luni, 31 ianuarie 2011

Consideratii asupra posibilelor schimbari ale sistemului electoral



Am mai sustinut pe acest blog ideea schimbarii sistemului electoral. Prevad ca actuala putere va face schimbari asupra acestui sistem din simpla dorinta de a nu pierde puterea, fie la nivel local, fie la nivel central. Trei dintre ultimele propunerile pe care le-am auzit vehiculandu-se prin presa sunt cele care vizeaza votul electronic, un singur tur de scrutin si schimbarea perioadei electorale la trei luni.
De la inceput trebuie mentionat ca cele trei posibile masuri sunt de influenta cel putin americana. Daca in SUA par a fi functionale, prevad ca in Romania acestea nu ar avea finalitate constructiva sau nu ar duce la eliminarea unor posibile suspiciuni de fraudare a alegerilor.

1. Votul electronic
Este practicat in SUA cel putin, dar acolo sistemul de partide este unul bipartidist si votul e predictibil. A fi republican sau democrat e un fel de traditie de familie, un fel de status-quo. La noi, prevad ca ar fi o intreaga degringolada cu plasarea in format electronic a candidaturilor, o intreaga nemultumire a alegatorilor. Apoi ca si principiile de e-governance sau e-democracy, votul electronic s-ar transforma in "ceva prea elevat" pentru un elector conservator (ca principii nu ca orientare ideologica) pentru care "a pune cu mana stampila pe hartie" e un act firesc. Apoi e nevoie de sisteme informatice, cibernetice extrem de bine puse la punct la nivel national pentru a se securiza bazele de date, voturile.

2. Doar un tur de scrutin
Existenta barterului intr-un sistem electoral inseamna pana la urma urmei formarea de aliante electorale intre cele doua tururi. Un asemenea sistem electoral care sa mearga dupa principii majoritariste inseamna, in definitiv, eliminarea coalitiilor de guvernare. O asemenea masura nu ar mai permite "adunarea voturilor" intre cele doua tururi sau calculele electorale intre cel de pe locul trei cu cel de pe locul doi sau de pe primul loc. Un sistem majoritarist ar putea eventual sa duca la negocieri la sange intre partide de la inceputul luptei electorale, ceea ce ar putea sa genereze mari coalitii, la noi, pentru majoritati in Parlament de exemplu. E discutabil aici din cauza sistemului mixt-uninominal folosit deocamdata la noi. Pentru pesedintie prevad ca orgoliile dintre partide vor fi prea mari pentru asemena coalitii sau pentru un agreement. Poate la alegerile urmatoare va fi posibil un asemenea demers la prezidentiale dar, in viitor, nu. Fiecare partid cu sanse reale (PSD, PNL sau PD-L) se va increde in fortele individuale proprii pentru a ajunge pe primul loc chiar daca asta nu inseamna majoritate, chiar daca diferenta fata de cel de-al doilea clasat ar putea fi de minim macar un vot.

3. Perioada de campanie
Modificarea perioadei de campanie la 3 luni, la fel dupa model american cu inceperea ei in noiembrie (la data fixa), este un model importat si atat. Intr-un stat federal, extrem de intins, o perioada atat de lunga poate sa fie justificata. Intr-un stat ca al nostru, perioada ar fi mult prea mare. Oricum in practica politico-electorala autohtona, prima saptamana de campanie si ultima sunt cele mai intense: momentul lansarii candidatilor, a materialelor si ultima in care au loc eventual mai multe confruntari inre candidati in mass-media sau face to face. Mai mult, a sustine o campanie electorala atat de lunga cere un consum de resurse (umane, tehnice, materiale, financiare) sustinut. Daca se mai doreste si o asa-zisa finantare a campaniilor de catre stat (pentru o asa-zisa eliminare a finantarilor underground), e clar ca eforturile vor fi mult prea mari. Apoi, in plan psihologic, poate sa apara acel sentiment de suprasaturatie si procentajul prezentei la vot a electorilor poate sa scada si mai mult.

miercuri, 26 ianuarie 2011

luni, 24 ianuarie 2011

De 24 Ianuarie



Anul acesta nu am fost in Piata Unirii. De vreo patru ani am tot mers, dar anul acesta am sarit peste. Ma gandeam "la ironia sortii": anul trecut am mers pe un frig de crapau pietrele, iar acum nu. Nu m-a manat "niciun fior patriotic", nici nimic. M-am gandit la un moment dar apoi mi-am zis ca am foarte mult de lucru si ca ar fi mult mai rational si mai cumpatat sa-mi rezolv alte treburi strict personale. Am urmarit la TV la un moment dat ce s-a intamplat in Piata. E pacat. Mare pacat ca ceremoniile nu sunt mai "intime", strict legate de insemnatatea evenimentului istoric. Daca ar fi dupa mine le-as vedeam mult mai legitim desfasurabile doar in prezenta autoritatilor locale. Pentru ce sa-si mai aminteasca doar asa din cand in cand si cei de la Bucuresti ca Iasul exista si totul sa se transforme intr-un fel de festivism lipsit de substanta reala? Pentru ce sa vezi in Piata oameni disperati si huiduind din cauza politicienilor actuali? Frumusetea acestei Sarbatori consta in simbolistica ei neprihanita.
In consecinta, ceea ce merita este o calduroasa urare Iasului in general: Pentru IASI, ORAS AL UNIRII!

luni, 17 ianuarie 2011

LA MULTI ANI MIE!



Am facut doi anisori! Trebuie sa imi declar la multi ani deoarece acum doi ani am deschis parodia "asta de blog" mai mult "la misto", dandu-i un titlu "tot la misto" dar intotdeauna cu posibilitati reale de a gasi explicatii elevate. A fost interesanta experienta de pana acum, am avut si articole extrem de urmarite, am facut si glume, m-am si autoironizat in 90% dintre cazuri, am dat si explicatii acolo unde am simtit ca a meritat sau acolo unde am simtit ca trebuie date. Am primit si critici, unele fondate, altele mai putin fondate, am vrut de vreo doua ori sa-l inchid atunci cand am simtit ca nu mai merita sau cand imi "disparuse tabietul de cafea si blogging". Acum ca m-am reapucat sa beau cafea, e clar ca ramane si tabietul. Sa vedem pana cand. Deci, imi declar LA MULTI ANI!

sâmbătă, 15 ianuarie 2011

Sa-l Aparati pe Mihai!



Acestea erau vorbele de duh pe patul de duca ale autoarei Zoe Dumitrescu-Busulenga. Aceasta pare a fi mostenirea epigonilor de secol XXI. Ce rusine si ce chin! Ce rautate din partea "emo kids-ilor" (mai tineri sau mai batrani) carora le place sa denigreze ceea ce avem ca natie, ce avem ca valoare! Ce le mai trebuie lor astazi sa stie care e simbolistica florii albastre in versurile "de dulce stil clasic" ale lui Eminescu? Ce le mai trebuie lor sa stie care e fiorul transmis de romantismul german? Ce le mai trebuie lor sa stie de Schopenhauer? De ce sa mai vorbesti astazi sau chiar sa mai amintesti despre pasiunea implacabila a geniului rece care si-ar rupe aripile in fata lui Hyperion pentru o clipa muritoare?
Pare a fi o rusine emotiva azi sa mai citesti stihuri. Pare a fi degradant chiar daca versurile sunt ale insusi poetului Mihai Eminescu. Dar pentru a citi si pentru a intelege, trebuie sa ai un adevarat "talent" innascut sau creat si format. Sa vezi maiestria versului, alaturarea cuvintelor, muzicalitatea ritmului si a rimei nu e un lucru de prima mana. Citirea la a doua mana, la a treia iti poate revela ceea ce multi nu vad sau nu stiu sa vada.
Dupa cum spunea si marele critic George Calinescu, Eminescu este si va ramane " cel mai mare poet, pe care l-a ivit şi-l va ivi vreodată, poate, pământul românesc. Ape vor seca în albie şi peste locul îngropării sale va răsări pădure sau cetate, şi câte o stea va veşteji pe cer în depărtări, până când acest pământ să-şi strângă toate sevele şi să le ridice în ţeava subţire a altui crin de tăria parfumurilor sale".
Astazi, pe 15 ianuarie, prefer sa fiu unul dintre modestii aparatori ai mostenirii sale. Atat astazi, atat maine cat si in viitor.

"El tremura ca alte dati
În codri si pe dealuri,
Calauzind singuratati
De miscatoare valuri:

Dar nu mai cade ca-n trecut
În mari din tot înaltul:
Ce-ti pasa tie, chip de lut,
Dac-oi fi eu sau altul?

Traind în cercul vostru strâmt
Norocul va petrece,
Ci eu în lumea mea ma simt
Nemuritor si rece."

joi, 13 ianuarie 2011

Ce bibilica m**sii!



Ajutoarele sociale sunt la noi ca un fel de traditie. Nu sunt neaparat impotriva lor dar nici nu pot sa declar ca imi sunt "total dragi". Fara indoiala ca suntem un stat extrem de sarac, cu oameni foarte saraci dar, in acelasi timp, cu extreme foarte bine conturate. Fara indoiala ca sunt persoane care au nevoie de aceste ajutoare. Insa sunt multe cazuri in care acest ajutor e primit nejustificat. Acum, faptul ca Guvernul a spus ca sunt necesare anchete sociale pentru acordarea acestor ajutoare, mi se pare un demers de bun simt. Pana aici toate sunt bune si frumoase. Problema e ca nu sunt stabilite clare metodologii, problema e ca aceste anchete costa foarte multe resurse strategice sau sub forma banilor si nu numai. Mereu parca nu suntem pregatiti pentru asa ceva. Pana in acest punct situatiile sunt mai mult tragice, problematice. De aici insa, e un fel de revers al medaliei. Sa ai ca si conditie de acordare a acestor ajutoare aragazul cu patru ochiuri, e burlesc. Te pomenesti ca daca ai aragaz cu trei ochiuri intri la categoria beneficiarilor. Va trebui, clar, ca producatorii de profil sa schimbe "matrita de aragaz" ca sa se incadreze la noile cerinte ale pietei. Apoi, daca ai bibilici in ograda, iar te pricopsesti sa fii incadrat la categoria "burghezilor" fara drept de ajutorare din partea statului. Poate ca limbajul meu are tente marxiste sau neomarxiste, dar numai asa mi se pare ca se pot explica o asemenea matematizare Procustiana. Ce te faci daca bibilica-ti face douazeci si cinci de oua pe luna, daca din toata avutia-ti mai comercializezi zece si mai creezi si plusvaloare? E clar: tot burghez devii si te desprinzi din randurile serbilor. In consecinta, fara doar si poate ca numaratul oualor devine un sport national.

marți, 11 ianuarie 2011

Despre sondajul CCSB



Am vazut in seara aceasta rezultatele sondajului CCSB, prezentat la emisiunea lui Gadea, la Antena 3. Ce mi-a atras mie atentia legat de acest sondaj.

1. Din punct de vedere politic, gradul de incredere in oamenii politici, la acest moment ar fi de 37% pentru Crin Antonescu si in jur de 32% pentru Victor Ponta. Mi se pare o diferenta extrem de mica. Apoi, gradul de incredere pentru Victor Ponta este mare in raport cu Crin Antonescu. Asta ridica intrebari pentru viitor. De exemplu, va deveni Victor Ponta acel lider prim al Opozitiei actuale?

2. La fel, din punct de vedere politic, pe locul trei, in topul candidatilor la presedintie apare Dan Diaconescu, cu un procentaj de aproximativ de 6%. Mi se pare de-a dreptul oripilant. Asta imi spune ca procentajul "sclavilor OTV-isti" e destul de mare. Mult prea mare, chiar. Oricum, ma intreb daca "victima intemnitata" de Dan Diaconescu se regaseste in aceste procente?

3. Pentru turul doi prezidential, cu Antonescu - Ponta, scorul 58% - 42%, la acest moment, mi se pare foarte strans. Nu ma asteptam la atata credit pentru Ponta. Aceeasi intrebare se ridica: ce va deveni Victor Ponta pana la alegeri? Poate mult mai mult decat s-ar fi asteptat multi.

4. Pentru partide, scorurile PSD - 35% si PNL - 27%, demonstreaza lipsa de orientare politica a romanilor. Democratia are regulile ei si pluralismul este una dintre ele, dupa cum si regula coabitarii este o alta dintre ele. Coabitartea, s-a demonstrat in istoria recenta, nu functioneaza la noi. De aceea spun ca romanii nu voteaza logic sau nu-si dau "votul inteligent". Raporturile presedinte-parlament sunt extrem de importante, ori de aici si votul ar trebui sa demonstreze acest lucru sau sa-l incurajeze.

5. Din punct de vedere tehnic, e un sondaj telefonic, care, daca e facut in baza pasului statistic, poate ridica ceva intrebari legate de gradul real de reprezentativitate, asta in afara marjei de eroare. S-ar putea ridica aici niste "distante" de procente de pana la 4-5 unitati din acest punct de vedere.

luni, 3 ianuarie 2011

Cele doua cuvinte

Nu pot sa spun ca imi place in mod deosebit Taxi, dar melodia urmatoare(parodie cred....:)e tare simpatica. Prin atitudine, simpatica. Mai ales finalul.


PS: Am "incorporat-o" la categoria "nelinistilor filosofice basesciene".

duminică, 2 ianuarie 2011

Bilant de Sarbatori



Sarbatorile pare ca au trecut. Zic pare pentru ca mai e "o tura" imediat cu Boboteaza. Facand un fel de bilant, a fost mult porc "dichisit" in tot felul: de la gratare pana la pastrama si toate neamurile de afumaturi. O gramada de salate de boeuf, sarmale si alte minunatii si trufandale. In consecinta, ceva in plus la greutate si promisiunea unui program mai echilibrat in urmatoarele luni. A fost multa bautura si "asta" facuta "in casa", fara aditivi si alte e-uri, dar multa si extrem de diversificata pe langa, "aia cu e-uri". Deci cu promisiunea viitoare de mai multa apa plata cu lamaie. A fost multa-multa liniste departe de oras si cu peisaje montane hibernale. Au fost nopti nedormite dar si unele dormite. Au fost multe peregrinari pe la toate neamurile, multe "oferte gustoase si ochioase" la fiecare in parte. Urmeaza deci mai multa cumpatare din punctul asta de vedere. Au fost si aniversari si revederi, multe-multe glume si campionate interfamiliale de remmy si carti. Daca la carti a mai mers cum a mai mers, la remmy, recunosc, am luat bataie crunta (adica locul doi). Au fost brazi argintii cu lumanari naturale care mai de care mai frumos ornati, au mai fost si traditii respectate. Gen consumul de peste (in speta pastrav) in noaptea dintre ani pentru a fi "usor si iute ca pestele in anul urmator". N-a fost vasc dar pupacelile au fost si asa din plin. In concluzie a fost mult spirit ager si multa voie buna