joi, 31 decembrie 2009
Urare pentru 2010!
BOC, BOC, BOC la usa ta,
Vreau sa iti urez ceva.
Iti doresc sa fii Nastase,
Sa ai minim patru case.
Iti urez sa fii Videanu,
Ca sa vinzi borduri tot anu.
Sa fii mai istet ca Geoana,
Si la bani peste Prigoana.
Sa tot bei coniac cu toiu
Ca nea Nicu Vacaroiu.
Ca Basescu de barbat
Ca sa dormi cu Udrea-n pat.
Asta am avut de spus.
LA MULTI ANI!
Paharul sus!
miercuri, 30 decembrie 2009
Creatie proprie
marți, 29 decembrie 2009
Bilant pentru 2009 si sperante pentru 2010
Toata lumea pare prinsa de spiritul Sarbatorilor pana-n dinti. Mai un cozonac, mai o prajitura, o fipturica, un vin, o rachie. Mai o vizita la “matushe”, mai un tip colocvial de dating cu bunicii, nurorile, finii, verisorii, cumatrii si tot asa. Peste tot bautura, mancare ce trebuie acompaniate fara discutii de complimente dragastoase pentru ca gospodinele sa nu se simta lezate in amorul propriul, iar gospodarilor sa nu li se taie elanul orgolios in virtutea faptului ca vinul calcat cu picioarele proprii n-ar fi prea tare, prea aromat sau prea dulce.
Sarbatorile astea par a fi niste sarbatori ale consensului total. Nu se discuta prea mult sau prea profund de “problemele tarii” sau personale sau, daca vorba e adusa, de face asa, intr-o maniera sagalnica, in fata unui pahar vesel. Il mai vezi pe Boc “dantuind” pinguinul si, normal, ca nu poti sa nu zambesti. “Noi sa fim sanatosi ca tot suntem la final de an si om lua-o noi de la capat in 2010”.
Ce bilant sa fac atunci pentru 2009? Sau ce sa-mi propun pentru 2010? Ca a fost bine, ca a fost rau, ca a fost conform asteptarilor, ca nu a fost. Ca ma astept sa ajung pe Marte in 2010, ca nu ma astept, ca vreau sanatate sau ca nu vreau, ca vreau ca Honorius Prigoana sa-si implinieasca visul si sa ajunga parlamentar, la limita de varsta, la sfarsit de an sau ca nu vreau, ca m-a dezamagit Geoana ca n-a iesit presedinte sau ca nu m-a dezamagit.
Asadar ce vreau eu pentru 2010? Vreau sa joc table in fata blocului cu vecinul de la etajul 7, sa bem bere calda si sa injuram tantarii care ne-ar chinui si “sustrage” atentia de la zarurile norocoase de sase-sase, sa rupem gura targului cu ultimele perechi de izmene luate pe sub mana din Ucraina incat sa moara si Catalin Botezatu de ciuda unicatelor, sa scuipam seminte la meciul dintre Steaua si Ceahlaul urland in gura mare din tribune stihuri din Bocaccio despre dragostea curteneasca din secolul al XII-lea.
Si ca fericirea si implinirea proprie sa fie complete, vreau ca in timpul liber sa candidez si eu, si vecinul de la 7, eu la presedintie iar el sa devine seful Cabinetului meu impreuna cu nepoata lui careia i-am asigura functia de Ministru al Dezvoltarii Personale Individuale si Colective.
Altceva nu -mi doresc mai mult.
duminică, 27 decembrie 2009
Ninge pe Moldova
Cenaclul Flacara - Ninge pe Moldova
Asculta mai multe audio Muzica
joi, 24 decembrie 2009
marți, 22 decembrie 2009
As vrea sa traiesc in Romania lui Mircea Badea
Aseara mi-am chinuit somnul. Desi eram suficient de rupta de oboseala, a existat un moment care merita nesomnul meu. Si trebuie sa precizez ca sunt putine, chiar foarte putine, uneori. De multe ori am amanat Prohodul sau Slujba Invierii. Aseara, nu, chiar daca am dormit o bucata cu tv-ul deschis si am calcat pe ochelari cand m-am trezit. Dar pentru a nu comite un sacrilegiu fata de cele Sfinte, mai bine, sa trec la subiect, sa spun ce asteptam aseara.
Asadar, aseara voiam sa-l vad pe Mircea Badea. Anuntase cu o seara inainte ca iese cu penele "in fund" si trebuia sa vad momentul. Bre, Mircea, am atipit la cateva momente in emisiunea ta de aseara (desi o urmaresc fidel) dar momentul a fost memorabil. As putea, eventual, sa spun ca ma asteptam la un decupaj de mai multe pene ca sa te ironizez dar ar fi de prisos sa spun ca nu meriti asemenea ganduri.
Ai fost "dumnezeu pe pamant", ca sa te citez. Cine socoate ca te-ai facut "de rahat", socoate prost, dar foarte prost. Fanfaronii sunt falsi pentru neinitiati. Iti declar eu, neinsemnatul de mine, "dragoste" eterna. Si stii de ce, Mircea Badea? Pentru ca esti unul dintre putinii oameni de cuvant pe care tarisoara asta ii mai are. Pentru ca esti tot ceea ce, din pacate, multi oameni politici nu sunt! Mai ca te-as propune presedinte dar stiu ca ai sa refuzi, asa cum ai refuzat si premiul de la 10 pentru Romania, cu titlul "ca nu esti jurnalist, asa cum nu esti nici om politic".
Lasand gluma la o parte, cred si sustin ca esti "unul dintre putinele lucruri adevarate din Romanica noastra", vorba unui "consfatuitor politic" de-al meu.
PS: Randurile de mai sus sunt pe post de laudatio pentru Gala 10 pentru Romania. Le meriti din plin si crede-ma ca nu fac des laude si, nici intr-un caz, nemeritate
miercuri, 16 decembrie 2009
Trebuie Geoana schimbat?
In ultimele zile, PSD fierbe. Dar nu numai PSD fierbe. PSD a fiert in ultimele zile, asta dupa ce si PNL a avut o runda cu Tariceanu versus Antonescu. Apele s-au linistit dupa ce Crin Antonescu a iesit public la Gabi Firea si a spus ca intr-o zi vor avea o singura cale in partid. Asa a fost.
Nu s-a terminat bine episodul, ca au inceput sa se tulbure apele in PSD. Dupa esecul electoral(mai mare sau mai mic), s-a dorit si se doreste capul lui Geoana. S-au reactivat grupul de la Cluj, apoi Mitrea, s-a discutat “la cafenea” cu Oprescu, cu Cristi Diaconescu.
Am mai spus-o mai demult pe acest blog: dupa alegerile prezidentiale vor miscari de forte in partide.
Ceea ce e surprinzatoare, e violenta lor, polaritatea lor. Contextul pare a fi determinat insa de castigarea alegerilor tot de Traian Basescu.
N-ar fi prima data cand s-a incercat izolarea PSD-ului in opozitie, n-ar fi prima data cand s-a incercat dezmembrarea PNL-ului. Doar “balamaua” UDMR-ista ramane mereu in picioare si mereu la guvernare.
In alta ordine de idei, nu cred ca se vor schimba cadrele in niciun partid, asa cum nu se va intampla nici in PSD, asa cum nu s-a intamplat nici in PNL, asa cum nu se va lepada nici PD-L-ul de Elena Udrea.
Daca Geoana trebuie sa plece sau nu din functia de presedinte, am dubii. Nu cred ca se va ajunge la altceva cu un alt presedinte de partid, asa cum nu cred ca se vor aduce imbunatatiri cu Geoana presedinte.
Nu cred insa ca aici e esenta problemei. Problema reala acum e felul in care gestioneaza partidele, fie PSD, fie PNL, acest tip de situatie. Mi se pare ca inregistram un deficit democratic pe zi ce trece de cand s-a validat acest nou mandat al lui Basescu. Poate pe termen lung ma voi insela: poate am sa vad un Guvern stabil, poate am sa vad un buget clar, poate am sa vad crestere economica, poate am sa aud de minimizarea efectelor crizei economice, poate am sa aud de programe de guvernare, poate nu am sa mai vad un presedinte strict jucator politic.
Deocamdata, vad un Basescu periclitator al democratiei prin “ghionturile” pe care le da cand lui Tariceanu, cand lui Dancu, cand lui Sirbu, poate-poate “inamicii colorati” ies de pe esichierul politic, poate se izoleaza, poate mai scad din forta proprie.
Aici vad reala esenta a lucrurilor. In rest, daca Geoana va fi sau nu schimbat, se prea poate. E un presedinte al partidului asa cum au mai fost si altii. A avut si momente stralucitoare cat si sterse in campania in care a trecut. Pana acolo insa, important e, cred, felul in care se va face daca se va face. Sper, intr-o maniera suficient de eleganta asa incat stanga romaneasca sa se pastreze cel putin acolo unde este.
duminică, 13 decembrie 2009
Am constat ca “mi-am corcit” gandirea
Asta noapte am visat prost. Nu visez des, dar, daca ma aude cineva acolo in capul meu, as vrea cand visez macar sa visez bine. Am visat ca am avut un accident, nu aparea asta in vis, ci doar evenimentele urmatoare in succesiune. Ce se intampla, de fapt? Se facea ca avusesem un accident si apoi ramasesem imobilizata in pat. Prin nu stiu ce procedeu, parca mi se scosesera toate organele interne, care parca le vad si acum, erau puse intr-o galeata de metal gri, aflata neglijent undeva sub masa de spital, pe o gresie alba si plina de sange. Apoi cica mi le plantau iar in corpul meu despicat in doua pe o masa de operatie. Inima, apoi toate intestinele cu stomac cu tot. Cica doctorii le spalau de sange si le puneau mai curate in corpul meu ca intr-o covata. Eu eram mereu constienta de ce se intampla. Apoi parca imi reveneam. Fara cusaturi, fara cicatricii. Si, ca sa fie tacamul complet, mi s-a repetat faza, doar ca a doua oara, se stia de prima oara, imaginile se repetau cu mentiunea ca toate organele mele trebuiau acum spalate cu mai multe grija caci exista riscul sa intre in putrefactie. Asta spuneau doctorii. Parca, eram in filmele alea proaste de groaza sau horror.
De principiu, nu stiu ce inseamna toate astea si ce s-a refulat si adunat in subconstient de s-a coagulat in asemnea imagini. Cert e ca m-au indispus azi. Mi-au tot venit prin cap tot felul de flash-uri care pozitive, care negative, bulversandu-ma. Am rezumat mental tot felul de presupozitii pe care am incercat sa mi le demonstrez, apoi sa mi le infirm dintr-o dorinta de a nu ucide “dorinta de liniste”. Mi-am mai rezumat apoi multe dintre lucrurile intamplate in ultima vreme si care imi darama principiile mele de viata stabilite in baza mentalitatii proprii si a multor evenimente care s-au tot succedat prin viata mea pana acum. M-am inciudat pe principiul stipulat cu ceva timp in urma de unul dintre “indrumatorii” mei (sa spun): “daca ai intrat pe aceasta usa, vei pleca de aici cu si mai multe intrebari”. Mai ca imi venea sa strig in gura mare: varsatorii sunt considerate persoanele care merg dupa principii logice. Au nevoie de certitudini, nu de situatii alambicate. Apoi m-m gandit sa renunt. Mi-am adus aminte ca azi e in 13 si mi-am adus aminte ce faceam acum exact 6 luni, intr-o zi de marti. Mi s-au mai succedat prin minte alte valuri de ganduri pana cand m-am decis “sa iau aer”. Asa ca m-am dus sa vad Iasul “gatit” de sarbatori pe un frig pe care in alte circumstante l-as fi simtit mult pregnant. Ciudat: nelinistile “filozofice” basesciene revin chiar daca s-a terminat campania. Sau poate cu atat mai putin...
De ce cred ca decizia Curtii Constitutionale e un fel de "frectie la piciorul de lemn"
De principiu, cred ca alegerile prezidentiale vor ramane in mentalul multora dintre noi ca "alegeri cu rezultat incert", posibil fraudate. De fapt, cred ca alegerile au fost fraudate indiferent de partid, asa cum incep tot mai mult sa cred ca toate alegerile din 90 incoace au tot fost fraudate.
Ma intreb de fapt, dupa ultimele evenimente, cat de mare poate fi frauda pe partid in parte? 100 000 de voturi? 200 000? Mai mult?
Declar insa cu tarie, chiar si cu istoria ultimelor sondaje, ca nu mi-am pierdut increderea in acestea. Lucrez cu asa ceva si imi sustin pozitia, asa cum am mai facut-o si in alte situatii: pot sa fac oricand un sondaj pe un esantion de 800 - 1200 - 2400 etc care sa fie total corect. Cred in sondajele care au fost date publicitatii dupa primul tur. De fapt, trebuie remarcat aici un lucru: toate sondajele care dadeau prioritate lui Geoana cu cel putin 4 procente sunt interpretabile din cauza marjei de eroare. Cele 4 procente pot fi spulberate de aceeasi marja de eroare. Nimeni nu a spus la acele sondaje care era talia esantionului si, implicit, marja de eroare.
Asta pe de o parte.
Situatia de-a doua e legata de implicarea Curtii Constitutionale.
Solutia cu renumararea voturilor nule, mi se pare un fel de decizie de "compromis", de "inchis gura". Prost sa fii sa crezi ca fraudatorii sunt prosti. Ca se lasa la mana voturilor nule.
Fraudarea alegerilor e greu de dovedit in instanta. E dificil sa demonstrezi cateva zeci de mii de cazuri individuale. Sa fim seriosi. Pana acolo insa, decizia Curtii de a numara ceva ce poate sa prezinte sau nu interes real (si cred ca nu prezinta interes real), nu are pecedent la noi.
De principiu, statul nostru are la baza principiile dreptului romano-german iar legea precedentului e specifica traditiei de drept anglo-saxon. Cu toate acestea, lipsa precedentului pe o asemenea problema ingreuneaza acordul pentru o decizie favorabila in sensul anularii alegerilor sau acordului pentru renumararea tuturor voturilor, inclusiv a celor din diaspora, inclusiv corelarii cu CNP-urile votantilor, inclusiv, eventualelor declaratii luate individual, cumva in baza pasului statistic, alegatorilor, in ideea de a se vedea daca au fost la vot, daca nu sunt morti sau disparuti cu exceptia zilei de 6 decembrie 2009.
Dincolo de aceasta ironie a randurilor de mai sus si a sortii (asta e un fel de metaironie), e greu de spus cum am putea privi o decizie a Curtii Constitutionale de a renumara toate voturile. Cu privire la decizia de a numara voturile nule, m-am lamurit. Nu e de real interes. Spun asta si o sustin chiar daca ar putea sa para ca sfidez regulile democratiei. De fapt, cred ca le mimeaza altii.
Unii ar putea spune, eventual, control democratic. Foarte bine! Altii, ar putea invoca aspecte de genul: am fi singura tara din UE care ar face asa ceva.
Cert e pentru mine ca am ramas cu o incertitudine cu privire la aceste alegeri. Daca aceasta e starea generala, prevad pentru viitor o prezenta mai scazuta la vot. De ce? Pentru ca daca alegerile au fost fraudate, nu mai reprezinta vointa mea, ca elector, asa cum nu mai sunt garantul vointei comune, a masei electorale. Apoi daca s-au fraudat, iar fraudatorii au scapat, atunci nimic nu imi va garanta ca actul nu se va mai repeta, asa cum nimic nu imi va mai garanta ca fraudele vor fi si mai mari.
De principiu cred, si nu numai de principiu, cred ca am dat cativa pasi inapoi pe calea consolidarii democratice interne.
sâmbătă, 12 decembrie 2009
marți, 8 decembrie 2009
Dupa turul II
Sa trec asadar in revista cateva aspecte dupa cel de-al doilea tur. Incep prin a spune ca l-am sustinut clar pe Mircea Geoana in aceasta campanie. Daca e sa o spun pana la capat, inaintea primului tur, cel putin vreo doua saptamani, aveam dubii ca poate castiga. Nu m-am indoit ca nu va intra in turul doi, dar aveam dubii ca ar putea castiga.
In acest moment cred ca el a fost adevaratul castigator.
Ma voi justifica in cele spuse anterior in cadrul a ceea ce voi avea de remarcat dintr-o perspectiva proprie de observator dar si de persoana interesata si implicata in “miezul evenimentelor”.
1. In general vorbind, cred ca din acest moment, trebuie sa invatam lectia coalitiilor. Nu va mai fi niciun partid suficient de puternic incat sa obtina majoritatile dorite. E un aspect ce va insemna tradari si migrari la fiecare 4-5 ani. In Marea Britanie e un sistem de doua partide si jumatate, du liberal-democratii care sunt cand deoparte, cand de cealalta. La noi, in baza sistemului pluripartidist “partidul-balama” va fi mereu in schimbare de identitate (PNL, sau UDMR, sau PRM, sau PNG, pentru ultimele doua daca se va schimba legea uninominalului pentru alegerile parlamentare viitoare care sa le permita sa devina partide parlamentare).
2. Rezultatele alegerilor au fost extrem de stranse. Diferenta dintre cei doi candidati a fost de putin peste jumatate de procent, cateva zeci de mii de voturi. Din aceasta cauza, nu vad un castigator legitim pana la capat. Daca diferenta intre cei doi canidati era de 2-3 procente (in favoarea unuia sau a altuia), puteam sa am o minima siguranta ca alegerile exprima reala vointa a electoratului, in totalitatea sa.
3. Numarul voturilor nule este mai mare decat diferenta dinre cei doi candidati, iar numarul voturilor nule mi se pare destul de mare la nivelul tarii. De aici, inca o stirbire de legitimitate a castigului.
4. Numarul alegatorilor din diaspora a fost extrem de mare fata de prezenta la vot la celelalte alegeri (daca nu ma insel e vorba de circa 160 000 de persona acum, fata de circa 80 000 in primul tur si circa 30 000 de persoane la alegerile europene)
5. Procentajul de circa 70-80% in favoarea lui Basescu numai in diaspora pare batator la ochi. De ce nu are si in tara asemenea diferente majore? Apoi mi se pare nelegitim ca presedintele sa fie decis de acei care au considerat ca nu mai pot trai in tara in regimul lui Basescu.
6. In toate sectiile speciale din tara a castigat Traian Basescu. Mi se pare suspect.
7. La nivel de Iasi, mi se pare de neimaginat (subiectiv poate) ca un candidat sa castige DOAR CU APROXIMATIV 300 de voturi in fata celuilalt prin raportare la talia umana totala a orasului.
8. Apoi, pentru orasul Iasi, presedintele nu a fost decis de ieseni: sectia cu cea mai mare prezenta la vot a fost la Gara, unde au votat circa 1600 de persoane din care circa 900 cu Basescu.
9. Cred ca asa cum arata procentele a fost mai mult un vot anti-Basescu decat pro-Geoana.
In aceste conditii, ma intreb care ar putea fi formula electorala cea mai buna, ca si legislatie si formula de desfasurare care sa nu lase portite si sa duca la alegeri corecte.
Apoi ma intreb si am si curiozitatea daca s-ar putea verifica la sange listele din sectiile speciale din tara si daca s-ar mai putea verifica cele din strainatate bineinteles, corelate cu cele suplimentare din sectiile obisnuite precum si cu cele obisnuite.
Si sa inchei la o prima mana cu o vorba care mi s-a parut "prea buna" in simplitatea ei, profunzimea ei, ironia ei, inocenta ei (asta pentru ca am auzit-o dintr-o gura extrem de inocenta"):
"ne-am culcat cu un presedinte si ne-am trezit cu un altul..."
marți, 1 decembrie 2009
Protestul din Piata Unirii
M-am nimerit sa fiu in Centru in seara asta si sa prind si eu scandarile din Piata Unirii care s-au scurs lasciv pana in fata sediului din Stefan al PD-L-ului de unde apoi s-au stins ca din senin.
Nu stiam despre ce e vorba sau cu ce scop doar atat am auzit strigandu-se de o voce extrem de sonora: "comunistii!"
Am citit apoi in Ziarul de iasi cum ca ar fi o miscare spontana a tinerilor contra comunismului si contra lui Mircea Geoana.
Cateva remarci subiective as avea:
1. Nu cred ca acea manifestare a fost miscare spontana. Cred ca a fost clar regizata la Iasi si spun asta deoarece pe multi dintre cei din respectivul grup ii cunosc si mi se par mai mult pro-Basescu decat contra principiilor nealterate care privesc comunismul.
2. Din punctul meu de vedere, cred ca e o prostie imensa sa iesi in strada si sa strigi lozinci contra comunismului dupa 20 de ani. Cred ca acei tineri care erau in acel grup nici macar unii dintre ei nu facusera bine ochi in 89.
Dar sa ma explic, de ce consider ca e o prostie.
UNU: De ce nu au fost "barbati si barbate" sa strige direct "jos Mircea GEAOANA ! SUS, BASESCU!" Ca, de fapt, aici era esenta "jocului psihologiei maselor".
DOI: Daca Mircea Geoana va ajunge presedinte va fi, de departe, primul presedinte din 89 incoace care va intra sub regulile stricte ale jocului de coalitie. Am mai declarat pe acest blog ca nu cunoastem termenul de coabitare ca democratie tanara ce suntem. Mircea Geoana e acum in miezul unei astfel de situatii: o coalitie stabilita ex ante si, mai mult, un posibil viitor prim-ministru apolitic.
In alta ordine de idei, abia in acest moment orice posibil abuz de putere este limitat, abia acum mecanismele democratice pot sa functioneze: coabitare, lobby, regula majoritatii legitimatoare, mecanismele constitutionale si politice gen raporturi Parlament - Guvern - Presedinte, principiul real al separarii puterilor in stat care sa legitimeze functionalitatea unui sistem parlamentar (cum este statul nostru), construct in care Parlamentul sa fie prima vioara, Guvernul sa aiba increderea sa, presedintele sa nu fie altceva decat garantul puterilor si liantul dintre ele.
Asadar, care mai este utilitatea si finalitatea reale a folosirii termenului de "comunism" in acest context? Oare de ce nu pun mana tinerii inflacarati pe care i-am vazut in seara asta pe o carte de istorie politica si pe una de ideologii politice ca sa vada daca intr-un asemenea context politic, istoric, cultural, social, economic mai pot folosi asemenea termeni si derivati.
De asta spuneam mai sus: de ce nu s-au imbracat in portocaliu si nu au strigat onest, in baza credintelor lor politice "jos Mircea Geoana! traiasca Basescu!" Lucrurile ar fi fost mult mai oneste decat zumzetul facut de ei (premeditat cred) intr-o dupa-amiaza linistita si nu prea racoroasa in care lumea iesise la o plimbare de seara ca tot mai era, printre altele, si 1 Decembrie.
luni, 30 noiembrie 2009
Asa ma indeamna Basescu sa-l votez!
Citind in dimineata asta presa, dau peste indemnul elevat al presedintelui in functie, Traian Basescu, catre mine, votantul, de a merge la vot.
Cu riscul de a-mi "virusa" blogul cu ritmuri de manele, n-am putut sa nu pun asemnea "capodopera" pe blog.
Trebuie sa recunosc ca rad de vreo jumatate de ora dar simt nevoia crunta de a face "o analiza de continut".
Trebuie sa spun din start ca mesajul "ma reprezinta". Dar implicit imi spune care sunt valorile umane ale lui Basescu. Apropos, domnule Basescu, vedeti ca va dati de gol cu "capodopera manelista".
Spuneti, implicit, ca femeile trebuie sa stea sub piciorul decizional al barbatilor chiar cand e vorba de vot (asta nu ca nu stiam gradul de respect pe care il aveti fata de femei). Daca va aude Transparency International sau alte tampanii de organisme de astea care se ocupa cu egalitatea in drepturi?
Mai spuneti ca voturile sunt contra cost, adica nah faza aia cu "gratarul primit dupa votare" (dar probabil ca iar sunteti cu caciula in mana ca la Grivco la a aduna ceva voturi). Sau poate ca ratiunile de versificatie, ritm, iambi, rima au nascut o asemenea necesitate. Vedeti ca insasi Constitutia spune ca votul este liber exprimat, ca si idee.
Apoi, nu stiu cand ati scos "capodopera" ca ne-ati cam mintit (va readuc in prim plan Grivco si moguliii, eternii moguli, ca astea sunt mai proaspete) si nici nu ne-ati demonstrat ca traim mai bine.
AAA si mai e indemnul ala cu "la baut, romani, 40 de pahare!" Pardon 44! Nu stiu ce faceti in ultima vreme, dar exemplul personal va cam depaseste. Ce ne spuneti, de fapt: fiti un popor de betivi, corupti dar, ma-ntelegeti, de familii traditionale, patriarhale. Asta ar trebui sa-ntelegem?
Dar sa stii ca sunt si cateva aspecte care imi plac la "capodopera": de exemplu, imi place cum vi se balanseaza "fata zambitoare" pe ritmuri de manele in mainele chefliilor portocalii.
Apoi imi mai plac ciorapii rosii ai Printesei Ardealului. Dar sa stiti ca faza e cu schepsis! Daca zice cineva ca pata de rosu trimite inspre PSD?
As vrea o analiza de continut din partea autoritatii prezidentiale, asta, domnule presedinte, daca aveti ochelarii la dumneavoastra! Sau poate ne spune ceva despre logica implicatiilor traditional-balcanice domnul Sever Voinescu, sau domnul Avramescu, sau poate domnul Patapievici, sau alti intelectuali din jurul dumneavoastra.
joi, 26 noiembrie 2009
DEMISIA, DOMNULE BASESCU! DEMISIA DE ONOARE!
Urmaresc acel filmulet scos pe internet cu Basescu in 2004 lovind un copil. Trebuie sa spun din start ca m-a oripilat. "Ma bucur" ca traiesc in aceasta tara unde presedintele isi permite sa jigneasca femeile, sa jigneasca minoritatile, sa ridice mana asupra unei alte fiinte, un copil.
Am tot auzit reactii de genul: era un copil. Si ce daca era un copil! Putea sa fie un om matur ca tot nu e normal ca Basescu, fie el Basescu, sa loveasca pe cineva.
E jegos!
E penal!
Nici macar nu-mi gasesc cuvintele pentru nesimtirea crasa, pentru lipsa de bun simt, pentru necioplirea de presedinte!
Mai are rost sa spun sa spun ca Basescu e persoana publica, e insusi presedintele statului si nu e permis sa se poarte ca pe maidan???!!!!
Si, mai mult, poate sa fie si presedintele SUA ca nu e permis sa faca asa ceva uman vorbind! Dar in SUA nu s-ar intampla asa ceva! Si sa stiti clar, domnule presedinte, nu, nu s-ar intampla asa ceva! Asta apropos de declaratia pe care ati dat-o la Realitatea moderatorului Dumitrescu in care ati cerut timp de gandire ca nu stiati cum sa o bagati pe maneca!
Si, mai mult, domnule Basescu, ati uitat ca in 2004 ati dat un pumn in gura unui copil! Mare scofala!
Nu stiu cum suporta altii asta, dar eu nu pot! Asa cum NU POT, NU SUPORT SI NU VOI SUPORTA pe nimeni sa tipe sau sa urle la mine d-apoi sa ridice mana asupra mea!
marți, 24 noiembrie 2009
Oare ce vrea sa spuna Iulian Micu?
Mai ca ma pierdusem in amanunte cand sesizez urmatorul aspect surprins in fotografia de mai jos: Constantin Simirad, presedintele CJ, face parte inca din PSD. Asadar, ce vrea sa transmita Iulian Micu? Supara la PD-L Iasi prezenta lui Simirad? Sau supara rezultatele din judet?
Ma indoiesc sincer ca Iulian Micu ar face apel la tertipuri de genul "greseli intentionate pe site" prin care "sa sugereze" ca Mircea Geoana a castigat in judetul Iasi datorita "autoritatii inca pastrate" a lui Constantin Simirad.
luni, 23 noiembrie 2009
Motive de bucurie: Geoana peste Basescu
Asadar, incep prin a spune ca Geoana, conform datelor de pana acum, este pe primul loc la Iasi. Asta, trebuie sa recunosc, ma bucura. Sper ca asa sa ramana pana la final. Oricum, asta spune multe, dar multe de tot. Sa spun si eu cate ceva la cald, la o prima mana inainte de meditatii mult mai profunde. Ce e de remarcat pe ziua de azi, o zi plina, de altfel:
1. fata de alegerile trecute, PD-L pierde teren per total la Iasi, in municipiu (asta spune multe)
2. din datele mele de pana acum, PSD a facut o figura frumoasa in intreaga Moldova, inclusiv in zone asa-zis (sau foste) PD-L-iste (gen jud Neamt cu Pinalti cu tot. sunt zone unde PD-L a inregistrat serioase infrangeri)
3. il suspectam pe Crin Antonescu de lipsa de consecventa si de ipocrizie posibile, mai ales ca urmeaza un tur doi incins. in campania aceasta de pana acum si inainte (atunci cand a ajuns presedintele partidului) Antonescu a declarat ca nu va colabora de nicio culoare cu Basescu. DECLARATIA ZILEI
4. referendumul a trecut dar acel minim procent peste 50% poate ridica intrebari serioase, iar Pirvulescu am vazut ca deja contesta procentajul
5. Basescu cred ca s-a bazat foarte, dar foarte mult pe acest referendum, mai ales ca BEC a dat rezultate la ora 14.00 conform carora distanta dintre el si Mircea Geoana este de nici 2% procente (ma intreb care ar fi fost rezultatele petru el daca nu se facea conexiunea cu referendumul; tare ma tem ca proaste si a stiut asta din start)
6. iar, ca cireasa de pe tort as nota un NOU MOMENT AL ZILEI: Antonescu il sustine pe Geoana in turul doi
Care ar fi concluziile "calde": vor urma doua saptamani de foc si un tur si mai si!
joi, 19 noiembrie 2009
Nasul Basescu
PS: Sper ca am dreptul sa ma exprim ca si blogger chiar daca acelasi Basescu declara mai saptamana trecuta ca si bloggeri sunt "un fel de moguli". Asta a fost deranjant in opinia mea de adept al democratiei consolidate, cu tot tacamul de: libertate de informare, libertate de exprimare, libera initiativa, drept de vor liber exprimat, libertatea presei, etc.
miercuri, 18 noiembrie 2009
Traian Băsescu acorda jumătate de milion de euro pentru cumpărarea voturilor moldovenilor
Guvernul român va pune la dispoziţia departamentului românilor de pretutindeni, din cadrul Ministerului Afacerilor Externe al României, 500 mii de euro, cu ajutorul cărora se intenţionează determinarea a 10 mii de moldoveni cu cetăţenie română să voteze în favoarea actualului Preşedinte român, Traian Băsescu, în alegerile prezidenţiale din 22 noiembrie curent. Informaţia a fost făcută publică de portalul informaţional românesc Inpolitics.ro.
Potrivit sursei citate, şeful campaniei lui Traian Băsescu, Gheorghe Flutur, a avut, luni, “o întrevedere de taină“ cu secretarul de stat în ministerul de Externe, Eugen Tomac, responsabil de departamentul românilor de pretutindeni, miza fiind atragerea a cel puţin 10.000 de voturi ale moldovenilor cu cetăţenie română în favoarea lui Băsescu.
Astfel, în urma înţelegerilor, departamentului lui Tomac va obţine de la Guvern suma de 500.000 de euro, “care vor fi utilizaţi de acesta, prin dirijarea către anumite ONG-uri, în scopul coordonării perfecte a acţiunii ”voturi moldoveneşti pentru Băsescu”.
Eugen Tomac, a candidat în alegerile parlamentare din România făcând miză pe voturile românilor din afara ţării, însă a pierdut la redistribuire. Tomac a fost acuzat recent de partide româneşti că face campanie electorală pentru Traian Băsescu pe banii statului, mai ales prin deplasări externe în zone precum Moldova, Spania sau Italia, unde se scontează pe multe voturi pro-Băsescu. Ultima vizită a lui Eugen Tomac la Chişinău a avut loc la 9 noiembrie curent, agenda oficialului român incluzând şi o conferinţă de presă cu privire la organizarea alegerilor prezidenţiale române din 22 noiembrie curent.
joi, 12 noiembrie 2009
Ce a facut Basescu pentru mine, ca iesean?
Alegerile prezidentiale sa apropie si trebuie sa ma pronunt cui am sa dau votul meu. O analiza a fiecarui candidat e necesara, pentru a nu-mi irosi votul. In alta ordine de idei, ce a facut fiecare candidat pentru Iasi? Sau ce a promis?
Voi incepe cu Traian Basescu pentru ca e presedintele in functie. Intrebarea care se pune, cel putin la nivel individual, este urmatoarea: Ce a facut Traian Basescu pentru Iasi in mandatul sau?
1. Basescu si Aeroportul Iasi
Pe 24 ianuarie 2009, Basescu este prezent la Iasi si ii primite lui Constantin Simirad ca il va ajuta in demararea lucrarilor de modernizare a aeroportului. Desi Basescu ofera aeroportului statutul de “international”, pe vremea cand era ministrul al transporturilor, in iulie 2009, Berceanu, desi promite ca va oferi intreaga consultanta pentru modernizarea sa nu rezolva problemele in raport cu Autoritatea Aeronautica Romana. Se tot asteapta proiectul de modernizare.
2. Basescu si Autostrada Est-Vest
Proiectul a fost prezentat si sustinut de Berceanu, de Boc, de Basescu. Lucrarile vor incepe, cica, din 2012 daca vor incepe. Berceanu declara in iunie ca: “N-avem bani de autostrada Iaşi -Târgu Mureş până în 2013” (Antena 3, 5 iunie 2009). Cu toate acestea, la sfarsitul lunii septembrie a acestui an, guvernul Boc, pe atunci inca in functie, a acordat din Fondul de Rezerva bugetara 10 milioane de Ron pentru Soseaua de Centura Cluj, iar pentru Iasi, nimic.
3. Basescu si CET Iasi
Bani pentru plata unor datorii ale CET-ului de la Iasi nu au venit. Cu toate acestea, cu o zi inainte de adoptarea motiunii de cenzura, cabinetul Boc II a scos urgent din acelasi fond de rezerva, 160 de milioane de lei pe care i-a impartit in asa fel incat pentru a acoperi numai anumite datorii bugetare acumulate de centralele de energie termica. Cele mai mari sume le-a primit Brasovul (56 de milioane de lei), unde primar este George Scripcaru, presedintele organizatiei judetene a PDL, Aradul (16,5 milioane de lei) condus de primarul Gheorghe Falca, finul lui Traian Basescu. Urmeaza Botosani (10 milioane de lei), unde edil-sef este Catalin Fluture, seful PDL-ului local, Videle, unde este primar varul lui Adriean Videanu. Pe lista celor care au primit fonduri se mai afla Clujul, Gheorghieniul si Targu Mures. Iasul a primit de opt ori mai putin decat Brasovul desi este in top trei in tara ca marime.
In final, am citit si declaratiile lui Basescu date in presa locala vizand proiectele mai sus citate. Macar bine ca recunoaste ca n-are de gand sa faca nimic nici in urmatorii patru-cinci ani:
7est: Ca numar de populatie, Iasul este al doilea in tara dupa Bucuresti, dar ca dezvoltare economica pe locul 6-7, iar majoritatea oamenilor de afaceri din mediul politic au identificat ca izolarea in granita de est a Iasului, fiind rupt de orice cale de transport de restul Uniunii Europene este una din cauze.
Traian Basescu: “Inteleg. Probabil ca in exercitiul bugetar 2013-2020 Romania va avea in vedere acest proiect.” (7est, 2 noiembrie 2009)
miercuri, 11 noiembrie 2009
Din categoria "mituri urbane": "De ce imi ascund varsta"
Am descoperit inca o data ca timpul e relativ. In alta ordine de idei, nu stiu ce varsta mai am sau ar trebui. Dar ma bucur ca pot fi in acelasi timp atat copil, atat tanar, atat in floarea varstei, atat matur, atat "baba".
Am pe Mercur 102 ani (naspa, mi-am trait viata, cred ca mi s-au insurat si stranepotii)
Pe Venus am 40 de ani si 2 luni (sunt in floarea varstei, ca tot se zice ca viata incepe de la patruzeci incolo)
Pe Pamant , stiu eu cati am...
Pe Marte, as avea 13 ani si o luna (m-as mai muta pe Marte macar vreo doua duminici)
Pe Jupiter as avea 2 ani si cateva luni (hmmm, oare ce faceam la 2 ani? Abia invatasem sa merg din spusele "celor mai avizati"...)
Pe Saturn as avea 8 luni (imi aduc aminte cate ceva de pe atunci: cica incepeam sa mai zic cate ceva...)
Pe Uranus am 2 luni ( aici chiar am nevoie de ajutor cu amintirile...)
Pe Neptun am o luna si jumatate (he,he,he dupa sapte luni de "intuneric " am iesit la lumina...)
Iar pe Pluto, cred ca am vreo 8 zile (aici e complicata situatia...)
Asadar cu dedicatie:
Bodyguardul lui Băse
Am avut o săptămână de coşmar. Începând cu oierii şi văcarii, care au venit să-şi ceară drepturile la Cotroceni, şi terminând cu poetul Dinescu, care a vrut să vorbească la microfon la Cetate.
Şefu’ a fost ca un cazan de ţuică sub presiune. Unde mai pui c-a fost respins în Parlament şi Guvernul propus de croitoraşul cel viteaz. Băse a zis că le arată el celor 322 care l-au suspendat din funcţia de preşedinte şi l-a propus prim-ministru pe Negoiţă, primarul sectorului 3, care în urma castingului s-a arătat cel mai talentat. A cântat un cântec legionar: „Cântă cucu-ntr-un brăduţ,/ De răsună-n Cernăuţi,/ Munţilor cu creasta rară,/ Nu lăsaţi Straja să piară,/ Dacă piere straja voastră,/ A pierit şi ţara noastră“, devansându-i clar pe ceilalţi contracandidaţi care s-au mărginit doar să recite nişte versuri care nici măcar nu le aparţineau.
Am avut un sentiment de déjà-vu când l-am văzut pe Negoiţă instalându-se în acelaşi birou care-i aparţinuse lui Croitoru cu câteva zile înainte. Când am realizat că nu se prezintă nimeni la negocierile pentru un nou guvern, am vrut chiar să scriu o nuvelă intitulată „Singurătatea unui premier desemnat“ şi să i-o dau lu’ şefu’ s-o citească. N-a mai fost nevoie, pentru că Băse mi-a zis, citindu-mi parcă gândurile: „Mardare, sună-i pe Videanu şi pe Blaga şi spune-le că le-am ordonat să-i ţină de urât lui Negoiţă“. Inimă mare şefu’. De-asta sunt în stare să m-arunc şi-n foc pentru dânsu’.
La Cetate, în judeţul Dolj, au apărut primele probleme. În spatele scenei, Băse a căzut în genunchi în faţa Elenei Udrea şi i-a cerut iertare, pentru că la ultimele mitinguri electorale a fost nevoit să se afişeze cu soţia. Ceea ce o enervase pe Elena fusese faptul că preşedintele i se adresase acesteia în limba engleză: „Maria, come on!“. Am încercat să-i spun că s-a murdărit pe pantaloni, dar n-am mai avut timp, pentru că de pe scenă s-a auzit vocea lui Boc: „Îl invit aici pe actualul şi pe viitorul preşedinte al României, dl Traian Băsescu“. Un primar PDL s-a repezit imediat să-i şteargă noroiul de pe pantaloni. Un gest firesc, de care au făcut însă atâta caz televiziunile mogulilor. Nişte nemernici. Au făcut caz şi de faptul că Elena Udrea a intrat în direct la emisiunea de radio a lui Turcescu, iar când acesta a întrebat-o dacă nu e doamna Elena Udrea, dânsa a spus că nu e, dar că o simpatizează pe această femeie şi este de acord cu ea.
La Timişoara m-a trimis şefu’ cu două zile înainte să am grijă ca totul să meargă strună. Am muncit ca un câine. Numai verificarea celor 400 de autobuze cu care au fost aduşi oamenii din patru judeţe mi-a luat vreo 20 de ore. Pe urmă am făcut repetiţii cu publicul, care fie vorba-ntre noi se vedea de la o poştă că n-are experienţa spectacolelor de la „23 August“. A trebuit să fac un pic de instrucţie cu ei: „Când apare pe scenă şeful statului, toată lumea scandează «Bă-ses-cu, Bă-ses-cu» şi ridică materialele sus. Aşa, mai cu patos în spate. Bun. Baloanele le agitaţi de la stânga la dreapta, apoi aplauze şi urale!“.
La Timişoara a fost şi un incident cu poetul Mircea Dinescu, cel care a scris: „O beţie cu Marx“. Băse a zis: „Să vină pe scenă un român care să spună că am consumat alcool în exces“, şi-atunci a urcat pe scenă Dinescu. Cunoscându-i poeziile despre beţivi, am fost foarte atent şi nu l-am lăsat sub nici un chip să se apropie de Băse. Mai ales că acest scârţa-scârţa pe hârtie declarase cu o seară înainte la Realitatea TV că l-ar angaja pe Băsescu căpitan pe şalupa lui de apă dulce. Aşa că nu l-am lăsat să se apropie de microfon. Băse a spus din nou discursul ăla lacrimogen cu tricolorul pe care şi-l punea sub cap înainte s-adoarmă, deşi, fie vorba-ntre noi, eu ştiu ce punea sub cap înainte s-adoarmă: revistele cu iepuraşi.
Sursa: Cotidianul
marți, 10 noiembrie 2009
In memoriam GHEORGHE DINICA
GHEORGHE DINICA & STEFAN IORDACHE - DE ESTI SUPARATA
Asculta mai multe audio Muzica
Un mare actor, un mare artist.
Dintre filmele pe care le-am vazut si incare a jucat si in care a avut roluri de care merita sa-ti aduci aminte:
Patul lui Procust (2001) .... Nae Gheorghidiu
Dupa-amiaza unui tortionar (2001) .... Frant Tandara
Cel mai iubit dintre pamînteni (1993)
Felix si Otilia (1972) .... Stanica Ratiu
Cuvintele sunt prea putine...
duminică, 8 noiembrie 2009
Basescu - "videodictionar" de perle
Ma gandeam daca nu cumva standardele mele sunt prea ridicate si, in calitate de simplu votant si cetatean al acestei tari, nu-i cer prea mult lui Basescu? Adica e om si el, poate sa mearga la "Golden Blitz" sa bea "ca porcul sau nu", sa mai ia la misto pe una sau pe alta, sa "ii mai bage sau sa ii mai scoata" pe moguli, pe Geoana sau pe Antonescu.
Si ce daca bea direct din sticla marinareste, apoi cu sufletul atins de unda poetica rosteste creatile proprii in versuri, alte stihuri si distihuri.
Foarte bine! Sa vada poporul ca el nu e fanfaronul nobil de Nastase. Ca strategii de campanie i-au zis doar sa fie "dintr-o bucata" ca prinde la romani.
Daca la inceput era macar amuzant sa-l urmaresti, oare pana unde poate duce calculul personal si strategia sa pentru campania asta?
Incep sa cred ca poate ar fi vremea sa nu mai dorim bufoni in fruntea tarii, poate e timpul pentru altceva, orice ar insemna acel altceva.
Din categoria "imaginile vorbeste de la sine":
vineri, 6 noiembrie 2009
Aeroportul Iasi - proiect la Pastele Cailor
M-am intrebat daca e important Aeroportul Iasi, mai ales ca presa tot urmareste subiectul de cativa ani buni. Probabil ca o asemenea intrebare ar starni hazul unui occidental civilizat si uimirea in acelasi timp. Este posibil ca Iasul, oras aflat in top trei la nivel national, sa aiba o asemenea deficienta?
Sa luam lucrurile pe rand. Logic, intrebarea fireasca e daca aeroportul are vreo importanta? Cu siguranta, da. Daca in 2005 s-au inregistrat aproape 42 000 de pasageri, in 2008, s-a ajuns la o cifra de 146 000 de pasageri. Este unul dintre cele mai vechi aeroporturi acreditate din tara (primul zbor avand loc in 1905). Apoi, simplu: transportul aerian e suficient de rapid, de avantajos pentru distantele mari si de ieftin pentru marfuri, cel putin pentru distantele mari.
Daca pana acum insa randurile de mai sus au un asa-zis“parfum de Iasi” (vorba lui Catalin Ivan), un fel de iz de istorie, lucrurile sunt mult mai delicate atunci cand se intra pe teritoriul necesitatilor.
Aeroportul necesita investitii de modernizare, necesita modernizarea pistei de rulare. Operatorii low cost si-au exprimat mereu dorinta de a introduce curse noi in conditiile in care zboruri directe pe distante lungi erau, la un moment dat, doar spre Austria si Ungaria. Pentru cei care doresc sa ajunga sau sa se intoarca din alte locatii, problema escalei in alte aeroporturi devine necesara si inconfortabila.
In fiecare an se tot “demareaza” lucrarile la noua pista de 3000 de metri numai ca mereu “lucrarile sunt intrerupte de sarbatorile legale (Pastele Cailor)”.
Problema celor 170 de ha de teren pare sa fie o problema serioasa pentru CJ. Reluand insa firul logic, lucrurile par sa nu se lege. Nevoia unei ordonante de urgenta emisa de Guvern ar fi o solutie in acest caz. Nu am auzit insa ca Guvernul Boc sa-si aplece urechea asupra necesitatilor iesenilor sau asupra doleantei lui Constantin Simirad. Nu am auzit nici de sustinerea tacita macar a lui Basescu pentru Iasi. Problema mare acum insa e ca guvernul de interimat nu poate emite ordonante de urgenta, deci prevad ca va curge multa cerneala improscata intre partide atat la nivel local cat si la nivel central. Simplu insa: iesenii vor avea de pierdut dincolo de gradul de interes real, mai mult sau mai putin politic, a Consiliului Judetean.
La fel de grav, insa, sau poate mai grav, Autoritatea Aeronautica Romana a dat un termen de sase luni de maxima posibilitate de functionare pentru Aeroport din momentul auditului realizat pe 27 septembrie anul acesta.
In concluzie, astept sa vad cat de repede se va misca Consiliul Judetean in rezolvarea problemei sau cat “de limitat temporal va fi Pastele Cailor”.
joi, 5 noiembrie 2009
Strategia campaniei PDL – Basescu
1. Se va specula sustinerea manifesta a lui Ion Iliescu pentru Mircea Geoana. Se va specula ca Iliescu este in spatele lui Geoana si ca, in fapt, trage toate sforile.
2. Se va face referire la faptul ca Mircea Geoana este copil de general.
3. Geoana va fi atacat prin Iliescu, considerand ca acesta a pierdut mare parte din popularitate. Se mizeaza pe faptul ca haosul creat cu legea pensiilor a smuls o parte din electoratul batran si provincial, pe care se bazau Iliescu si PSD.
4. Se va exploata aniversarea a 20 de ani de la Revolutie, inclusiv prin publicitate indusa, comerciala (vezi multimea de afise ‘1989-2009 – degeaba’).
5. Din cauza faptului ca media autohtona este ostila, se va folosi presa straina si marea masa a jurnalistilor ce vor fi prezenti in Romania, datorita contextului – aniversare revolutie / alegeri prezidentiale / criza / pandemie. Se va cita ulterior din aceasta presa straina pe canalele controlate. (NB – Vor fi folosite inclusiv spatii platite din bugetul de publicitate externa al Ministerului Turismului).
6. Vor fi scoase pe piata si actualizate mai multe documente si declaratii care-l vor acuza pe Ion Iliescu de folosirea si ajutarea implicarii Moscovei in Revolutia Romana. Se va face din nou o conexiune directa intre Moscova si Iliescu.
7. Geoana va fi atacat si prin lovirea familiei Costea.
8. Se vor aduce in discutie greseli strategice comise de Geoana in parteneriatul general cu America, accentuand ca, la 11 septembrie 2001, Mircea Geoana era seful diplomatiei.
9. Pentru a minimaliza importanta informatiilor scurse catre PSD de la fosta UM 0215, serviciul secret al MI va fi prezentat ca o sluga credincioasa a lui Iliescu si a PSD. Se va reaminti ca a fost infiintat de catre Gelu Voican Voiculescu, din ordinul lui Iliescu si se va face referire la rolul pe care l-a avut in anii ‘90 (vezi Mineriade, caderea Guvernului Roman etc.).
10. Se va vorbi de regresul democratiei, provocat de mineriade si se va reitera afirmatia ca nimeni nu a fost condamnat pentru crimele si ilegalitatile savirsite in acea perioada. Toate acestea s-au intimplat pentru ca PSD a taraganat si musamalizat cercetarea si aspectele directe ale faptelor, pentru a mentine structura si personalul.
11. Va fi reactivat public Petre Roman.
12. Se va sparge unitatea de interes PSD. Dupa Mitrea, Ontanu, etc. se va trece la Adrian Nastase. Fratii Negoita, Rodica Nassar si alti intreprinzatori sunt deja presati economic.
13. Crin Antonescu va fi lovit prin scoaterea in evident a relatiilor cu Dinu Patriciu.
14. Se va reaminti ca PNL a fost creat de Caraman, la ordinul expres al lui Iliescu, pentru a exista o opozitie ideologica.
15. Se vor recontura legaturile PSD cu PNL si vor fi asociate ca entitati cu multe lucruri in comun.
16. Hidra mogulior este descrisa prin asocierea fiecaruia cu un interes nelegitim, zdrobit de Presedinte, Vintu-Posta, Voiculescu-Minele de sare, Patriciu-platforme. Loteria, alte obiective strategice si banoase pazite de Basescu.
17. Se lucreaza la dosarul Oprescu: afacerile cu arabii din 1990, magazinul din spital, depozitele din subsolul institutiei spitaliere. Foloase necuvenite, cazuri de malpraxis puse in spatele unor alti lucratori.
18. Se negociaza prin ambasadorul Romaniei la Damasc, Dan Sandovici, obtinerea unor declaratii de la Omar Hayssam, precum si inregistrarea cu Degeratu (NB – Hayssam a efectuat si detine inregistrarea bruta).
Sursa: Blogul lui Sorin Rosca Stanescu
miercuri, 4 noiembrie 2009
Gripa porcina - o perspectiva subiectiva
Problema gripei porcine nu prea m-a interesat pana acum decat asa din perspectiva unui strict outsider. Am citit in presa nationala ca Basescu a declarat pe acelasi fond cu Blaga ca situatia e sub control desi toti cei din jurul nostru- si ma refer aici la Ucraina- au luat masuri de izolare pana acolo incat au decis sa priveasca urat Romania. Ciudata lovitura a mai luat acum Basescu. Diplomatia sa esuata cu vecinii a iesit inca o data la lumina.
Dar sa nu politizez discutia.
Episodul cu Mircea Badea mi se pare iar cu semn de intrebare. Cred ca tot romanul a stiut ca Badea e suspect de gripa “de porc”, cum ii place lui sa spuna mai in gluma, mai in serios. Faptul insa ca nu i s-a mai dat voie sa intre in sediul Antenelor pare normal dar faptul ca Antenele erau suspectate de a-si tine personalul la munca in conditii posibile de infestare, mi se pare parca de negandit.
Oricum, nici acum nu m-a interesat care sunt simptomele. Am citit pe undeva un articol dar tot pe fuga. Apoi mi s-a parut cat se poate de lipsita de normalitate situatia ca
Situatia insa m-a adus intr-o forma de constientizare mai pregnanta in momentul in care, zilele trecute, am vazut intr-o statie un copil cu o masca de protectie pe fata. Probabil ca cel putin un instinct de conservare s-a activat in subconstient.
Mi-am adus aminte de imagini vazute la televizor prin
Pentru mine, ca persoana cu usoare tendinte claustrofobe, gandul ca ar trebui sa port pe fata o masca sau ca ar trebui sa ma invelesc in tot felul de vesminte de protectie, ma face sa simt ca deja nu mai am aer.
Oricum vederea acelui copil, zilele trecute, mi s-a parut ca o bucata de peisaj rupt dintr-un alt décor. Sper ca lucrurile sa nu se inrautateasca pe viitor, sa ajungem in vreo stare de paralizie
marți, 3 noiembrie 2009
La rand, MIRCEA GEOANA
Am preluat de pe blogul lui Iulian Micu si afisul lui Mircea Geoana. Acum, trebuie sa recunosc: n-am umblat prea mult prin oras, dar eu nu l-am vazut pe nicaieri. Cel pe fundal alb impreuna cu Gheorghe Nichita predomina si, in paranteza fie spus, acela mi se pare mai bun decat acesta.
Asadar, analiza produsului de marketing electoral:
PUNCTE TARI:
- imaginea candidatului e agreabila, nici prea cosmetizata dar nici neglijenta
- contrastul culorilor e bun, scoate in evidenta simbolurile partidului
- plasarea pe fundalul unui cer senin poate sa trimita la nevoia si la posibilitatea oferite de candidat de seninatate “politica”, de stabilitate politico-sociala (trebuie remarcat ca fundalul e usor inedit)
- exista o unitate intre imaginea candidatului, persoanele de pe fundal si slogan: “invingem impreuna” (iarasi si aici pare usoara inedita formula folosita –de plasare a acelei multimi de oameni pe fundal- dar se pare ca se incearca sa se dea o unitate de continut intregii campanii: afis plus spot de campanie
- plasat la nivelul unei asemenea simbolistici, sloganul este singurul vazut pana acum care capata individualitate ideologica (de regula, cuvinte precum “impreuna” scot in evidenta latura puternic sociala a ideologiei social-democrate)
- sloganul foloseste cuvinte “tari” (“invingem”) care dau forta mesajului
- sloganul nu creeaza excluziune (prin folosirea formei verbale de persoana intai plural) si nu face apel la autoritatea unuia in raport cu "cei multi"
- prin raportare la marimea celor trei mesaje-text de pe afis, cel mai valorizat este sloganul (“invingem impreuna”), lucru observabil prin forma cea mai mare a caracterelor
- afisul nu este extrem de incarcat din punctul de vedere al culorilor folosite
- pozitia (din punct de vedere fizic) a candidatului e relativ naturala, expresia fetei e destinsa (lucru care mi se pare a fi un plus al afisului in conditiile in care , de cele mai multe ori, expresia strict faciala a omului Mircea Geoana e destul de putin exteriorizata)
PUNCTE SLABE:
- mesajul pe care multimea de oameni din fundal vrea sa-l transmita nu mi se pare destul de clar
- plasarea unei multimi pe un fundal nenatural (tehnica folosita doar pentru grupuri extrem de mici de oameni-politicieni sau doar pentru unul singur, cel mai probabil), creeaza o anumita lipsa de naturalete a contextului.
Pentru Iasi, afisul personalizat la nivel local mi se pare, repet, mult mai bun.
vineri, 30 octombrie 2009
LAUDATIO pentru BLOGIASI
Declar public ca imi place noul format BlogIasi.E mult mai dinamic, arata mult mai bine. E mai "ochios".
Iar acum vine partea de subiectivism: am fost avansata acolo la categoria: POLITIC. Adica orice articol care imi apare pe blog la categoria de politica, e acolo preluat automat. Cum sa nu-l laud desi nu stiu cine-l "pastoreste". Stiu ca newsiasi e al lui Iulian Micu, de exemplu, ca Iasicastiga al lui Aurel Dobasu (din auzite), dar BLOGIASI nu stiu al cui e.
Oricum, merci de increderea acordata pentru latura de POLITIC. Clar, trebuie sa fiu "la ordinea zilei" mereu.
Dincolo de latura subiectiva, "laudatio" este mai ales pentru noul format.
Dusmanii poporului
Expresia mi-e familiara din comunism. Desemnau, dupa stiinta mea, pe acei care se opuneau regimului, sistemului, cei care puteau sa aiba potential de punere sub semnul intrebarii a insesi formei de guvernamant. Dusmani ai poporului puteau fi posibilii dizidenti care mai puteau sa arunce un ochi pe vreun ziar vestic sau sa asculte Romania Libera ascunsi in pod. Dusmani ai poporului puteau fi cei care, in interiorul statului, puteau contesta “evolutia multilateral dezvoltata” a patriei sau care puteau sa ridice din sprancene la vederea planurilor cincinale, intotdeauna de succes.
Astazi, insa, se pare ca “dusmanii poporului” persista. Democratia noastra nu mai e “populara” (ca in vechiul regim) ci, prezidentiala, in logica lui Blaga, ca doar parlamentara e “anticonstitutional” sa declari.
Poporul a ramas, de principiu, acelasi: magarul de greutate al dictatorului sau al presedintelui. E forma de legitimare cea mai pura care nu poate sa ridice intrebari cel putin din partea opozantilor politici. Nici chiar HULITA SOCIETATE CIVILA nu are ce comenta prea mult. Poporul e omul de rand, e ala care sta incovoiat la soare sa-si pliveasca porumbul, sa-si ude cu palmele rosiile si sa bea, duminica, o halba de bere la crasma din sat sau de la oras (mai mult sau mai putin elevata).
In fata lor, nimeni nu scrasneste din dinti. Nici chiar Basescu. El e “Basescu pentru Romania”. Pana acolo, insa, mogulii – Vantu si Voiculescu – sunt “de porc”, justitia e “corupta”, si, mai nou, societatea civila e nesimtita.
Cum de si-au permis Transparency International, filiala romana sau Pro Democratia (cu Parvulescu cu tot) sa puna sub semnul intrebarii corectitudinea mai mult sau mai putin posibile la viitoarele alegeri prezidentiale; tot “de porc” e. In paranteza fie spus, ma bucur ca mi-am mai imbogatit si eu vocabularul uitandu-ma la Mircea BADEA, ca nu stiam expresia cu aluzie la porcine.
Asadar, domnule Basescu, dupa ce i-ati bagat pe toti cu picioarele in apa rece, nu v-a mai ramas decat poporul, la care faceti apel si in acesta campanie. Pana acolo insa, ati uitat cum sta treaba cu pensiile agricultorilor, cu pensiile in general, cu salariile decente, cu educatia decenta, cu munca decenta si cu viata decenta.
Democratic apoi, veniti si ne cereti sa mai scadem din numarul parlamentarilor, cumulandu-va campania prezidentiala cu cea a referendumului. In final, nu pot decat sa va intreb, domnule presedinte Basescu, credeti cu adevarat in reforma institutionala?
Suntem multi care stim ca aceasta fata morgana a referendumului v-a luat ochii tocmai din cauza puternicului parfum de popularitate in care s-a impregnat peste masura. Nimeni nu ar spune ca ar vrea mai multi huzuriti ai statului, somnambuli in Parlament. De aceea, va mai intreb inca o data, domnule presedinte, chiar credeti in reforma institutionala?
De principiu, este o regula in cartea bunelor maniere: orice parfum oricat de prost trebuie folosit cu discretie. Nu e nevoie de 300 de metri pentru a simti un “damf fragrant”.
miercuri, 28 octombrie 2009
Atunci cand logica varsatorilor e pusa sub semnul intrebarii...
De principiu nu cred in chestii oculte, asa cum nu cred nici in religie. Pe vremuri m-a pasionat astrologia: a cauta “carul mic”, “carul mare”, “steaua ciobanului”, “fizionomia leului” printre stelele unui cer senin era o reala placere iar cand am avut ocazia sa dau peste vreun telescop nu m-am ferit de vreo experienta in domeniu.
Unde vreau insa sa ajung: cred (cu limitele de rigoare) in zodii. Cred mai degraba in caracteristicile specifice ale unii zodii. Varsator cum ma stiu de cand m-am nascut, toate zodiacele in care ma mai uit de curiozitate de principiu, “ma cunosc si ma descriu” ca persoana care merge pe principiile logice. In paranteza fie spus, in liceu logica a fost un chin pentru mine (fiindca nu-mi placea profesoara) iar in facultate, am luat totul ca pe o provocare cu fortele proprii.
Inchizand insa inca o data paranteza, astazi astrele s-au inselat. Trecand la ceea ce vreau sa zic de la inceput, am plecat azi, cam pe la pranz, cu treburi prin targ. Cum eram in relativa intarziere, am decis sa iau un taxi pentru a-mi usura timpii de parcurs. Ies asadar in strada, dau de lungul sir de masini galbene si, asa cum obisnuiesc din ratiuni logice (ca tot faceam apel la ea) aleg la intamplare unul mai de la capatul ascendant al sirului Indian ca sa nu ma incurce prea tare pana da in artera principala. Asadar, aleg unul dintre taxiurile din sir, ma instalez pe scaun si dau comanda de drum. Nefiind prea atenta la interlocutorul meu sofer, cu gandul la ordinea logica (inca o data) a locurilor in care trebuie sa ajung, cat de repede, cu ce posibile pauze care pe unde, meditatia proprie mi-a fost intrerupta de vocea unui tinerel care m-a intrebat: “vreti sa ma duceti dumneavoastra?”
Primul gand care mi-a trecut prin minte, era ca eu eram clar pe scaunul din dreapta si, nici pe departe, nu ma instalasem in vreo masina englezeasca. Am inceput sa ma gandesc apoi amuzata in fractiunea urmatoare de secunda: “La naiba, oare pana mai intarzii sa-mi iau carnetul!”
Dincolo de aceste fractiuni de secunda, am intors si eu privirea sa vad peste ce OZN de taxi dadusem si cine-l conducea. Am dat peste “un tanar extrem de tanar” (dupa aliura). Bineinteles, facand apel acel tip de hard thought (ca tot tine de zodii), m-am intrebat (tot asa in fractiuni de secunda) daca o fi avand carnetul luat, daca n-o fi suplinind prezenta tatalui plecat sa bea o bere dar care l-a lasat la butoane, daca are 18 ani. M-am gandit apoi ca face misto sau ca e in categoria acelor “naivi” care nu cunosc Iasul din dorinta de a te plimba cel putin prin jumatate din oras ca sa iasa casa apoi. N-am putut sa intreb decat de cat timp lucreaza ca sofer si cum de a fost angajat asa.
Mi-a zis ca e prima zi. Sincer mi se parea ca totul e ca intr-un vis si tine eventual de o gluma proasta. L-am ghidat asadar o bucata din drum. Mai mult locatia mea ma ducea fix spre centru si orice novice nu si-ar fi pus probleme. Sentimentul meu insa era tot de gluma proasta. Oricum, aspectele astea de ordin personal au devenit certitudini atunci cand baiatul a depasit un tramvai, s-a bagat in fata lui pe sine cu un viraj destul de abrupt care m-a facut sa ma agat de geanta, si s-a blocat intr-o intersectie, blocandu-i si pe cei din fata si pe cei din urma (chiar daca trebuie sa recunosc ca imi place viteza si m-am plimbat cel putin din drumul de la Piatra Neamt spre Vatra Dornei cu mult peste viteza permisa pe un drum in serpentine).
In multitudinea de clacxoane care au inceput sa sune de prin toate partile, ma convinsesem ca tanarul nu glumea: sigur era in prima zi de lucru si nu avea habar de Iasi.
Pusa in situatia de a fi soferul soferului, cel putin logica zodiacala ar fi trebuit sa functioneze din prima, dar cand soferul profesionist vezi doamne iti zice: “nu vrei sa ma conduci”, primul lucru care iti vine in minte e spiritul de fenta sau de gluma.
Pasajul Octav Bancila - proiect european
Unul dintre proiectele care urma sa completeze ordinea de zi a consilierilor locali a fost cel privind constructia Pasajului Octav Bancila. Discutia despre acest pasaj nu este noua, datand de pe undeva de prin 2007.
Noutatea care insa marcheaza acest proiect vizeaza fondurile europene. Discutia despre capacitatea de absorbtie a acestora la nivel de Iasi nu este noua si cred ca ar fi cateva aspecte ce ar trebui remarcate in acest context.
Plasarea proiectului Pasajului Octav Bancila pe acest fond al dezvoltarii durabile nu este una lipsita de substanta. Iasul a fost declarat pentru Regiunea de Nord-Est pol de crestere si de dezvoltare alaturi de alte sapte orase ale tarii. Statutul nu este simplu pentru Iasi iar asteptarile sunt si vor fi pe masura. De principiu cel putin, Iasul are rolul de a polariza activitatea in jurul sau, de a atrage orasele-satelit catre acest centru. Ori din acest punct de vedere, Iasul va crea si va transmite in mod neconditionat plus valoare in imediata apropiere geografica.
In plan financiar si de eficacitate administrativa, denumirea acestor poli de crestere inseamna o mai buna gestionare a fondurilor europene si o mai mare capacitate de absorbtie cel putin polarizata. Astfel, Iasul are la dispozitie nu mai putin de 114 milioane de euro, bani europeni destinati dezvoltarii orasului. Cel putin realizarea pentru fiecare dintre cele sapte orase in parte a Planurilor Integrate de Dezvoltare a Polului de Crestere (PIDPC-urilor) devine una dintre cerintele comunitare in regiunile sale de dezvoltare.
In alta ordine de idei, vazut din perspectiva dezvoltarii integrate, importanta acestui proiect rezida tocmai din plasarea sa in cadrul proiectelor de anvergura europeana, alaturi de reabilitarea zonei Nicolina, repunerea in functiune a liniei de tramvai dintre CUG si Podu Ros, reabilitarea zonei Podu Ros-Ciurea, proiecte pe care Municipalitatea ieseana le-a conturat in cadrul PIDPC-ului iar presa le-a semnalat.
Dincolo de ceea ce inseamna etapele de ordin tehnic cel putin, implementarea unui asmenea proiect la nivel de Iasi nu poate fi vazuta decat prin raportare la totalitatea proiectelor care presupun finantare europeana. Fara discutie ca un asemenea proiect si asemenea proiecte (ca reusite de politici publice) nu inseamna decat viziuni de success pe termen cel putin mediu precum si lung: capacitatea de a induce o crestere economica rapida, crearea locurilor de munca, impulsionarea productivitatii si iradierea de dezvoltare in orasele mici si mijlocii, precum si in zonele rurale adiacente.
Dincolo de totalitatea discutiilor extrem de tehnice cu privire la aceste proiecte, latura lor europeana nu ar trebui pierduta din vedere. Ori in aceste momente, interiorizarea si in spatiul mass-mediei, si a publicului, al comunitatii, a termenilor, normelor, principiilor si cerintelor europene pare sa devina vitala. A vedea proiectul Pasajului Octav Bancila ca pe un proiect european este un prim pas, urmatorii vor fi garantati cu siguranta de o implementare de succes.
luni, 26 octombrie 2009
Busola politica
Am citit pe blogul lui Catalin Ivan despre busola politica. Asadar am aplicat si eu pentru concurs si am urmat sirul intrebarilor. Ideea jocului (cat se poate de serios) mi se pare buna, mai ales ca familiarizeaza pe participanti cu idei ale politicienilor, sustinute si asumate si,in acelasi timp, ii face sa constientizeze care sunt optiunile proprii politice, economice, legate de societate, de raportare fata de relatiile externe pe care Romania le desfasoara sau ar trebui sa le cultive.
Rezultatele mele au fost urmatoarele:
MIRCEA GEOANA = 49
SORIN OPRESCU = 32
CORNELIU VADIM TUDOR = 15
GEORGE BECALI = 4
CRIN ANTONESCU = -3
KELEMEN HUNOR = -10
TRAIAN BASESCU= -25
PS: Ca tot nu eram decisa cu cine o sa votez...:)
vineri, 23 octombrie 2009
Marimea conteaza...Bre, Basescu, asta e de prost gust!
Nu stiu daca e autoflagelare sau daca ti-au "facut-o" contracandidati dar oricum, tot de "porc" (citat din Mircea Badea) este, bre, Basescule!
PS: Se pare ca vom avea o campanie de show politic
Dupa Crin vine Basescu
Am preluat de pe site-ul lui Iulian Micu cele doua afise ale lui Traian Basescu pe care le-a anuntat ca fiind pentru campania prezidentiala.
AFISUL NR.1: Basesu pentru Romania
PUNCTE TARI:
- afisul e simplu, coloratura e simpla, contrastul e bun, vizibil
- sloganul e simplu
- se scot in evidenta insemnele partidului, sigla, culori
- afisul capata individualitate in sensul ca nu foloseste autoritatea vizuala a persoanei si nici a functiei (fata de PNL si de PSD, deocamdata)
- pastrarea sloganului din campania trecuta poate duce la o continuitate de imagine si politica, implicit, intre produsul de marketing electoral actual si cel trecut
- sloganul “La bine si la rau” are o latura pozitiva dar nu una heirupista
PUNCTE SLABE:
- formatul scrisului, desi induce o tendinta de relaxare, pare lipsit de autoritate (in general formatul “de mana” e folosit in cazul semnaturilor dar tot pentru a intari autoritatea personei, aici nefiind cazul)
- formatul scrisului pentru “Romania” ma duce, personal, la sloganul “Romania, land of choice”, ori posibila alaturare in campanie a lui Basescu cu Elena Udrea si Ministerul Turismului mi se pare perdanta
- sloganul nu are individualitate ideologica, e greu de identificat o posibila linie de centru dreapta
- lipsa de insistenta pe persoana (ca si imagine) poate scoate in evidenta o posibila lipsa de credibilitate intre mesajul sloganului si imaginea lui Basescu (incercandu-se poate sa se minimizeze imaginea unui mandat anterior sau posibilele trimiteri spre asa ceva)
- pastrarea sloganului de campanie “La bine si la greu” poate fi pusa sub semnul intrebarii pe fondul ultimelor realitati politice interne (se doreste probabil crearea unei unitati de imagine si de continut cu celalt afis prin care s-ar putea sugera ca “binele” se poate realiza doar prin 300 si nu mai mult)
- Nu se insista pe latura “Basescu – presedinte” poate in incercarea de a minimiza latura prezidentiala pana la acest moment (nu se face apel la autoritatea functiei ci la autoritatea legitima a poporului uitat pana la alegeri si revigorat acum ca tema de campanie)
AFISUL NR.2- Hai la referendum!
PUNCTE TARI:
- Insista pe autoritatea prezidentiala in demararea referendumului
- Unul dintre sloganuri implica actiune - exclamatie
- Contrastul culorilor e bun, vizibil
PUNCTE SLABE:
- mi se pare ca afisul are mai multe puncte slabe
- fotografia nu e una extrem de reusita care sa-l avantajeze pe presedinte (nimeni nu spune ca trebuie prelucrate imaginile si persoanele pana la a le rupe de realitate dar principiul unui aspect placut mai degraba atrage decat respinge)
- cele doua sloganuri sunt unul cu carater imperativ (pe tonul autoritatii) si altul de initiativa, intrand parca in contrast (“ordon poporului sa mearga, sa faca…”)
- verdele nu trimite spre nimic in afara contrastului
- sloganul “de ce le e frica, nu scapa” are un caracter care trimite la ceea ce in termeni de specialitate poarta numele de “logica batului”, poate trimite si spre trairi cu caracter negativ
- este manipulator prin mai multe aspecte: creeaza o identitate intre culorile PD-L-ului si actiunea referendumului, intre personajul politic Traian Basescu , membru de partid si actiunea referendumului
luni, 19 octombrie 2009
ROMANIA "bunului simt"
Campania avant la lettre se disputa printre altele pe ideeea de slogan. Sursele mediatice spun ca liderul PNL, Crin Antonescu, a lansat primul “Romania bunului simt”, slogan care ar fi fost plagiat de catre Traian Basescu.
Intrand pe patura marketingului electoral, mai ales ca se tot apropie vremea, as remarca urmatoarele aspecte legate de tehnica si procedura, as spune:
- sloganul e simplu, e produsul realitatilor politice actuale cu care intra in “conflict’ (altfel spus capata individualitate si raspunde unor insuficiente politice, sociale, culturale, economice, etc)
- este usor de retinut si acopera o plaja larga a categoriilor sociale care s-ar putea regasi intr-o latura a “masurii”
- sloganul nu are insa individualitate ideologica; venind dinspre latura liberala, s-ar putea eventual spune ca apartine, ideologic vorbind, unui anumit tip de liberalism modern care intra in sfera sociala, “cu fata umana” (e mai mult un slogan de stanga decat de dreapta)
- e suficient de vag dar si de clar, in acelasi timp, incat toti sa se regaseasca in aceasta latura a Romaniei, toti cei care adera spre un asemenea concept, produs de marketing.
Dincolo insa de aceste aspecte strict generale, ar mai trebui punctate cateva aspecte care vin din sfera realitatilor autohtone si care produc aspecte deviante, deviante pe care un politician de talia lui Traian Basescu ar trebui sa le sesizeze:
- sloganul i se potriveste lui Crin Antonescu, ca si contracandidat al presedintelui in functie deoareca, am spus si mai sus, e produsul unor insuficiente ale realitatilor mandatului presidential
- exista apoi un anumit tip de identificare intre candidatul Crin Antonescu si slogan-ca si continut ideatic (identitate care dispare in cazul lui Basescu)
- exista o identificare intre aliura, tinuta politica a lui Crin Antonescu si slogan (altfel spus, facand o analiza de continut si chiar vizuala a iesirilor in public ale lui Antonescu as putea sa concluzionez ca sunt macar “de bun simt” fata de iesirile cu caracter jignitor la adresa minoritatilor, etniilor, justitiei, mass-mediei ale lui Basescu).
Concluzionand, ma indoiesc ca Basescu nu ar fi prins ideea ca sloganul e bun, nu exceptional,dar bun. De fapt, alta cred ca a fost tactica sa. “Preluarea” sloganului lui Crin Antonescu ar putea avea cateva explicatii in regim propriu:
- diminuarea impactului sloganului lansat inainte pentru a-l neutraliza cumva
- identificarea sloganului atat cu sine cat si cu candidatul PNL pentru a crea o posibila confuzie in masa electorala
- bineinteles, scandal pentru a decredibiliza adversarul prezidentiabil
- incercarea de anihilare a oricarui produs de marketing pe orice cale pentru a nu lasa pe ceilalti prezidentiabili sa creeze o identitate a produsului propriu electoral.
PS: Astept sa vad cu ce o sa-l atace de exemplu de Oprescu in acest spatiu al marketingului electoral.
duminică, 18 octombrie 2009
De la calitate la politica
Am auzit o stire care mi-a placut prin continutul ei: Marian Dragulescu a luat astazi a doua medalie de aur, aur de talie mondiala la Campionatele de Gimnastica de la Londra.
Este un lucru deosebit ca gimnastul roman a reusit sa revina pe podiumul mondial, loc de unde disparuse. Mentalitatea de acest tip mai rar la romani. Romanul stie una si buna: daca a luat prima palma, s-a resemnat, nu mai are forta de a reveni in cele mai multe dintre cazuri si renunta prea usor.
Exemplul lui Dragulescu, ca si cel al lui Lance Armstrong, spun multe pentru noi, ceilalti. Asta si pentru echipa nationala de fotbal acolo unde daca s-a luat primul gol de la adversari, se stie sigur ca acel meci e pierdut din start. In paranteza fie spus, de asta nu ma mai uit la meciurile nationale decat selectiv din 90 de minute iar la cele interne si mai selectiv.
Asta m-a dus cu gandul la un banc, primit de la un fost coleg, cu titlu de INVATAMINTE PENTRU VIATA:
La facerea lumii, Dumnezeu, pentru a-i ajuta pe oameni să prospere, a hotărât să dea printr-o “Lege Divină” fiecărei naţii câte două virtuţi.
Astfel, El i-a facut :
- pe elveţieni - ordonaţi şi respectuoşi faţă de legi;
- pe nemti - disciplinaţi şi raţionali;
- pe englezi - perseverenţi şi studioşi;
- pe japonezi - muncitori şi răbdători;
- pe unguri - hotărâţi şi buni meseriaşi;
- pe francezi - culţi şi rafinaţi;
- pe spanioli - veseli şi ospitalieri
………….şamd.
Când a ajuns la români, I-a spus îngerului consilier care şi nota:
- românii vor fi inteligenţi, cinstiţi şi buni politicieni..
Dupa ce a publicat-o în “Monitorul Celest”, îngerul a remarcat:
- Doamne, ai dat tuturor popoarelor câte două virtuţi, iar românilor trei. Oare în acest fel, nu cumva ei îi vor depăşi şi exploata pe toţi ceilalţi ?
- Aoleu, aşa e ! Ai dreptate ! Atunci să revenim cu o “Ordonanţă de urgenta”.
” Pentru că virtuţile Dumnezeieşti, odată acordate, nu se mai pot lua înapoi, precizez că nimeni nu va putea avea si folosi mai mult de două virtuţi, în acelaşi timp!”
MORALA:
Şi astfel, se explică de ce românii…
- care sunt inteligenţi şi cinstiţi, în nici un caz nu fac politică;
- cei care sunt cinstiţi şi fac politică, in mod sigur nu sunt inteligenţi;
- care fac politică şi sunt inteligenţi, categoric nu sunt cinstiţi.
PS: n-am incercat (nici pe departe) sa politizez stirea cu Marian Dragulescu, singura atitudine proprie e de frapare, gust "dulce-amar" intre caracterul stirii si celelalte pe care le ascult in acest moment pe fundal: instabilitate politica.....instabilitate politica....majoritate politica versus calcul personal....etc....etc....etc....