marți, 1 mai 2012

"Faza asta" cu Mihai Razvan Ungureanu la Primaria Iasi

Citeam in presa ca Mihai Razvan Ungureanu ar putea candida la Primaria Iasi. Prima oara mi s-a parut o gluma buna. Ulterior am vazut ca Gabriel Grigore si nu numai a sustinut posibilitatea candidaturii. De ce cred eu ca nu s-ar potrivi o asemenea candidatura: 

1. Ar fi total atipic ca un demnitar de la centru, si nu oricare, un prim-ministru (fie el doar pentru cateva momente) sa candideze pentru o functie inferioara ierarhic. Nu spun prin asta ca functia de primar al Municipiului Iasi nu este o demnitate publica, ci spun ca e greu de facut "un asemenea pas inapoi". 

2. Mersul lucrurilor, cel putin in politica romaneasca, este invers. Intai devii eventual primar (sau primar al Bucurestiului ...) si apoi ministru, presedinte, etc. Mihai Razvan Ungureanu nu are inca in portofoliu vreo demnitate publica de acest tip, administrativ strict (nu pe linia Serviciilor).

 3. Persoana Mihai Razvan Ungureanu este prin definitie un diplomat care, sincer, nu cred ca are ce cauta in politica "autohtona bahluiana", uneori atat de murdara, care nu are a face cu  eticheta scrobita si cu mansatele in stil frantuzesc vizibile si uzitate pe la serate diplomatice. Ma intreb cum ar putea sa converseze Daniel Oajdea (fara suparare, nu incerc aici sa-i minimizez pozitia, ci doar sa spun ca are un alt fel de profil politic) cu Mihai Ungureanu intr-o confruntare politica?

 4. Mihai Ungureanu pare a fi un "vis de alinare", poate placut pentru unii, dar irealizabil in practica. Exceptional daca ne raportam doar la teorii politice, dar rupt din context in realitate. 

5. Iar la final, o opinie proprie strict subiectiva. Pentru mine Mihai Razvan Ungureanu "parca s-a murdarit" atunci cand a acceptat sa devina premier. E o persoana pe care o stimez (asa ca intre sefi de promotie..:)), pe care o voi stima, care in mintea mea s-a "setat" printr-o imagine total intelectualista, real fundamentata, putin boema, caracterizata de o inteligenta placuta de care "personajul" este constient (si pana la urma urmei de ce nu, pe buna dreptate) si careia "ii sade" sau "ii sedea" bine acolo in functia sa mai discreta a Serviciilor". 

Acum e de vazut ce s-ar putea intampla. Daca totusi va candida, probabil ca va fi delicios din perspectiva unui simplu observator...

2 comentarii:

Anonim spunea...

Aceeasi teorie ieftina despre imaginea "intelectualista" a lui Ungureanu care nu ar avea ce cauta in politica "autohtona bahluiana", nu uneori, ci cel mai adesea sordida! Tocmai asta ar trebui, o schimbare radicala, un politician de anvergura, recunoscut si dincolo de targul nostru, care sa complexeze lichelele care ne cer iar votul cu acelasi tupeu! Cui a avut ochi sa vada, omul a demonstrat ca este mai mult decat un intelectual contemplativ, este un om de actiune. Sigur ar fi fost votat de orice iesean de bun simt, mai putin de activistii carora li s au promis functii! Adica, dupa tine, Nichita nu e rupt de realitate, cand isi inchipuie ca majoritatea iesenilor il agreeaza ca primar? Ce n as da sa vad o confruntare finala Ungureanu-Nichita!

D.T. spunea...

Anonimule, n-am zis ca Ungureanu este un om teoretic si atat. Am spsu-o, il stimez, e un intelectual care, prin faptul ca este foarte bun, nu ar trebui sa se "multumeasca" numai cu atat. Ce credinte are Nichita, e treaba lui. Razvan Ungureanu merita o functie de ministru, de diplomat, de ambasador. Astea cred ca i se potrivesc. Din exterior privind, o confruntare intr-o emisiune electorala intre Nichita si Ungureanu s-ar finaliza cu victoria lui Ungureanu. Dar ma intreb ce intelege omul de rand din oras (nu intelectualul) din asta?