joi, 16 iulie 2009

Isarescu, in Cartea Recordurilor

















In general, la nivelul studiilor de analiza comparata care au ca subiect gradul de democratizare, unul dintre indicatorii folositi este cel al independentei institutionale fata de factorul politic. Fie ca avem in vedere indicatori precum: gradul de libertate al mass-mediei, activitatea societatii civile, libertatea de exprimare si de asociere sau organizarea de alegeri libere, punctajul obtinut de fiecare stat in parte il plaseaza mai sus sau mai jos in randul exponentilor democratiei. Amintind acum despre indicatori, un altul este cel ce priveste existenta unei Banci nationale si gradul sau de independenta. Este un indicator care a fost folosit din plin de catre constitutionalisti si de catre institutionalisti, in anii de inceput ai sec. XX, de catre developmentalisti, mai apoi, in anii '50 ai aceluiasi secol, precum si de catre neo-institutionalistii anilor '80, daca e sa ne raportam la analiza politica.
Pentru cazul Romaniei, Banca Nationala a fost mereu reperata ca fiind una dintre cele mai libere institutii ale statului, iar Mugur Isarescu a fost considerat mereu persoana de mana forte, destul de putin implicat politic, dar transgresand acest nivel. De fapt, aportul sau in anul 1997 a fost unul vizibil pentru statul nostru. Poate longevitatea in aceasta functie se datoreaza si competentelor sale. Oricum, din punctul meu de vedere, este unul dintre putinii economisti redutabili nationali si, poate ca o insuficienta a mult framantatului guvern Boc e incapacitatea de a atrage specialisti de acest profil in structurile administrative executive centrale si de a-i valoriza.


"Mugur Isarescu a intrat oficial astazi, in Cartea Recordurilor ca fiind guvernatorul care a stat cel mai mult la conducerea unei banci centrale, dupa ce si-a inceput mandatul in 1990, conform World Records Academy.

Isarescu, in varsta de 60 de ani, a coordonat timp de 19 ani politicile economice ale Romaniei, fiind considerat de unii premierul “ascuns” al tarii. De asemenea, multi considera ca echipa condusa de Isarescu, in cadrul BNR, a salvat Romania de la un colaps asemanator celui din Bulgaria, dupa ce a crescut rezervele nationale de aur si euro, a temperat inflatia si a introdus leul nou, arata NewsIn.

Rolul jucat de Isarescu in economia romaneasca este comparat cu cel al lui Laszcek Balcerowicz, care a implementat reformele din Polonia.

Este singurul politician roman membru al Comisiei Trilaterale. De asemenea, este membru al Clubului de la Roma. A fost prim-ministru in perioada decembrie 1999 – noiembrie 2000.

Desi a detinut aceasta functie numai un an, multi spun ca Isarescu a inceput procesul de reforma, continuat apoi de Adrian Nastase si Calin Popescu – Tariceanu. In 1999, Isarescu a deschis negocierile cu Uniunea Europeana, proces incheiat in 2004.

Isarescu este autorul a numeroase articole si carti de economiei. Este doctor in economie (Academia de Studii Economice, Bucuresti)."

preluare de pe www.9am.ro

Niciun comentariu: