marți, 2 noiembrie 2010

Nicusor Paduraru, viitor candidat la Primaria Iasi in 2012?



Miza alegerilor locale din 2012 e imensa. Probabil ca se vor reconfigura centrii de putere locali, iar pentru PD-L va fi o provocare mentinerea a ceea ce detin in acest moment in institutiile locale. Si pentru Iasi, Primaria (ca de altfel si Consiliul Judetean) va fi o problema sau dilema de optiune pentru Partidul Democrat-Liberal. Cu o filiala decapitata, unde Dan Carlan facea ordinea prin experienta sa cel putin, PD-L Iasi are nevoie in acest moment de lideri puternici si de un candidat-locomotiva pentru Primarie in 2012. Nu spun ca in momentul de fata PD-L Iasi nu are lideri, ci spun ca nu are “locomotiva”. Are “locomotive”.
Desi luptele interne sunt in PD-L Iasi in desfasurare, desi interimatul e asigurat, prevad care va fi viitoarea optiune a partidului pentru Primaria Iasi din 2012: e vorba de Nicusor Paduraru.
Ce m-a facut sa ajung la o asemenea concluzie? Simpla miscare a politicianului de saptamana trecuta: prezenta sa in Consiliul Local, plus declaratiile de presa ulterioare. Mi se pare-intr-o maniera analitica subiectiva total- ca in acest moment politicianul isi pregateste terenul si doza de vizibilitate publica implicita pentru a se antrena in lupta de la locale ce va veni. Ori vorba e celebra: tine-ti prietenii aproape si dusmanii si mai aproape.
Dincolo de aceste considerente, o finala Gheoghe Nichita – Nicusor Paduraru mi se pare in acest moment clar orientata din start spre politicianul de stanga. Nu fac "laudatium" (laudatio - dupa atentionarea lui Paul) pentru nimeni dar cateva concluzii proprii as vrea sa le mentionez:
1. Nicusor Paduraru este un politician incadrabil la categoria “soft politic”, de talie nationala prin titulatura functiei pe care o detine in acest moment
2. Politica locala e de multe ori un fel de “realpolitik” si e de vazut cum se va adapta un politician precum Nicusor Paduraru la realitatile de Bahlui extrem de “moldovenesti”
3. Interventia altor lideri precum Dragomir Tomaseschi pentru Nicusor Paduraru, prezenta Mihaelei Popa alaturi tot de acesta face sa ma gadesc la o posibila orientare clara de forte in arealul portocaliu (oricum era si timpul sa se coaguleze o linie de actiune in PD-L caci alegerile se apropie)
4. E de vazut daca Nicusor Paduraru e santajabil cu ceva in eventualitatea unei campanii asa dupa cum e de vazut daca nu se vor ivi “posibile dosare” pentru candidatul social-democrat de la Iasi.
5. Asa dupa cum e de vazut care va fi sustinerea reala a Centrului pentru cei doi posibili viitori candidati: Nicusor Paduraru sau Gheorghe Nichita, daca liderii celor doua partide mari de la centru ii vor impiedica sau vor fi nevoiti sa-i sustina eventual pe cei doi eventuali candidati.
Pana una alta, personal, ii doresc, in eventualitatea unei candidaturi, succes lui Nicusor Paduraru si, ca muritori de rand, vom vedea cum se va descurca cu partea “hard” de politica.

7 comentarii:

Paul spunea...

N-ar fi posibil un tandem Simirad-Primărie, NP-CJ?
Corectează, te rog: laudatio, nu laudatium.

D.T. spunea...

E posibil. PD-L si Simirad pot jongla cum vor, cel putin. Nu stiu ce fel de rocada ar putea face PSD-ul.
"laudatium" in Acuzativ. Poate sa mearga si asa.

Paul spunea...

laudatio-laudationis-substantiv feminin de declinarea a III-a parisilabică

singular

Nominativ laudatio
Acuzativ laudationem
Genitiv laudationis
Dativ laudationi
Ablativ laudatione
Vocativ laudatio

plural

Nominativ laudationes
Acuzativ laudationum
Genitiv laudationum
Dativ laudationibus
Ablativ laudationibus
Vocativ laudationes.

Nu există în limba latină un substantiv care să aibă forma laudatium la acuzativ, singular sau plural. Prin strategia pasului invers, pentru ca un substantiv să aibă forma de laudatium la acuzativ singular sau plural trebuie ca la nominativ să aibă una din următoarele forme: laudatius (decl a ii-a, masculin), laudatium (declinarea a ii-a, neutru). Dar aceste forme sunt inexistente.
În plus, Dicţionarul Latin-Român al lui Gh. Guţu, Editura Ştiinţifică, Bucureşti, 1993, prezintă substantivele laudation, onis, şi laus-laudis (pag. 239-240).
Nu am pretenţii ca toată lumea să ştie limba latină, dar atunci li se demonstrează greşeala să o recunoască.

D.T. spunea...

Merci de atentionare. am sa pun la o "erata". Sa stii ca am vazut ca multi folosesc o forma asa mai "pe romaneste" cand vine vorba de forma "laudatium". Am cautat expres cand mi-ai zis prima oara si vazusem si eu formele...:) Si recunosc ca doar nu m-oi da savant. Merci inca o data de atentionare :)

Ion Stefanovici spunea...

http://about-socialism.blogspot.com/

Anonim spunea...

Dar Ciuho ? Forza...

D.T. spunea...

"Anonimule",

"Ciuho", cum ii spui tu, :) (defect profesional :) ), are partea rolul sau. Aici am discutat un binom: Nicusor Paduraru-Gheorghe Nichita.