sâmbătă, 20 noiembrie 2010

Cel mai interesant triou(sic): Ciuhodaru-Nichita-Oajdea



Presa locala ieseana pare sa aiba un nou subiect de discutie care intereseaza: alegerile locale din 2012,de la Primaria Iasi. Ziarul de Iasi a realizat o asemenea analiza (ce-i drept dupa subiectul declansat modest de mine), preluata pe NewsIasi. Am citit articolul, analizele, ajungand la urmatoarea concluzie in acest moment, concluzie ce “mi-a fost ridicata la fileu” si de un comentariu de pe blogul meu.
Cel mai interesant “triou” pentru 2012 va fi cel dintre Ciuhodaru-Nichita-Oajdea, asta in ipoteza ca toti cei trei vor concura.

1. Gheorghe Nichita
E favoritul momentului. Am mai spus-o si o repet. Fac prea multe greseli cei de la nivel central pentru ca “punctele” sa nu fie incasate de opozitie. Poate daca PNL-ul ar avea un contracandidat puternic, le-ar incasa el, dar asa, toate merg spre PSD si inclusiv spre Gheorghe Nichita. Nu va castiga insa din primul tur caci voturile se vor diviza foarte puternic din cauza contracandidatilor.

2. Tudor Ciuhodaru
E un “personaj” extrem de vizibil, competent pe domeniul sau. Putin ahtiat dupa imagine, dar cu vizibilitate pana la urma. A castigat rasunator in colegiul sau in fata unor nume mari de la nivel local in 2008, dar atunci a facut-o sub umbrela PSD-ului. Faptul ca acum e la “independenti” s-ar putea sa-i creeze un “minus de imagine” din cauza rolului jucat de Gabriel Oprea la nivel central. In rest, e greu de atacat, presa locala vad ca o mai face, acum depinde din ce considerente. S-ar putea insa sa “incerce” stanga locala, dar foarte bine s-ar putea sa divizeze voturile de dreapta, ceea ce ar duce la un dezavantaj pentru PD-L Iasi. Apoi daca PD-L Iasi merge pe ideea de a arunca in fata mai multe “nume tari” ca sa vada ce va “cerne” turul I spre turul II, efectul nu va fi decat de divizare a voturilor. Pana una alta, Ciuhodaru are calitatile sale si ar putea face niste emisiuni de competitie electorala “savuroase”.



3. Daniel Oajdea
Daca va candida din partea PD-L Iasi ar putea fi un contracandidat redutabil pentru Gheorghe Nichita. Spun asta pentru ca “sunt facuti cam din acelasi aluat”. Oajdea merge si el pe principii de realpolitik, are un trecut furtunos in Consiliul Local si in “disputele” sale cu Gheorghe Nichita, fiind mai tacut de cand a parasit politica locala. Poate fi extrem de vizibil pe teren, iar o campanie door-to-door l-ar putea apropia de electorat si de omul simplu dincolo de “politicile de birou” si dincolo de latura votului orientata pe criterii de partid. Ar fi interesant aici de vazut cat ar putea recupera aici Oajdea, dupa cum e interesant de vazut cat de “liber de trecut” e. Nu ar fi neaparat un “candidat-berbece”. Cam cum ar putea sa apara o dezbatere electorala intre cei trei? De-a dreptu' savuroasa.

In ecuatie nu il includ pe Constantin Simirad, sau mai bine zis in aceasta ecuatie (mentala, de altfel), pentru ca prevad ca va ramane pe pozitia pe care este tocmai pentru a continua cu succes.
Analiza este oricum ipotetica si depinde de multi alti factori, precum si de felul in care vor mai evolua lucrurile pana in 2012.

2 comentarii:

radu spunea...

fraierilor, asa se scrie triou? niste frustrati

D.T. spunea...

nu mai stie romanul de gluma. de ironie fina ai auzit? erau ghilimele, le-ai vazut? ar trebui sa fac filosofia "oului" in beletristica.eventual ca la Dan Barbilian.eh,lasa ca e prea mult pentru tine. daca eu vreau sa scriu asa, asa scriu.dar sa pun pentru tine:

triou (sic)