marți, 11 ianuarie 2011

Despre sondajul CCSB



Am vazut in seara aceasta rezultatele sondajului CCSB, prezentat la emisiunea lui Gadea, la Antena 3. Ce mi-a atras mie atentia legat de acest sondaj.

1. Din punct de vedere politic, gradul de incredere in oamenii politici, la acest moment ar fi de 37% pentru Crin Antonescu si in jur de 32% pentru Victor Ponta. Mi se pare o diferenta extrem de mica. Apoi, gradul de incredere pentru Victor Ponta este mare in raport cu Crin Antonescu. Asta ridica intrebari pentru viitor. De exemplu, va deveni Victor Ponta acel lider prim al Opozitiei actuale?

2. La fel, din punct de vedere politic, pe locul trei, in topul candidatilor la presedintie apare Dan Diaconescu, cu un procentaj de aproximativ de 6%. Mi se pare de-a dreptul oripilant. Asta imi spune ca procentajul "sclavilor OTV-isti" e destul de mare. Mult prea mare, chiar. Oricum, ma intreb daca "victima intemnitata" de Dan Diaconescu se regaseste in aceste procente?

3. Pentru turul doi prezidential, cu Antonescu - Ponta, scorul 58% - 42%, la acest moment, mi se pare foarte strans. Nu ma asteptam la atata credit pentru Ponta. Aceeasi intrebare se ridica: ce va deveni Victor Ponta pana la alegeri? Poate mult mai mult decat s-ar fi asteptat multi.

4. Pentru partide, scorurile PSD - 35% si PNL - 27%, demonstreaza lipsa de orientare politica a romanilor. Democratia are regulile ei si pluralismul este una dintre ele, dupa cum si regula coabitarii este o alta dintre ele. Coabitartea, s-a demonstrat in istoria recenta, nu functioneaza la noi. De aceea spun ca romanii nu voteaza logic sau nu-si dau "votul inteligent". Raporturile presedinte-parlament sunt extrem de importante, ori de aici si votul ar trebui sa demonstreze acest lucru sau sa-l incurajeze.

5. Din punct de vedere tehnic, e un sondaj telefonic, care, daca e facut in baza pasului statistic, poate ridica ceva intrebari legate de gradul real de reprezentativitate, asta in afara marjei de eroare. S-ar putea ridica aici niste "distante" de procente de pana la 4-5 unitati din acest punct de vedere.

Niciun comentariu: