duminică, 18 octombrie 2009

De la calitate la politica














Am auzit o stire care mi-a placut prin continutul ei: Marian Dragulescu a luat astazi a doua medalie de aur, aur de talie mondiala la Campionatele de Gimnastica de la Londra.
Este un lucru deosebit ca gimnastul roman a reusit sa revina pe podiumul mondial, loc de unde disparuse. Mentalitatea de acest tip mai rar la romani. Romanul stie una si buna: daca a luat prima palma, s-a resemnat, nu mai are forta de a reveni in cele mai multe dintre cazuri si renunta prea usor.
Exemplul lui Dragulescu, ca si cel al lui Lance Armstrong, spun multe pentru noi, ceilalti. Asta si pentru echipa nationala de fotbal acolo unde daca s-a luat primul gol de la adversari, se stie sigur ca acel meci e pierdut din start. In paranteza fie spus, de asta nu ma mai uit la meciurile nationale decat selectiv din 90 de minute iar la cele interne si mai selectiv.
Asta m-a dus cu gandul la un banc, primit de la un fost coleg, cu titlu de INVATAMINTE PENTRU VIATA:

La facerea lumii, Dumnezeu, pentru a-i ajuta pe oameni să prospere, a hotărât să dea printr-o “Lege Divină” fiecărei naţii câte două virtuţi.
Astfel, El i-a facut :

- pe elveţieni - ordonaţi şi respectuoşi faţă de legi;
- pe nemti - disciplinaţi şi raţionali;
- pe englezi - perseverenţi şi studioşi;
- pe japonezi - muncitori şi răbdători;
- pe unguri - hotărâţi şi buni meseriaşi;
- pe francezi - culţi şi rafinaţi;
- pe spanioli - veseli şi ospitalieri
………….şamd.

Când a ajuns la români, I-a spus îngerului consilier care şi nota:
- românii vor fi inteligenţi, cinstiţi şi buni politicieni..

Dupa ce a publicat-o în “Monitorul Celest”, îngerul a remarcat:
- Doamne, ai dat tuturor popoarelor câte două virtuţi, iar românilor trei. Oare în acest fel, nu cumva ei îi vor depăşi şi exploata pe toţi ceilalţi ?
- Aoleu, aşa e ! Ai dreptate ! Atunci să revenim cu o “Ordonanţă de urgenta”.
” Pentru că virtuţile Dumnezeieşti, odată acordate, nu se mai pot lua înapoi, precizez că nimeni nu va putea avea si folosi mai mult de două virtuţi, în acelaşi timp!”

MORALA:
Şi astfel, se explică de ce românii…
- care sunt inteligenţi şi cinstiţi, în nici un caz nu fac politică;
- cei care sunt cinstiţi şi fac politică, in mod sigur nu sunt inteligenţi;
- care fac politică şi sunt inteligenţi, categoric nu sunt cinstiţi.


PS:
n-am incercat (nici pe departe) sa politizez stirea cu Marian Dragulescu, singura atitudine proprie e de frapare, gust "dulce-amar" intre caracterul stirii si celelalte pe care le ascult in acest moment pe fundal: instabilitate politica.....instabilitate politica....majoritate politica versus calcul personal....etc....etc....etc....

Un comentariu:

Tudor Tudose spunea...

Cred ca multi dintre romani foslosesc doar una dintre calitati. De aici apare toata comedia pe care o traim zilnic.
Chiar daca succesul sau e meritoriu, nu pot sa nu fac o paralela cu alt sportiv care are probleme in viata personala: Adrian Mutu. Sper ca Dragulescu sa ramana serios si sa-si gaseasca rostul corect in viata.