sâmbătă, 31 iulie 2010
Ganduri...
Ieri mi-a spus un amic: “Familia e singura care te iubeste neconditionat, e singurul sprijin real pe care il ai in momentele grele…asa comunisti (citat din vorbele autorului), asa paranoici cum sunt uneori, nu-ti vor decat binele in mod sigur”, indubitabil as spune eu.
Mi-am dat seama ieri ca in ultimii vreo doisprezece ani, cel putin, i-am spus EI la telefon:”ma bucur ca m-ai sunat, mai suna-ma”. Vorbele m-au cutremurat ulterior intelegand poate gradul de raceala cu care am tratat-o in trecut. Si nu e vorba aici de lipsa vreunui sentiment neconditionat. Chiar nu. Oricum vorbele mele m-au cutremurat. Oare de ce e langa mine? Oare de ce imi sprijina fiecare pas pe care il fac si oare de ce ma intelege mai ales cand gresesc ?
Ma doare sa vad ca iar a avut dreptate. De principiu, nu fug de nicio responsabilitate dar in ultimele zile ma roadeau vorbele anticipate care imi sunau in urechi fara sa fi fost rostite. Apoi a venit momentul cand tot ceea ce urechile mele auzisera fara sa auda s-a materializat.
Durerea venea de undeva din adanc stiind ca avea dreptate, ca eu stiam ca are dreptate, ca eu insami ii dadeam dreptate si imi dadeam aceeasi dreptate si ca eu parca nu voiam sa vad ca frumusetea frunzelor verzi e trecatoare, ca trandafirii frumosi si nebuni cum sunt nu se transforma in altceva decat in bucati de materie scortoasa, fara miros si fara prospetime.
Durerea venea de acolo de unde ego-ul propriu risca sa faca judecati de valoare legate de un anumit grad de paranoia, de posesivism, fara a fi in mod real. Jucam iar un joc de poker doar cu carti de trei si de patru in mana. Imi permiteam sa dau nota zece unui joc despre care toti imi spuneau din start ca e falsificat, ca e pierdut. Dupa atatia ani am inteles iar si iar ca nu ai voie sa joci periculoase pentru suflet.
Durerea venea din vorbele spuse de atatea ori:"e decizia ta", stiind ca decizia mea e poate proasta, ca mizam pe ea ca fiind perfecta, stiind ce inseamna 'acel lovit cu capul de pragul de sus al usii" si apoi restul rationalitatii proprii.
Si iar mi-au venit in minte vorbele EI in care iar imi spuneau care sunt regulile jocului. Si nu imi venea sa le cred desi stiam ca e asa si imi doream calea mea fara interferente puierile. Si pe EA am ranit-o, si pe EA am neglijat-o pentru vise furate si sadite fara fundament.
Am uitat sa vad cosuletele proaspete, cu flori de geam de bucatarie, mereu inflorite, mereu primitoare, desi am stiut ca sunt mereu acolo.
Am uitat ochii aceia caprui care se fac verzi de fericire pentru un simplu gest sincer si neconditionat.
Am uitat.....am uitat.....am uitat...mereu am uitat...
joi, 22 iulie 2010
Mada' si Ceausescu(cu tot respectu')
Tare mai e proasta mentalitatea romanului de pe urma. Nu e prima oara cand o spun, deci o repet. Intr-un cuvant, romanul e "cu restante din trecut", adica cu un orgoliu pana la Dumenzeu si inapoi, "fudul da' prost", crede inca in inorogul aurit, in lecurile "lu' tata Floarea", asculta cu urechile umflate cum X i-a dat in cap lui Y, se mai bucura pe deasupra si are o placere morbida de a repeta acest proces ritualic.
Doua stiri imi agaseaza linistea in ultimele zile si ma fac sa ma revolt in existenta proprie.
1. Stirile cu Madalina Manole
2. Dezhumarea sotilor Ceausescu
Prima imi redemonstreaza multitudinea de prostie adunata in capul romanilor care pot sa asculte cu interes de paparazzi, daca nu mai rau, cum si-a dat aia pe gat otrava, facandu-se acum tot felul de scenarii, daca a putut sau nu sa faca asta, daca era nebuna sau nu, daca a fost dusa la vraci sau nu, daca barbat'sau o batea sau nu, daca era bolnava sau nu, daca era in relatii bune cu parintii sau nu. Pe cine pot sa intereseze asemenea stiri, nu pot sa inteleg. E vorba de aspecte de viata privata care tin de fiecare familie in parte. O fi fost Madalina Manole persoana publica, dar asta pana la urma nu inseamna ca poate sa iasa familia la OTV "sa dea din casa" ,cum se spune pe romaneste. O gramada de prosti care asculta asemenea elucubratii si o gramada de idioti care pot sa le debiteze.
Oricum, iar mi s-a demonstrat spiritul elevat romanesc ce "e rupt in gura" dupa asemenea tampenii si le mai asculta cu ochii cascati. Pentru ce trebuie pe mine sa ma intereseze cu ce pijama sa imbraca Madalina Manole cand "mergea sa faca nani"? Cu tot respectul post mortem. Pana la urma, asta a fost decizia ei sau daca nu a fost, pa si la revedere. Un individ in minus. De ce trebuie sa-mi pese mie sau de ce trebuie sa aud eu zilnic toate tampeniile astea cand deschid televizorul? Mai lasati-ma cu prostiile astea! Traiasca Discovery, cel putin ca sursa alternativa! Cand auzeam pe unii ca nu se mai uita la tv de nu stiu cat timp, nu-i intelegeam. Incep sa inteleg un asemenea comportament.
A doua mare stire care ocupa toti timpii de stiri e cea cu dezhumarea sotilor Ceausescu. Se pare ca noi, romanii, avem ceva "mosteniri istorice" care tin de ingropare si de dezgropare.
Ceea ce eu nu pot sa inteleg, e de ce atata mediatizare? Sincer, mie nu imi pasa daca Ceausescu si sotia sunt ingropati sau nu acolo, daca sunt ei sau nu. Chiar nu mai vad relevanta acestor evenimente dupa atatia ani. Dar asa e romanul are o nostalgie adanca a trecutului. Nu vreau sa spun ca nu am un anumit tip de respect pentru cei care au fost macelariti in 89. Nu are legatura una cu alta. Dar nu vad de ce trebuia ca Ceausestii sa fie dezgropati. Daca se descopera acum ca nu sunt ei acolo de exemplu (ca morti cred ca sunt), ce se rezolva cu lucrul acesta? Cui trebuie sa-i mai pese de asta? Cui? Generatiilor emo? Sau babelor si mosnegilor (cu tot respectul) nostalgici dupa comunism? Oare de ce nu putem sa fim o natie responsabila si sa ne vedem de treaba privind spre viitor? Aud vorbindu-se ca ar fi un fel de comanda politica din partea lui Basescu pentru a tavali in perioada urmatoarea fostii FSN-isti, actuali PSD-isti, cum ca daca s-ar descoperi ca nu sunt acolo ingropati ar fi, probabil, o lipsa de respect fata de acest popor, o pata neagra in trecutul politic. Auzeam de asemenea, pe la tv, o combinare a situatiei cu valorile ortodoxiei care ar fi fost incalcate din cauza tratamentului sau a posibilului tratament acordat fostului cuplu prezidential. Asta ca si idee legata de o posibila amploare pe care discutia si evenimentul le-ar putea capata. Sau am mai auzit ca ar fi un fel de "eveniment-paravan" care sa "rupa gura targului" si sa indeparteze atentia de la "treburile reale ale tarii" si de actualitate. Ptiu, dar ce e Basescu? Un fel de guru? Nu cred asta. Dar ma gandesc ca romanul nostru ar putea sa fie "relovit in orgoliul revolutionar" din trecut si cine stie pana unde s-ar putea ajunge ca si perceptie social-politico-culturala.
Oricum, nu mai am chef sa mai vad buletine de astea de stiri in care cele doua stiri mai sus mentionate tin capul de afis si mai sunt si reluate. Numai alaturarea celor doua mi se pare tampita.
Nu ma intereseaza niciuna nici cealalta. Doua tampenii de moment dar care produc oboseala a globului ocular "ochiosilor" si "gadiliri a scaritei si timpanului". Ce dumnezeu!
marți, 13 iulie 2010
O discutie ce mi-a placut
Am urmarit pe Tvr 3 o emisiune despre ideologii politice. Printre invitati erau Prof Univ Dr Alexandru Calinescu, Prof Univ Dr Liviu Antonesei si poetul Lucian Dan Teodorovici. De fapt, emisiunea era despre intelectuali si despre campul politic, dupa cum arata burtiera emisiunii.
Ce m-a facut insa sa scriu aceste randuri? Doua aspecte: pe de o parte, discutia cu privire la liberalismul romanesc, iar, pe de alta parte, despre social-democratia actuala.
Primul aspect. Spunea Mircea Cartarescu ca “liberalismul este un concept prea tare” pentru Romania. Discutiile au devenit contradictorii in acest punct al emisiunii. Avand o afinitate nu numai strict profesionala pentru problema ideologiei atat in politica cat si in administratia publica, in cadrul spatiului public, ethosul aferent m-a determinat sa-mi exprim parerea.
Asadar, din punctul meu de vedere, liberalismul ar putea fi considerat un “concept tare” pentru tara noastra. Mi se pare interesanta aceasta alaturare a lui Mircea Cartarescu cu idee de “concepte tari” versus “concepte slabe”. Liberalismul de secol XIX, cu reprezentanti precum John Locke, Adam Smith, John Rawls (ceva mai tarziu) nu are cu nimic de a face cu liberalismul nostru, din zilele noastre. Cele mai multe guverne liberale din ’90 incoace au adoptat mai multe politici de stanga decat de dreapta.
Meritocratia nu are a face nimic cu tarisoara in care traim, principiile economiei de piata sunt mai mult inexistente la noi, “al mainii invizibile” cu atat mai putin, proprietatea privata nu e respectata intr-un cadru noninterventionist, libertatea individuala mai are de suferit, domnia legii si statul de drept, la fel. Principii ale liberalismului clasic ce nu se regasesc astazi la noi.
Poate ca exista forme “alterate” de liberalism: liberalismul social de secol XX. Dar din punctul meu de vedere, aceste forme “pervertite de dreapta precum si de stanga ideologica nu sunt altceva decat compromisuri ideologice. Oricum mi-a placut ideea si discutia.
Al doilea aspect: social-democratia romaneasca actuala. Discutia s-a purtat in jurul originilor social-democratiei care s-ar “trage” din comunism, ideologic vorbind. E o mare prostie si cei invitati o remarcau. De fapt ceea ce se remarca era falsa si dureroasa mostenire “comunista” cu care social-democratia moderna se confrunta.
Discutia mi-a atras atentia din cauza faptului ca am auzit si eu in diferite medii care mai de care cu “pretentii” aceeasi perceptie gresita, bineinteles. Social-democratia, pe filiera ideologica, nu are nicio legatura cu comunismul. Social-democratia se trage din socialism, ideologie care nu propune nimic deplasat in raport cu societatea sau cu ceea ce ne place astazi sa numim drepturi individuale respectate.
Ceea ce propunea socialismul era o formula “mai umana”, cu un stat care sa aiba mai multa grija de cetatenii sai, care sa includa aspecte de solidaritate, egalitate (nu neaparat egalizare). Exacerbarile aveau sa vina mai tarziu, ce-i drept pe filiera comunista. Totusi e o diferenta si o diferenta majora. Fara niciun tip de exces, socialismul nu este altceva decat un proiect de guvernare nascut din nemultumirea fata de liberalismul drastic. Nimic mai mult.
Oricum discutia emisiunii a fost mai ampla si foarte antrenanta. Chiar mi-a placut mai ales ca pe unii dintre invitati am avut ocazia sa-i intalnesc si in alte contexte, in cadrul unor discutii asemenatoare.
joi, 8 iulie 2010
marți, 6 iulie 2010
O piesa buna: EUROPE-Dreamer
He is down by the riverside
Late one night
He's tryin' to count the stars
In each of the signs
All alone by the riverside
And time passes by
Gathering thoughts of the past
And maybe he'll cry
So they say he's a madman
And he don't understand
But I know that he's tryin' hard
To act like a man
All those years he has suffered,
my friends
All those years of pain
But I don't think he knows for sur
e If those years were in vain
He's a dreamer
And he's fightin' for his life
He's tryin' to understand
He's a dreamer
But he wants to carry on
Yet I know he's a lonely man
sâmbătă, 3 iulie 2010
joi, 1 iulie 2010
Un strop de solidaritate
Presedintele Crucii Roşii Române vine în sprijinul sinistratilor din Dorohoi
Bucureşti, 1 iulie 2010: În urma inundaţiilor din judeţul Botoşani, Crucea Roşie Română vine în sprijinul celor 2.000 de victime afectate de dezastrul natural, cu materiale de primă necesitate şi alimente greu perisabile.
Doamna Mihaela Geoană - Preşedintele Crucii Roşii Române, doamna Cristina Copos - voluntar de onoare si domnul Ioan Silviu Lefter – Directorul General al Crucii Rosii vor distribui produse alimentare (orez, paste fainoase, conserve de carne si pate de ficat, zahar, paine, biscuiti, ciocolata), pături, saci de dormit, îmbrăcăminte pentru copii, ligheane, găleţi, produse pentru igiena (detergent , săpun) si apa. De asemenea, din depozitul central pentru situaţii de urgenţă al Crucii Roşii, se vor pune la dispoziţia filialei Botoşani, motopompe pentru evacuarea apei având capacitatea de 900 l apa/minut. Pachetele cu ajutoare vor fi oferite începând cu ora 13.00, la Podul Buhai din Dorohoi, judeţul Botoşani.
Miercuri, 30 iunie 2010, Crucea Roşie Română a lansat campania naţională „Apel pentru victimele inundaţiilor”. Persoanele care vor să contribuie cu bani, pot face donaţii online pe site-ul oficial al Crucii Roşii Române www.crucearosie.ro sau pot face donaţii în conturile special deschise de Crucea Roşie Română la BRD - Agenţia Piaţa Romană:
Cont lei RO36BRDE410SV51618614100
Cont Euro RO71BRDE410SV51618884100
Donaţii de alimente greu perisabile se pot face prin intermediul Băncii de Alimente a Crucii Roşii în toate magazinelor din reţelele: Carrefour, Real, Mega Image şi Metro. Alimentele de bază sunt: mălai, făină, zahăr, orez, paste fainoase, conserve de carne, conserve de peşte, apă. Acestea vor fi distribuite de voluntarii Crucii Roşii în toate zonele afectate de inundaţii din ţară. Sumele colectate în cadrul campaniei umanitare vor fi folosite pentru achiziţionarea de alimente, apă, pături, produse de igienă necesare persoanelor afectate de inundaţii şi asistarea acestora pe termen mediu.
Începând din 23 iunie a.c., când s-au înregistrat primele inundaţii, Crucea Roşie Română a intervenit cu ajutoare de primă necesitate în 13 localităţi şi a oferit sprijin pentru 1320 de familii. Din depozitele proprii de intervenţie pentru situaţii de urgenţă, a distribuit peste 12.000 de litri de apă, 4.000 kg de alimente neperisabile, pături, lenjerii, saci de dormit, produse de igienă şi alte produse de strictă necesitate.
În perioada următoare Crucea Rosie Romana, va continua sa ofere persoanelor afectate de inundaţii ajutoare de primă necesitate în funcţie de evaluările filialelor locale şi a solicitărilor venite din partea autorităţilor.
Pentru detalii suplimentare, vă rugăm să contactaţi:
Anca Zaharia, director Comunicare Sediul Central Crucea Roşie Română,
tel: 0748 238 014
Eduard MACIUCA, director Filiala de Cruce Roşie Botoşani, tel: 0742 855632
PS: Multumirile de rigoare lui Daniel MATASARU pentru material
Abonați-vă la:
Postări (Atom)