marți, 23 martie 2010

De ce sunt de acord cu Base





















Pentru prima oara sunt de acord cu Basescu. In ultima sa campanie a precizat la un moment dat ca blogurile sunt un adevarat pericol la adresa democratiei, a comunicarii viciate.
Fara doar si poate ca unul dintre principiile democratiei este libertatea de exprimare. As spune aici ca o exprimare reala, pe cai ortodoxe.
De ce spun asta? Pentru ca am vazut azi un episod in presa care mi-a atras atentia.

E vorba de articolul aparut in Ziarul de Iasi cu Primarul reclama
un blog la Politie
, cu raspunsul asumat public de data aceasta de Bogdan Abalasi.
Ce nu mi se pare normal e tocmai lipsa unei reglementari clare a legislatiei pe net care tine pana la urma si de drepturile de autor, in termeni generali.
Ma refer la drepturile de autor pentru un text de semnat pe net caci oricand pot sa-mi public online un studiu si altcineva il poate prelua si il poate folosi ca si cand ar fi al sau, ma refer la lipsa unei posibilitati reale de control a user-urilor. Poate fi nefiresc sa vorbesc despre un plus de control la nivelul unei democratii despre care ne place sa vorbim.
E normal ca intr-o democratie normala sa avem si un stat de drept real. Atunci lucrurile ar sta altfel.
Acum, tracand la lucruri mai aplicate, am primit si eu un link spre acest blog pe blogul meu. Am spus-o intr-un comentariu la vremea potrivita: nu mi se pare a fi nimic credibil sau de substanta pe el. Un dosar de presa minimal, cu trei poze, cu articole "de mustrare" a unei prese care isi face jocul la Iasi. Nimic mai mult. In rest, autorul blogului pare sa ramana necunoscut deocamdata si de politie.
Asteptam poate, pe viitor, o mai buna reglementare a domeniului online asta fiind o mica parte a unui proces mult mai complex ce tine de soft-uri, de licente, de un anumit tip de regelmentare chiar a massmediei care se pare ca va functiona tot mai mult de acum incolo online.

4 comentarii:

Mihai Pop spunea...

pai cam asta inseamna blog. publici ceva si devine public. doar ca e scris de tine sau copiat de tine. e un mijloc de comunicare de idei. ale tale sau ale altora, fara drepturi de autor. nu-ti publici studii pe blog. se paote problema, insa romania zilelor noastre are alte probleme, decat drepturile de autor pe net. nu e ca si cum am fi la acel nivel la care nu mai avem manuale decat online, orele se fac doar p calculator si scolile romanesti sunt pline de smartboard-uri.

ceea ce spui tu e totusi o problema si se refera la limitele decentei pe net si controlul asupra dezinformarea sau mintirea sau manipularea opiniei publice. Si aici, ca la achizitionarea unui domeniu, ar trebui sa-ti dai niste date personale sa poti fi identificat, in caz de ultraj la adresa unor persoane publice.

Nici aceasta solutie nu e intocmai eficienta. sa ne uitam la http://www.traianbasescu.org/ este un site care iese de sub restrictiile .ro, deci e f putin controlabil de stat. poti cel mult sa nu afisezi astfel de site-uri.

Dezbaterea mai apoi se poarta la nivel de libertate de exprimare. de ce sa nu am voie sa injur pe net, daca exista filme porno pe net? nu la fel sunt afectati copiii? sau ei nu se uita la filme, dar ma citesc? sa fim seriosi...

Inchei prin a spune sa ne concentram pe altceva. Avem probleme mai grave.

D.T. spunea...

Orice detaliu conteaza la un moment dat :) Un outsider nu o poate sti doar o poate banui sau nu. Deci a ne concentra sau nu pe altceva e doar o chestiune de perceptie :)

Mihai Pop spunea...

e adevarat, dar cred de asemenea intr-un sistem de valori cu importante diferite, sistem care difera subiectiv de la o persoana la alta. deci da, putem discuta despre pensii sau putem discuta despre educatie. fiecare cu ce-l doare. de aceea exista partide politice, viziuni politice diferite, pentru ca sistemele ideologice individuale si mai apoi de grup sunt diferite.

si revenind la subiect, nu mi-ai raspuns la substanta comentariului. esti sau nu de acord cu mine?

D.T. spunea...

pana la un punct pot fi de acord. ma amuza elanul tineresc cu care te inflacarezi pe idei aici pe blogul meu. se vede linia partizana? :) amuzant