marți, 1 septembrie 2009

Treziti-va! Asta nu e Romania NOASTRA!










Tanara Alexandra Svet a fost in topul audientelor in seara asta la Sinteza Zilei. Cine e tanara? Alexandra Svet a lansat manifestul ” Treziti-va! Asta nu e Romania NOASTRA!” pe Facebook in care si-a varsat naduful despre Romanica noastra. Dincolo de faptul ca tanara vorbeste mai fluent si mai corect decat Elena Basescu sau decat domnisoara purtator de cuvant a Guvernului cea cu maieu galben lung peste blugi si cu taior in conferinta de presa in direct cand a plecat Boc in Turcia (pare-mi-se) in locul Basescu si a fost necesar acordul guvernamental pentru reprezentare, tanara Alexandra Svet pare o anonima revoltata si asaltata de patima nelinistilor, de nopti nedormite cu ochii cascati de atata incompetenta, lipsa de patriotism (spune ea), de atata neseriozitate politica.
Cica spune tanara ca noi tinerii ceilalti, romanii care muncesc trebuie sa cautam respectul, liderul maximus.
Se mai revolta aceasta tanara contra ”europarlamentarei” de Bamboo, contra lui Gigi Becali si a Google-ului stalcit. Mai spune tanara ca nu stim sa avem demnitate iar romanii plecati in afara sunt nedemni prin munca pe care trebuie sa o presteze in folosul celor a 1000 sau 2000 de euro pe care Romanica nu-i ofera aici decat numai anumitor categorii profesionale.
Probabil ca tanara are dreptate. Nu contest unele aspecte ale manifestului ei. Problema apare atunci cand vorbim despre finalitatea unui asemenea demers. Spune tanara ca primeste cate 500 de cv-uri pe zi in care oameni simpli ii trimit date prin care incearca sa-si demonstreze si etaleze, mai bine zis, competentele. Parca te inspaimanta cum romanii au putut sa devina atat de creduli sau atat de frustrati incat sa-si permita sa viseze pe langa o hartoaga on-line postata tocmai pe Facebook. Te inspaimanta gandul ca “atat de necesara” apare nevoia romanilor de defulare pe un fir de ata.
Tanara era extrem de avantata in aceasta seara fabuland istorii rupte parca din Utopia lui Morus sau din Cetatea Soarelui a lui Campanella. Parca demersul ei a mers pana intr-un moment pe filiera Scolii austriece de economie, cu sustinerea statului minimal, meritocratic, care nu impune nici macar un minim construct fiscal sau care permite evitarea celui existent. In paranteza fie spus, tanara ar fi trebuit sa stie ca un asemenea construct statal e posibil si e sustinut in unele state precum SUA, Marea Britanie si nu numai.
Lipsa insa de experienta si de maturitate a facut-o pe tanara sa se suceasca si sa spuna ca nu instiga la nimic ci doar trebuie gasite caile constructive pentru Romania, ca ne pricepem sa distrugem si mai putin sa construim, evident.
Pun capat acestor randuri de prezentare a celor intamplate parca prea satula de atata “romatism german schopenhauerian”. Remarc demersul acestei tinere dar nu pot nici macar sa-l salut. Facand o alta paranteza, l-am vazut de cateva zile. De ce insa nu pot sa-l salut? Pentru simplul fapt ca nu-mi pot permite nici macar sa visez!

6 comentarii:

Tudor Tudose spunea...

Mie mi-a placut. Ba chiar pot spune ca m-am gindit de multe ori in sensul mesajului tinerei Svet. (ciudat, anagrama numelui ei este Vest, ceea ce nu poate fi chiar rau)
Intrebarea e pana unde va ajunge acest demers. Vom avea curaj si forta sa sustinem opinia? Ne vom lasa batuti la primele „esece” sau vom continua? Vom accepta compromisuri cu mafia sau ne vom pastra integritatea? Daca reprezentantii nostri vor fi alesi in structuri de demnitate publica vor face ce au promis si ce ne asteptam sa faca sau vor cauta primele mijloace pentru capatuire personala?
Atunci vom vedea a cui e Romania asta.

D.T. spunea...

Probabil ca oricare dintre noi ne-am gandit cel putin o data la asemenea mesaje.Am sustinut-o mai sus: nu greseste tanara Alexandra in ceea ce spune dar nici nu pot sa ma gandesc la utopii cand statul de drept e terfelit prin actiuni ca cea cu armele, gradul de cultura politica al romanului e la genunchiul broastei permitandu-i unui Becali sau unei Elene sa ajunga europarlamentar sau ministru al turismului si tot asa. Cine o cunostea pe fata asta pana acum? Ce va putea schimba ea? Ce vor schimba cei care ii trimit cv-uri? Nimic dar absolut nimic! Acum e bine ca mai apar curente de opinie de felul acesta ca nu ne laudam degeaba ca suntem un stat democrat cu toata gama, implicit opinie publica sau crampeie de societate civila (vorba lui Constantinescu).

Anonim spunea...

Felicitari,Alexandra,sincere felicitari!
Mai sus,citesc o intrebare retorica:"Ce va putea schimba ea?" Raspunsul meu este ca EA nu va schimba nimic; noi o vom face daca ea poate mobiliza o parte dintre cei nemultumiti. Avem nevoie de cineva ca ea!Nemultumiti suntem noi, sunt mai toti romanii care vad, care gandesc,care vorbesc dar nu au curajul,vointa,talentul,caracterul de a incepe.
Toti tinerii,toti cunoscutii noastri care au plecat din tara, au plecat nemultumiti de ce se intampla aici.Clocoteste nemultumirea in sufletul fiecarui om care gandeste si constata ca intreaga tara Romaneasca a fost data la mezat, cu intreg solul,subsolul, petrolul, gazele,padurile,fabricile,productia agricola si cea industiala.Astfel, din producatori am devenit consumatorii bunurilor contrafacute in alte tari.Sau facute la noi in tara de catre straini,cu materiile si materialele noastre, cu mana de lucru ieftina si cu beneficuiul in intregime al lor, al aventurierilor veniti de niciunde cu 100 dolari si acuma au afaceri de miliarde.
Multa,multa dreptate are doamna Alexandra Svet! Inca odata felicitari si indemnul pentru noi toti de a urma-o cum putem fiecare Antoniu!

D.T. spunea...

Draga Antoniu de la Bucuresti,
Toate miscarile de-a lungul istoriei au pornit de la un manifest, de la "17 puncte", de la o declaratie de nesupunere sau de nemultumire. Nu contest asta dar ma inspaimanta gandul ca se vor creea asteptari nesatisfacute pe o asemenea cale. Chiar si tu ai spus-o: Alexandra nu va schimba nimic. Ca trebuie sa fim macari demni pana la capat, fara doar si poate. Platim insa aceasta demnitate intr-un fel sau altul. Ca putem schimba ceva ca multime? Poate. Asa au luat nastere miscarile sociale si am spus mai sus. Dar mai stiu un lucru: ca psihologia multimilor e cu mult mai haotica decat cea individuala. Se vorbea mai demult despre doua Romanii: cea urbana si cea rurala. Nu stiu cum se vede lumea de la oras la sat. Crede-ma stiu ce spun cand spun ca, cel putin in satele romanesti si chiar si in orase, lumea se zbate pentru a supravietui nici macar fiind informata de ceea ce se intampla daca nu cumva nici macar nu e interesata. De fapt interesul pentru politica e tot mai scazut si asta se vede si in tendinta de vot. Repet: de asta nu pot sa salut decat cu maxime rezerve acest manifest. Ca are sau nu dreptate Alexandra, fara doar si poate ca are dar acest manifest nu va ramane altceva decat un indemn de suflet pentru multi. Poate ca termenii folositi de mine au fost pe unele locuri mai duri dar prefer de cele mai multe ori calea dura decat praful in ochi. Asta te ajuta sa iti pastrezi luciditatea, si demnitatea, si increderea in propria-ti persoana. Insesi filosofia lui Adam Smith mi se pare mai sanatoasa: binele propriu aduce binele comunitatii. Parca a trecut vremea cohortelor nestapanite.
Oricum ai grija pana unde te inflacarezi pentru a nu suferi ulterior deziluzii!

Sa auzim numai de bine!
Te saluta Iasul!

Anonim spunea...

o idioata

D.T. spunea...

N-as folosi termeni prea duri daca e vorba de aceasta tanara. Lucrurile trebuie luate si masurate cu justa valoare si nimic mai mult.