vineri, 29 mai 2009

De la Iasi in Parlament


















Am gasit un articol interesant in Flacara Iasului. Dincolo de stilul cu inflexiuni jurnalistice, e un articol bun de informare:

(...)

CAMERA DEPUTATILOR

Cristian Adomnitei. De la Ministerul Educatiei la Podu Iloaiei

Fostul ministru al Educatiei, liberalul Cristian Adomnitei, a fost ales deputat in colegiul uninominal 7 "Podu Iloaiei". Este secretarul Comisiei pentru industrii si servicii. A semnat toate motiunile PNL: "Marea pacaleala PD-L-PSD", "Agricultura si dezvoltarea rurala - spre dezastru" si, de 2 ori, "Educatia sub cenzura Ecaterinei Andronescu - istoria se repeta".

A avut 27 de intrebari si interpelari adresate Guvernului. Dintre acestea, 5 au vizat in mod direct orasul Podu Iloaiei, aflat in colegiul in care a fost ales, iar restul au privit domenii extrem de diverse: descentralizarea in sanatate si sport, infiintarea Politiei locale, "cei 9.000 de directori de scoli care vor fi rasi din functii conform Ordonantei 37/2009", impozitul forfetar, varsta de pensionare, taxa pentru pamanturile nelucrate, programele nationale pentru impaduriri, taxa de poluare auto, obezitatea tinerilor, situatia cabinetelor de medicina de familie. Adomnitei a avut 19 luari de cuvant in plen, cele 12 declaratii politice ale sale vizand, in special, problemele din educatie.

Tudor Ciuhodaru. "Ciuho" sau "Lazarescu"?

Coordonatorul Unitatii de Primire Urgente a Spitalului "Sf. Ioan", dr. Tudor Ciuhodaru, a fost ales deputat in colegiul uninominal 8 "Centru-Copou" din partea Aliantei PSDAPC. Este membru al Comisiei pentru sanatate si familie. Aproape toate interpelarile, declaratiile politice sau luarile de cuvant in plen ale lui Tudor Ciuhodaru au vizat un singur lucru: proiectul sau personal numit "Stop fenomenul Lazarescu".

Acesta a avut propuneri legislative privind infiintarea, organizarea si functionarea cresei, modificarea si completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, sprijinul acordat de statul roman pentru intabularea terenurilor agricole si forestiere aflate in extravilanul localitatilor restituite vechilor proprietari prin legile de retrocedare a proprietatilor, masurile de simplificare si de accelerare a inscrierii proprietarilor in cartea funciara si modificarea si completarea Legii nr. 266/2006 privind combaterea traficului si consumului ilicit de droguri.

Cristina Dobre. Mai buna ca manager la Recuperare

Fostul manager al Spitalului Clinic de Recuperare din Iasi, liberala Cristina Dobre, a fost aleasa deputat in colegiul uninominal 11 "CUG". Este secretarul Comisiei pentru sanatate si familie. Ca si Adomnitei, a semnat motiunile initiate de PNL. Propunerile sale legislative au vizat circulatia pe drumurile publice, alegerea presedintelui Romaniei si reforma din domeniul sanatatii. Singurele sale declaratii politice au vizat "Haiducia de sorginte comunista a domnului Boc" si "Relatia cu Chisinaul, gestionata mediocru de Bucuresti".

Relu Fenechiu. Singura propunere pentru Aeroportul International Iasi

Presedintele PNL Iasi, Relu Fenechiu, a fost reales deputat in colegiul uninominal 2 "Tomesti". Este presedintele Comisiei pentru tehnologia informatiei si comunicatiilor. Pana in februarie, a fost membru al Comisiei pentru cultura, arte, mijloace de informare in masa, iar tot din aceasta luna a devenit membru al Comisiei pentru administratie publica, amenajarea teritoriului si echilibru ecologic.

Relu Fenechiu a semnat motiunile PNL si a avut o singura interpelare adresata Guvernului in legatura cu publicarea cu intarziere in Monitorul Oficial a incetarii starii de urgenta in asigurarea sigurantei aprovizionarii cu gaze naturale. Printre propunerile sale legislative se numara transmiterea unor suprafete de teren pentru realizarea proiectului "Dezvoltarea si modernizarea Aeroportului International Iasi" si modificarea si completarea art. 7 din Legea 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii. Presedintele Traian Basescu, premierul Emil Boc si omul de afaceri George Becali au facut subiectul declaratiilor sale politice, o atentie aparte acordand faptului ca "guvernantii actuali condamna Moldova la izolare".

Luminita Iordache. Cam atat...

Luminita Iordache a fost aleasa deputat in colegiul uninominal 1 "Raducaneni" din partea Aliantei PSDAPC. Este secretarul Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, coruptiei si pentru petitii. Luminita Iordache este si membru al Comisiei parlamentare de ancheta pentru verificarea situatiei SC Nicolina SA si a modului in care Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului a gestionat activele acesteia in perioada ianuarie 2005 - decembrie 2008. In sedintele Camerei Deputatilor din legislatura curenta aceasta a reusit performanta notabila de a lua cuvantul o singura data in plen, la depunerea juramantului, si de a semna o singura propunere legislativa.

Vasile Mocanu. Cel mai harnic social-democrat iesean

Prezent in Parlament din 2000 pana in prezent, social-democratul Vasile Mocanu a fost ales deputat in colegiul uninominal 4 "Targu Frumos". Este secretar al Comisiei pentru agricultura, silvicultura, industrie alimentara si servicii specifice, domeniu in care s-a afirmat si pana acum. Mocanu face parte si din Comisia parlamentara de ancheta pentru verificarea situatiei SC Nicolina SA. Deputatul PSD a luat cuvantul de 24 de ori in 20 de sedinte. Cateva din cele 14 declaratii politice ale acestuia se refera la "institutiile eficiente din agricultura", cabinetele stomatologice de la sate, ajutorul pentru fermieri, spatiile verzi, Spitalul Regional de Urgenta, sinistratii din Rachiteni, soarta SC Antibiotice SA, infiintarea unui Consulat al Republicii Moldova la Iasi, autostrada Iasi-Targu Mures sau "santierul de la Teatrul National". Acesta a luat cuvantul si in cadrul dezbaterilor pe seama proiectului de lege pentru aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 121/2008 pentru modificarea si completarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 127/2003 privind identificarea si inregistrarea suinelor, ovinelor si caprinelor. Mocanu a avut si 12 initiative legislative, majoritatea privind agricultura.

Petru Movila. Cel mai activ democrat-liberal

Aflat la al doilea mandat, democrat-liberalul Petru Movila a fost ales deputat in colegiul uninominal 3 "Tibanesti". Este membru al Comisiei permanente pentru sanatate si familie si al Comisiei parlamentare de ancheta pentru verificarea situatiei SC Nicolina SA.

SMURD, Basarabia si Teatrul National au fost principalele subiecte ale declaratiilor sale politice. Numeroasele propuneri legislative initiate sau doar semnate de Movila au avut ca obiect modificarea Legii nr. 96/2006 privind Statutul deputatilor si senatorilor, completarea art. 1 din Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului, instituirea Zilei Tatalui si a Zilei Mamei, transportul in regim de taxi si in regim de inchiriere, circulatia pe drumurile publice, executarea pedepselor si a masurilor dispuse de organele judiciare in cursul procesului penal, inlocuirea tichetelor de masa cu contravaloarea lor, prin virament pe carduri de masa, protectia consumatorilor, operatiunile de leasing si societatile de leasing, reforma in domeniul sanatatii si organizarea si exercitarea profesiei de consilier juridic.

Daniel Oajdea. Interesat de casele de la tara si de rovinieta din Constanta

Daniel Oajdea a fost ales deputat in colegiul uninominal 9 "Dacia-Alexandru cel Bun" din partea PD-L. Este membru al Comisiei pentru politica externa si al Comisiei parlamentare de ancheta pentru verificarea situatiei SC Nicolina SA.

Oajdea a avut 4 declaratii politice: una referitoare la taxa auto, alta referitoare la radarele fixe, cateva consideratii pe tema instituirii rovinietei locale in judetul Constanta, dar si un comentariu legat de alegerile parlamentare din Republica Moldova. Acesta a semnat propuneri legislative privind realizarea si utilizarea cu titlu gratuit a 100 de proiecte tip de case cu specific regional si local, incadrarea in conditii speciale a unor locuri de munca din carierele de extractie a lignitului prin lucrari miniere la zi, dar si circulatia pe drumurile publice.

Nicusor Paduraru. De la SC Nicolina SA la weed-shop-uri

Democrat-liberalul Nicusor Paduraru a fost ales deputat in colegiul uninominal 12 "Nicolina". Este membru al Comisiei pentru industrii si servicii si initiator si presedinte al Comisiei parlamentare de ancheta pentru verificarea situatiei SC Nicolina SA, proiect pe care si l-a asumat si in campania electorala. Interpelarile si intrebarile adresate Guvernului si luarile de cuvant in plen se refera la situatiei SC Nicolina SA, restabilirea legalitatii la Universitatea "Petre Andrei" din Iasi, la substantele cu efect halucinogen si necesitatea unui dialog interparlamentar pe tema romanilor din Italia. Propunerile sale legislative se refera la Zona Metropolitana Bucuresti, organizarea si functionarea Societatii Romane de Radiodifuziune si a Societatii Romane de Televiziune, reforma in domeniul sanatatii, taxa pentru serviciul public de radiodifuziune si radioteleviziune si acordarea unor facilitati familiilor de pensionari.

Neculai Ratoi. O dezamagire la 70 de ani

Fostul primar al Pascaniului, Neculai Ratoi, a fost ales deputat in colegiul uninominal 5 "Pascani" din partea Aliantei PSDAPC. Este membru al Comisiei pentru administratie publica, amenajarea teritoriului si echilibru ecologic. Acesta face parte si din Comisia parlamentara de ancheta pentru verificarea situatiei SC Nicolina SA. Deputatul PSD este unul dintre parlamentarii despre care se poate spune ca a dezamagit. Acesta a luat cuvantul in plen doar 36 de secunde, pentru a depune juramantul, si a semnat 2 propuneri legislative.

Marius Spinu. Mai activ inainte de a ajunge deputat

Ca si Oajdea, Marius Spinu este la primul mandat, fiind ales deputat in colegiul uninominal 10 "Tatarasi", tot din partea PD-L. Este membru al Comisiei pentru cultura, arte, mijloace de informare in masa si al Comisiei parlamentare de ancheta pentru verificarea situatiei SC Nicolina SA.

Propunerile legislative initiate sau semnate de Marius Spinu privesc organizarea si functionarea Societatii Romane de Radiodifuziune si a Societatii Romane de Televiziune, stabilirea parteneriatului intre Stat si Biserica in domeniul asistentei sociale si circulatia pe drumurile publice. Luarile sale de cuvant in plen au privit proiectului Legii bugetului de stat 2009.

Anghel Stanciu. Oboseala isi spune cuvantul

Cel mai longeviv parlamentar iesean, social-democratul Anghel Stanciu, a fost reales deputat in colegiul uninominal 6 "Harlau". Este membru al Comisiei pentru invatamant, stiinta, tineret si sport si vicepresedinte al Comisiei parlamentare de ancheta pentru verificarea situatiei SC Nicolina SA. Anghel Stanciu a avut 12 luari de cuvant in plen, majoritatea la dezbaterile asupra Legii bugetului de stat pe anul 2009. S-a numarat printre cei 48 de parlamentari care au initiat propunerea legislativa pentru modificarea si completarea Legii nr. 21/1991 privind cetatenia romana. Stanciu a avut o singura interpelare adresata Guvernului, aceasta vizand concordanta dintre prevederile reglementarilor existente pentru exercitarea profesiei de asistent medical generalist, a profesiei de moasa si a profesiei de asistent medical.

***

SENAT

Varujan Vosganian. Finantistul "guraliv"

Membru al Parlamentului din 1990 incoace, cu o singura pauza intre 2000 si 2004, liberalul Varujan Vosganian a devenit si in 2008 senator, in Colegiul uninominal 1. Presedinte al Comisiei economice, industrii si servicii a Senatului, fostul ministru al Finantelor este performerul absolut al luarilor de cuvant in plen: in 30 de sedinte, Varujan Vosganian a vorbit de nu mai putin de 280 de ori, adica, in medie, de 9 ori pe sedinta! In ceea ce priveste, insa, celelalte forme de manifestare parlamentara, senatorul liberal sta foarte "subtire", avand o singura declaratie politica, in scris, cu privire la "24 Aprilie - Ziua comemorarii victimelor genocidului armean din 1915".

Sorin-Constantin Lazar. "Mut ca o lebada"

Fostul primar al comunei Strunga, Sorin-Constantin Lazar, a fost ales in colegiul uninominal 2. Acesta este membru al Comisiei pentru drepturile omului, culte si minoritati si al Comisiei pentru administratie publica, organizarea teritoriului si protectia mediului. In cele 30 de sedinte ale Senatului din legislatura curenta, social-democratul a reusit performanta notabila de a nu lua cuvantul decat o singura data in plen, dar atunci cu un scop decisiv: depunerea juramantului...

Florin Constantinescu. Un pascanean cu preocupari macroeconomice

Florin Constantinescu a fost ales in colegiul uninominal 3. Este membru al Comisiei economica, industrii si servicii a Senatului. Potrivit site-ului Camerei superioare a Parlamentului, Florin Constantinescu a luat de 3 ori cuvantul in cele 30 de sedinte ale Senatului din aceasta legislatura, a facut o declaratie politica in plen si altele 4 in scris si a adresat o interpelare in plen si o alta in scris. Declaratiile senatorului din Pascani vizeaza "Evaluarea privatizarilor - o prioritate a mandatului actualului Parlament", "Acordul cu FMI si Comisia Europeana - un rau necesar, dar si cel mai mic din relele posibile", "Impozitul forfetar - o povara mult prea grea pentru IMM-uri", "Ce rezolvam cu nededucerea TVA?" si "Interesul nostru - salvarea firmelor prin modificarea procedurii de insolventa", iar interpelarile - o chestiune mai locala, anume "Depozitul de deseuri municipale Pascani", si una "europeana", respectiv "Finantarea contractelor din fondurile de coeziune".

Mihaela Popa. Aparatoarea copiilor si minoritarilor

Aleasa in colegiul uninominal 4, democrat-liberala Mihaela Popa, singura femeie senator a judetului Iasi, nu prea are motive sa fie complexata fata de colegii sai barbati. Vicepresedinte al Comisiei pentru egalitatea de sanse a Senatului, fostul europarlamentar a luat de 5 ori cuvantul in cele 30 de sedinte din actuala legislatura, de 2 ori pentru a face declaratii politice, iar o data pentru a adresa o intrebare. Cele 5 declaratii si 5 intrebari ale Mihaelei Popa, incluzandu-le pe cele rostite de la tribuna Senatului, vizeaza, in general, chestiuni care tin de educatie si protectia drepturilor copilului si ale minoritatilor: "Educatia incotro?", "Ziua Mondiala a Autismului", "Fondurile europene pentru rromi, doar pe hartie?", "16 Aprilie - Ziua Internationala a Proprietatii Intelectuale", "Sanatatea copiilor prin practicarea sportului in scoli", "Situatia copiilor cu autism", "Problematica rromilor", "Numarul orelor de sport la clasele I-IV" si, mai recent, "Finalizarea investitiei la Penitenciarul Iasi".

Dumitru Oprea. Prea multe preocupari pentru un singur senator

Fostul rector al Universitatii "Al.I. Cuza", senatorul democrat-liberal Dumitru Oprea, a fost ales in colegiul uninominal 5. Acesta este secretarul Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, combaterea coruptiei si petitii si membru al Comisiei pentru afaceri europene a Parlamentului Romaniei. Mult mai "vorbaret" decat colegii social-democrati, Dumitru Oprea a luat cuvantul de 38 de ori, a facut 6 declaratii politice si a lansat 3 intrebari in plenul Senatului. In plus, fostul europarlamentar democrat-liberal a depus 11 declaratii si 3 intrebari in scris.

Potrivit site-ului Senatului, declaratiile politice si intrebarile acestuia demonstreaza ca Dumitru Oprea a fost preocupat de chestiuni precum criza economica, evaziunea fiscala, masurile pentru sprijinirea IMM-urilor, spatiile verzi, democratia din Republica Moldova, tinerii absolventi, energia regenerabila, combaterea violentei in sport, reducerea cheltuielilor publice, bursele doctoranzilor, subventiile pentru agricultori, incurajarea angajarii studentilor sau e-fiscalitatea. (...)

(preluare Flacara Iasului, 29.05.2009)

Niciun comentariu: