luni, 2 februarie 2009

MINISONDAJ DE OPINIE:Credeti ca alianta dintre PSD si PD-L va rezista pana in 2010?

Am incheiat primul sondaj de pe blog. Raspunsul a fost unul orientat pozitiv. Alianta dintre PSD si PD-L va rezista pana in 2010. Voturile nu au fost numeroase si nu isi propun sa satisfaca criteriul reprezentativitatii. Dincolo de aceste aceste aspecte, inclin sa cred ca aceasta alianta “contra firii” (dupa cum au numit-o multi jurnalisti sau analisti din domeniu) va rezista doi sau trei ani. Va dura atat timp cat presiunile din teritoriu asupra celor doua partide se “vor domoli”. Pana cand paharele se vor umple. Sunt suficient de multe “cadre”(dupa taxonomia “partide de cadre” versus “partide de mase”, eludand, bineinteles, criteriul “stanga-dreapta”) care au trecut prin campanii electorale anterioare si care, fie ca au castigat sau nu, au creat in jurul lor un set de “obligatii si de asteptari”. De aceea spun ca e necesar ca paharele sa se umple. Aceste “configuratii” respecta design-ul a ceea ce, in literatura de specialitate, poarta numele de “policy communities”, adica structuri politico-administrative, combinate cu grupuri de interese care se sprijina reciproc pentru a-si atinge interesele individuale complementare.
De fapt, si felul in care sau greutatea cu care sefii deconcentratelor se numesc nu aduc in prim plan decat aceeasi idee. “Frica” de opozitie a determinat poate, pe de o parte, crearea unui asemenea construct de guvernare.
Cu toate acestea, gestatia bugetului, impartirea banilor pe ministere, neincetatele sedinte create ad-hoc nu lasa impresia decat de lipsa de functionalitate. Termeni noi par sa fi imbogatit vocabularul politicienilor. In afara “bugetului de austeritate” care e subiectul gramatical al frazelor alesilor nostri(mai mult sau mai putin subiect logic) si care tine de titlu pentru prima pagina a ziarelor fara a oferi inca cifre clare, in afara aerului grav dat unor stiri de genul “Petrom face disponibilizari”, nu aud nimic despre strategii fundamentate pentru guvernarea urmatoare, fie ca sunt legitimate sau nu de “sfanta criza actuala”.
In general, atunci cand ne place sa vorbim despre strategii, bugete, politici de guvernare, utilizam si termeni precum “interesul general” sau “spatiul public” de desfasurare al acestora. Nimic mai fals. Nu stiu pana cand vom mai broda tabu-uri sau “false constiinte” care nu fac decat sa ne amageasca pe noi.

Niciun comentariu: