duminică, 10 mai 2009

Startul la europarlamentare

















A inceput lupta pentru europarlamentare. A fost un week-end plin de evenimente atat la Iasi cat in toata tara, mai bine zis, la Brasov, in speta. Marile partide: PSD, PD-L si PNL si-au lansat candidatii. Pentru prima data startul este dublu: atat pentru Parlamentul European cat si pentru Presedintie. E de remarcat faptul ca partidele romanesti s-au aliniat cel putin in acest moment pe o strategie comuna: locomotiva de partid. Indiferent de stanga sau de dreapta politica, seful oficial sau neoficial al partidului si-a facut aparitia: Geoana, Antonescu, Basescu.
Ratiunea strategica e diferita insa: Basescu, ca si presedinte in functiune si “garantul” puterilor in stat, factorul de echilibru, dupa cum spune si Constitutia, isi intareste autoritatea in cadrul partidului chiar daca oficial e plasat pe o pozitie neutra.
Crin Antonescu e in postura actorului care trebuie sa duca ceea ce in literatura de specialitate poarta numele de “campanie-fulger”. E necesar sa-si consolideze pozitia si imaginea atat in raport cu partidul propriu cat si in raport cu celelalte partide si cu opinia publica, ca san u mai vorbim de electorat.
Geoana pare cel mai validat in aceasta lupta. Fata de partid si in raport cu logica unei campanii prelungite, pozitia sa pare fireasca. Lider de partid legitim care isi sustine partidul la europarlamentare si pentru prezidentiale in calitate de candidat. Nu spun prin asta ca lupta sa va fi simpla. Aparitia insa pe scena prezidentiabililor si a altor nume: Radu Duda, Corneliu Vadim Tudor, dupa unele declaratii observate in media, ma face sa cred ca “stafeta iepurelui a fost predata”. Oricum sistemul electoral romanesc pentru alegerile prezidentiale, in speta cel cu doua tururi avand la baza principiul balotajului va valida cele spuse anterior.
Mai mult, mass-media este foarte tacuta in ultima vreme prin raportare la Sorin Oprescu. In timp ce unele sondaje nu il mai iau in calcul, altele subliniaza trendul descendent al presedintelui actual si ascesiunea in termen scurt a lui Crin Antonescu.
Revenind la europarlamentare, astept sa vad care vor fi temele de campanie adoptate de fiecare partid in parte si care va fi discursul reprezentantilor partidelor de extrema precum si felul in care vor realiza mixtura intre ideologic si europenizare. Am vazut si ceva afise de start de campanie. Poate mai incolo voi reveni cu o analiza proprie de afis a candidatilor.

Startul fiind dat, urez tuturor candidatilor si mai ales celor de la nivel de Iasi, bafta!

Niciun comentariu: