miercuri, 11 februarie 2009

Alea iacta est

Am urmarit ceremonia de investitura a noului ministru al Administratiei si Internelor. Mai interesant a fost, insa, discursul presedintelui. Prima fraza a sa a fost o negatie. A spus presedintele, parafrazand, ca in baza ultimelor analize sociologice, este “facut responsabil” de electorat pentru alianta actuala intre PSD si PD-L si pentru guvernul actual. Basescu a adaugat raspicat ca “nu este tatal” aliantei ci marul adamic e la presedintii celor doua partide aliate. Trecand peste simpla observatie ca niciun discurs politic nu se construieste debutand cu negatii, pozitia lui Basescu pare sa exprime forta mascata de o vadita ingrijorare. Probabil ca sondajele aparute in ultima vreme au fost un semnal de alarma pentru “jucator”. Probabil ca unele barci s-au mai inecat si cota procentelor a mai scazut. Pasarea mingii in terenul lui Geoana si a lui Boc cu atata nonsalanta dincolo de ceea ce exprima oamenii sondati, pare un gest de grosolanie politica din partea presedintelui. Ca strategie politica, insa, momentul ales de Basescu pentru a-l pune pe pozitia numarul doi pe Mircea Geoana a fost unul stralucitor.
Per ansamblu, insa, o alta negatie a lui Basescu privind motivatia discursului adoptat care nu ar avea nicio legatura cu faptul ca urmeaza un an electoral, a fost umbrita de apelul facut catre UDMR intr-un mod indirect. Ce concluzie se poate trage in momentul in care presedintele cere in mod public guvernului (indirect un fel de ordin la adresa lui Boc) sa aiba grija de minoritatea maghiara (nu si de altele)? Ce concluzie se poate trage in momentul in care Basescu le-a spus “baietilor” din judetele majoritat maghiare ca nu i-a uitat chiar daca se afla in opozitie?
Mai mult, “epurarea romanilor” din judete (in termenii folositi de propria-i persoana) nu face decat sa puna inca o data in valoare preocuparile sale. Voturile vin din teritoriu si ar fi “indicat” ca orice “sistem al partilor nealiniate” sa-si revada pozitia.
A mai amintit domnul presedinte de numirea in functiile de demnitate publica exclusiv a oamenilor din cele doua partide aliate, a mai adaugat si suportul propriu pentru functionalitatea guvernului. In rest, “vorbe de umplutura”. Scopul a fost clar: neoficial, campania a inceput.

Niciun comentariu: