala Gorghiu caci mi se pare josnic amestecul dintre viata privata cu cea publica din ratiuni de show politic, mediatizare si asa-zisa agravare a cazului Ridzi.
Punctul asupra caruia consider ca trebuie atrasa atentia e legat de felul in care guvernul Boc gestioneaza banul public.
Dupa ce in vreme de criza s-au pus bazele a doua ministere care bineinteles ca au bugete proprii si chiar frumusele, dupa ce initiativele firmelor mici si mijlocii au fost paralizate si sistemul de impozitare este tot pe atat de impovarat ca si pana acum, a aparut in scena si aceasta Monica(o fi nume predestinat in politica cel putin) care e pe deasupra in fruntea Ministerului Tineretului si Sportului.
Care or fi competentele acestui administrator al nivelului central, nu pot sa stiu. Am vazut-o in fotografii prim mass-media de manuta cu cele doua Elene, ca femeile mondene ale Romaniei noastre. Ce minunatie.
Trecand peste mondenitatile de can-can, doamna Ridzi a fost pana acum o persoana publica de succes. Ma indoiesc ca a fost atat de tampita sa dea niste contracte pe sume astronomice fara sa stie in ce se baga. Rationamentul meu vizeaza doua aspecte: ori nu i-a pasat caci, repet, e o veselie sa bagi mana adanc in banul public, ori s-a gandit ca oricum nu o sa o verifice nimeni caci tatal e la putere si are spate.
Cu toate acestea, altul e scenariul pe care l-am anticipat acum vreo doua zile si care s-ar putea sa se adevereasca: campania lui Basescu.
Ce linii directoare va trebui sa abordeze presedintele sa fie credibil in toamna? Coruptia pare fumata. Uniunea Europeana a tacut cu rapoartele pe justitie. Avem nevoie totusi de persecutati ai neamului. Ori cazul Ridzi vine sa curate guvernul Boc de incompetenta, sa-i dea stabilitate chiar si dupa prezidentiale fie intr-o forma remaniata sau nu, dar cu acelasi premier.
Daca in melanjul strategic se mai baga cateva cazuri de patati precum: Gica Popescu( unde a intervenit si Becali, poate Mircea Sandu, ceea ce ma face sa cred ca are mai mult legatura cu alegerile de la FRF), cu ceva aroma de Gheorghe Hagi si care or mai veni la rand, poate procentul se va stabiliza sau chiar va creste.
Oricum doamna Ridzi nu va avea prea mult de suferit daca va fi sau nu in functia ministerului.
Si atunci ma intreb ce teorie politica poate sa legitimeze asemenea miscari de culise? Shakespeare ar fi bun dar aici e vorba tot de un final fericit. Poate o asa-zisa teorie a "mainilor curate" ar explica momentul.
Oricum astept deznodamantul: demisia de onoare, lipsa culpabilitatii sau demitere "politico-administrativa".

Niciun comentariu: