marți, 13 martie 2012

"Dansul pe sarma": UDMR sau PP-DD?

In evolutia oricarui stat, sistemul partinic presupune la randul sau o evolutie in sensul consolidarii democratice sau a practicilor democratice. Legat strans de evolutia sistemelor electorale, de-a lungul timpului cursul firesc al derularii faptelor, certificat istoric, a presupus trecerea de la orice tip de majoritarism (vazut ca regula de desfasurare a mecanismelor decizionale) la pluralism.
In Romania, dincolo de partidele mari, "cei mici" au jucat diferite roluri in crearea majoritatilor parlamentare, negociindu-si statutul cum au putut mai bine.
UDMR a fost in aceasta situatie in ultimele runde de alegeri, fiind "partidul-tampon" care le-a girat cand unora, cand altora linistea in Parlament. Cum electoratul partidului are la baza criteriul etnic, linistea partidului a fost garantata si ea de-a lungul timpului, cele aproximativ 10% trecand cu succes pragul electoral.
Cu toate acestea, UDMR "danseaza" in ultima vreme "pe sarma". Existanta mult mai fracturata a partidului in interior poate genera miscari de tipul putere-opozitie in contextul in care un asemenea partid nu poate sa supravietuiasca (in sensul de a fi parlamentar) decat unit. Fara doar si poate asta duce la o diviziune a opiniilor, a sustinerii si a voturilor.
Apoi, chiar daca ei nu prea isi pun problema credibilitatii cantarita din perspectiva electoratului (caci sustinerea exista, in raport cu celelalte grupuri partizane poate sa apara o problema. Statutul lor e astazi garantat de negocieri dure, impuse PDL-ului prin cerinte care mai de care mai fistichii. Asa dupa cum este cea cu UMF Targu Mures. Ma intreb oare in care alt stat al UE ar mai putea maghiarii sa invete in limba lor materna? Sau de ce nu cer invatamant intr-o limba de circulatie internationala? Sau apoi cum vor mai fi inserati pe piata muncii doctorii care nu vor sti sa-ti spuna tie, ca pacient roman, ca ai probleme cu inima si tu sa intelegi ca e vorba de "de probleme cu capu'"?
Cerinte de acest par sa fie tot des formulate de acest partid pe fondul chiar al slabirii sustinerii din partea electorilor (desi am spus anterior ca sunt destul de constanti) sau pe fondul a ceea ce scena politica pare sa ne ofere ca pe un foarte bun show politic cu iz tragic-comic. Este vorba despre alternativa politica majora (majora in sensul ca este de luat in seama in calculele politice) a UDMR-ului si anume PP-DD. Evolutia politica actuala si viitoare s-ar putea sa arunce in aer rolul de "balama" a UDMR-ului sau sa tinda sa genereze comportamente cu adevarat pluraliste ale partidelor in Parlament. Cum insa "dansul pe sarma" al UDMR-ului poate fi executat numai de "arlechini politici", pare a fi mai previzibila o evolutie politica a unui "pluralism autohton".

Niciun comentariu: