marți, 1 decembrie 2009

Protestul din Piata Unirii

























M-am nimerit sa fiu in Centru in seara asta si sa prind si eu scandarile din Piata Unirii care s-au scurs lasciv pana in fata sediului din Stefan al PD-L-ului de unde apoi s-au stins ca din senin.
Nu stiam despre ce e vorba sau cu ce scop doar atat am auzit strigandu-se de o voce extrem de sonora: "comunistii!"
Am citit apoi in Ziarul de iasi cum ca ar fi o miscare spontana a tinerilor contra comunismului si contra lui Mircea Geoana.

Cateva remarci subiective as avea:

1. Nu cred ca acea manifestare a fost miscare spontana. Cred ca a fost clar regizata la Iasi si spun asta deoarece pe multi dintre cei din respectivul grup ii cunosc si mi se par mai mult pro-Basescu decat contra principiilor nealterate care privesc comunismul.

2. Din punctul meu de vedere, cred ca e o prostie imensa sa iesi in strada si sa strigi lozinci contra comunismului dupa 20 de ani. Cred ca acei tineri care erau in acel grup nici macar unii dintre ei nu facusera bine ochi in 89.

Dar sa ma explic, de ce consider ca e o prostie.

UNU: De ce nu au fost "barbati si barbate" sa strige direct "jos Mircea GEAOANA ! SUS, BASESCU!" Ca, de fapt, aici era esenta "jocului psihologiei maselor".

DOI: Daca Mircea Geoana va ajunge presedinte va fi, de departe, primul presedinte din 89 incoace care va intra sub regulile stricte ale jocului de coalitie. Am mai declarat pe acest blog ca nu cunoastem termenul de coabitare ca democratie tanara ce suntem. Mircea Geoana e acum in miezul unei astfel de situatii: o coalitie stabilita ex ante si, mai mult, un posibil viitor prim-ministru apolitic.

In alta ordine de idei, abia in acest moment orice posibil abuz de putere este limitat, abia acum mecanismele democratice pot sa functioneze: coabitare, lobby, regula majoritatii legitimatoare, mecanismele constitutionale si politice gen raporturi Parlament - Guvern - Presedinte, principiul real al separarii puterilor in stat care sa legitimeze functionalitatea unui sistem parlamentar (cum este statul nostru), construct in care Parlamentul sa fie prima vioara, Guvernul sa aiba increderea sa, presedintele sa nu fie altceva decat garantul puterilor si liantul dintre ele.

Asadar, care mai este utilitatea si finalitatea reale a folosirii termenului de "comunism" in acest context? Oare de ce nu pun mana tinerii inflacarati pe care i-am vazut in seara asta pe o carte de istorie politica si pe una de ideologii politice ca sa vada daca intr-un asemenea context politic, istoric, cultural, social, economic mai pot folosi asemenea termeni si derivati.

De asta spuneam mai sus: de ce nu s-au imbracat in portocaliu si nu au strigat onest, in baza credintelor lor politice "jos Mircea Geoana! traiasca Basescu!" Lucrurile ar fi fost mult mai oneste decat zumzetul facut de ei (premeditat cred) intr-o dupa-amiaza linistita si nu prea racoroasa in care lumea iesise la o plimbare de seara ca tot mai era, printre altele, si 1 Decembrie.

2 comentarii:

Ovidiu spunea...

Daca betivanii si dezaxatii care urlau pe strada sint oamenii lui basescu e clar de ce si-a facut manea. mare dreptate avea orban: curve, betivai si tigni. Votul lor e egal cu votul meu, iti dai seama? Daca oamenii seriosi nu se duc la vot sa dea jos dictatorul merita ce patesc.

M.B spunea...

Sincer iti spun ca sunt trist.Nu au invatat nimic din lectia '89.Au iesit ca oile la taiere, la fel ca in '89.Nu voi intelege nicodata motivul pentru care un tânar care astazi are mai putin de 35 de ani poate striga "Jos Comunismul".Am mai spus lucrul asta si il repet, "noi suntem marionete mânuite de un papusar indiferent".Si mai au unii curajul sa se intrebe retoric "De ce e blestemat poporul asta sa aleaga intre doi comunisti".Cei care au in minte intrebarea asta,chiar si pentru o clipa au primit raspunsul odata cu aceste manifestari."Minte multa nu se cere, sa fii prost sa ai putere"