marți, 19 iunie 2012

Oare cum va arata viitoarea scena politica din perspectiva partidelor?


Mereu a existat o legatura de cauzalitate intre sistemul electoral si sistemul de partide sau invers. Un sistem proportional garanteaza pluripartidismul, in timp ce un sistem majoritat pur - de principiu, bipartidismul sau doua "doua partide si jumatate".

Schimbarea sistemului electoral modifica clar si esichierul politic. Ce modificari pot sa apara in viitor? La nivel local, sistemul electoral majoritar si-a produs efectele astfel incat (acum dupa campanie) s-a vazut clar ca partidele mari, cu personalitati sunt avantajate. 

Acesta nu e un lucru rau. Marea Britanie, statul ce are privilegiul de a fi considerat de iure si de facto o democratie consolidata, statul care are cel mai vechi Parlament din Lume, functioneaza in cadrele democratice si o face cu brio. La noi, in baza sistemului electoral, s-ar putea la fel.

Plus ca un asemenea sistem majoritar creeaza majoritati clare si, deci, stabilitate politica. Din acest punct de vedere, lucrurile par a fi destule de consolidate pe linia USL-ului. In ceea ce priveste PD-L-ul incercarea de stabilizare se desfasoara acum. 

E discutabil daca va reusi sau nu PD-L-ul sa mai devina forta capabila sa faca opozitie, in sensul de opozitie duala, asa dupa cum sistemul majoritar o consfinteste. Locul e deocamdata liber in acest camp. Care e cauza sau care ar putea fi una dintre cauzele acestui deficit? Consider ca acesta e nascut tot dintr-o consecinta a principiilor pe care sistemul electoral majoritar o produce. Este vorba despre axarea pe persoane si nu neaparat pe liste sau pe partide. Ori, cred ca, tocmai lipsa unui lider real, credibil in ochii electoratului sau a i cetatenilor, in general, genereaza aceasta imposibilitate de coalizare a liniilor si a cadrelor PD-L-iste. 

Asa e si in tara, asa poate fi pusa problema si la Iasi. Lideri exista, dar nu exista un lider. E o previziune pe care am mai facut si anterior (pe fundalul alegerilor si realegerilor la PD-L Iasi) si pe care o mentin.

Pana cand corul nu va canta la unison, pana cand nu se vor gasi oamenii care sa invete sa cante onest, cred ca nu va exista nicio alternativa nici politica, nici ideologica, cel putin asta din perspectiva incetatenirii si consolidarii practicilor politice vazute ca si consecinte ale mecanismelor electorale si ale sistemelor electorale.


Niciun comentariu: