marți, 13 octombrie 2009

Cum sa “freci” un om - Manual de buna practica politica

















1. Ii spui ca e prost ca e mult mai bine sa se creada prost, nesigur pe sine mai ales ca in adancul “corasonului” propriu stii bine ca esti prea idiot sa recunosti, iar ala sau aia (dupa caz) de langa tine ar putea sa “ti-o traga” ajungand vraci-sef in trib.

2. Ii spui ca e prea idealist ca e mult mai simplu asa sa-l reduci la tacere, ca nu stie care e mersul lucrurilor iar, dupa caz, poti asezona cu un ingredient de genul esti prea tanar, esti prea femeie”, esti prea “mosneag” sau mai stiu eu ce, important sa tina de extreme de tot felul sau important e sa nu te simti exclus de la felia de tort la care ravnesti dar despre care spui cu nonsalanta si nepasare ca iti este indiferenta.

3. Ii spui ca nu si-a facut treaba, “ii bagi sula-n coaste” exact pe domeniul lui, il lasi sa se zbata ca un prost crezand ca e prost sau mai asezonezi si cu apelul la o autoritate fata de care “prea prostul” o crede “guru” in materie si in domeniu si fata de care idiotul s-ar prosterna macar in baza unor principii de multumire personala.

4. Ii spui ca e prea “pupincurist”, ca n-are demnitate, demnitate pe care tu, de altfel o ai, in urma unui lung proces de incubatie si meditatie metafizica cu inflexiuni aristotelice bazate pe prea cunoscutul principiu “al caii de mijloc”.

5. Ii spui ca “ma-sa”e “femeie cu narav”, ca “tat-su” e SRI-ist sau mare cortofor in sudul Asiei dupa incheierea razboiului din Vietnam sau ii aduci aminte cu precizie de ceas rusesc cum in data de 9 februarie era in Piata Unirii cu X-ulescu sau X-uleasca, zambind pe sub mustati ca “ii cunosti simpatiile”.

6. Ii spui ceea ce vrei sa auda in baza unei meditatii proprii profunde, cu iz psihanalitic, a “unor ganduri comune” cu prelungiri ca ale unui neuron a carui “picior” creste si se reface din moment in moment, crezand ca orice identificare de idei nu ridica intrebari de niciun fel.

7. Ii spui baliverne de genu’ “apreciez calitatea, decenta, spiritul justitiar si muzica clasica” cantata de dragul de Guta pe refrenul “Nopti si zile ma gandesc la tine” pe care o savurezi in intimitate dar care in public iti este indiferenta sau inexistenta sau pe care te prefaci ca nu o auzi sau cu care iti e eventual rusine in statutul tau “tare in gura”.

8. Ii mai spui ca n-are “o doaga”, ca eventual face crize de nebunie pe fondul unor perceptii externe critice, sa zic, ca vorba anticilor: “nebunu’ tot nebun” iar discreditarea prinde in ochii celor mai slabi si care cred sau, poate, care “poate cred”.

9. Ii mai spui ca n-are orgoliu eventual masculin sau feminin, ca ii place postura de “intretinut”, altfel zis nulitate umana, jegoasa si de doi lei care n-are simtul raspunderii, “neserioasa” dar cu “ciocu’ mare”.

10. Mai asezonezi cu cateva aspecte pozitive, gen “ma bucur ca l-am intalnit pe Carol Magnificul” sau pe “Ecaterina cea Mare”, dupa caz, soptite, insa, ca sa nu mai auda cineva de langa si eventual sa stie ca ai avut vreun mentor sau vreun VIP, mentori sau mentorite, VIP-uri sau “VIP-E “ carora nu eziti “sa le-o tragi” daca insa conjunctura da bine si te propulseaza in varful ierarhiei sociale atat de mult ravnite de tine in nopti de nesomn.

11. Si, in fine, te prefaci prea nestiutor sau nestiutoare de cele intamplate, prea asa-zis mirat de lovituri care ti-au potlogit fundul, pe care le-ai incasat in “postura ta de victima a sistemului” dar pe care nu ai ezitat sa le intorci tuturor fara deosebire nestiind, din pacate, ca legea triangulatiei precum si studiul individual al fiecarei persoane se aplica dar diferentiat.


PS: Ma intreb daca aceste “povete ale lui Neagoe Basarab catre fiul sau, Theodosie” nu au si un revers. Trist, dar literatura de specialitate nu cunoaste inca.

PPS: Limbajul folosit contine expresii vulgare, detestabile si condamnabile in alte circumstante. Aici, limbajul tine practica politicianista, ori exprimarile licentioase nu ar putea explica cu exactitate fenomenul. Oricum, orice asemanare cu realitatea e pur intamplatoare.

ATENTIONARI: Manualul nu se foloseste de catre oamenii de rand, de catre cei care mai cred in sinceritate, in sentimentul increderii umane impartasite.

CONTRAINDICATII: Utilizarea abuziva a manualului poate produce dureri sau degradari morale.

Un comentariu:

Anonim spunea...

Ai un talent real. Felicitari!
Exprimi foarte corect ceea ce simtim cei mai multi dintre noi. Este nevoie de oameni ca tine care sa spuna exact ceea ce se intimpla, mai ales in cariera unor politicieni.
Nu te opri. Dar ai grija sa le cunosti numele sa stii de cine te feresti.