Din interes profesional, citesc de dimineata tot felul de informatii, texte, articole mai mult sau mai putin acreditate despre situatia politica a Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord (voi folosi pe scurt titulatura de Anglia cu limitele de rigoare). Dincolo de cateva statistici extrem de interesante privind calitatea vietii, valorile, raportarea fata de imigranti(ca tot e la moda) ale electoratului englezesc, gasesc tot felul de legitimari ale pierderii alegerilor locale de catre Laburisti in mai 2008. Plecand de la ceea ce inseamna sistemul majoritar cu un singur tur de scrutin in care “the winner takes it all”, gasesc o idee care imi atrage atentia la o prima vedere si ma face sa trag tot felul de concluzii avand in spate demersuri comparative, dar cu un iz “ludico-jurnalistic”.
Asadar, gasesc o stire in care se spune rezultatele alegerilor locale din Anglia si Tara Galilor au indicat cele mai slabe cote din ultimii 40 de ani pentru Laburisti implicit pentru premierul in functie Gordon Brown. Mai mult, Laburistii au pierdut vreo 300 de primarii, implicit pe cea a Londrei, unde Conservatorii reprezentati de Ken Livingstone l-au detronat dupa doua mandate pe veteranul Boris Johnson (laburist de apartenenta). Dincolo de acest background al decaderii Laburistilor, se mai spune ca noul primar al Londrei este un fost jurnalist poreclit “Bufonul”. Nu am informatii legate de povestea care inveleste acest “nume” si de felul in care i s-a atribuit. Interesant e faptul ca nici “ai nostri” nu se dezmint. Cum nu putem fi mai prejos, orice strategie de politica poate fi copiata. Observ asadar si in campul politicii romanesti un adevarat “orgoliu starnit” cand vine vorba de “etichete si de preturi”. A fi “Zeus”, “Marinaru’”, “Trubadurul”, “Buldogul”, “Cel Puternic”, “Spagarul”, “Corleonele”, “Nasul”, “Gheorghe Pix”, “Baronul” sau mai stiu eu cine e un adevarat statut de interiorizat si interiorizabil. Nu poti sa te simti mai mandru ca politician atunci cand ti se spune asa si chiar asa si esti. De fapt, schimband unghiul de vedere, probabil ca e unul dintre putinele aspecte in care politicienii sunt sinceri si se identifica cu realitatea.
Ce-i drept, ca tot vorbim de o lege de tipul “copy/paste”, nu am auzit cazuri de jurnalisti care sa fie primari. Pare-mi-se ca la alegerile locale din vara era un tinerel din Vaslui care avea o asemenea formatie profesionala dar care, pare-mi-se era interesat de Consiliul Judetean. Oricum, in bazele legii anterior mentionate, nu pot decat sa ma astept in viitor si la asemenea candidaturi. Cum ar fi sa-l vad pe Florin Ghetau in postura candidatului la Primaria Iasi? Sau pe Stefan Susai? Nu am nimic cu cei doi jurnalisti ieseni, din contra si tocmai de aceea am ales sa dau aceste exemple. Pana una alta, astept ca si domeniul politicii sa se profesionalizeze mai mult. Dar cum “la case mai mari se poate”, de ce nu si la noi?
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu