Presedintele Traian Basescu este un presedinte jucator fara doar si poate, iar aceasta joaca pe textul Constitutiei in sensul cel mai lax se vede si in episodul demisiei. Asadar de ce si-ar da preseintele demisia? Cateva posile presupozitii se impun:
1. Acest gest ar putea sa arate ca nu este legat de putere si e in stare sa renunte la mandat sau, mai bine zis la ce a mai ramas din el pentru a-si consolida imaginea si reputatia atat cat mai este ea in acest moment. Acest pas inapoi l-au facut deocamdata cativa grei imporanti ai PD-L- ului, lasand in fata alte nume mai noi.
2. Pasul inapoi ar putea sa insemne consolidarea unui "alt" PD-L inainte de alegeri. Pare un termen destul de apropiat de alegeri ca sa faci asemenea schimbari majore pe linia cadrelor pe care le scoti in fata. In practica de marketing electoral, consolidarea imaginii candidatului sau a partidului sunt extrem de importante pentru a garanta victoria. Nu ar fi termenul alegerilor prea apropiat astfel incat sa impiedice aceasta consolidare?
3. Ar putea dori Basescu sa provoace un vid de putere, sa produca alegeri noi pentru Guvern si sa adopte formula unei "uniuni nationale" (desi termenul este scos din context aici; unde ar mai fi ideea de uniune?)in sensul de a arunca vina asupra tuturor pentru guvernare sau in sensul de a produce un haos total generat de impartirea functiilor intre ministeriabili si de a-i discredita in fata electoratului sau, cel putin a unei parti a lui.
4. Apoi ar mai fi o posibilitate care vine pe linia practicilor constitutionale. In acest moment in Romania mandatul presedintelui difera cu un an de cel parlamentar. Acest fapt genereaza situatii de coabitare politica (in sensul de a avea o anumita coloratura politica in Parlament si o alta in Guvern). Ori daca Parlamentul va obtine o majoritate formata din USL, atunci presedintele ar putea fi supus unui esec usturator politic in 2013 cu finalitate negativa pe cativa ani buni pentru PD-L. Pe de alta parte, o noua majoritate parlamentara ar putea sa-l demita prin declansarea unui referendum pe presedinte, ceea ce iar l-ar putea plasa pe Traian Basescu in pozitia de " a mai trage o palma PD-L-ului". A avea alegeri parlamentare si prezidentiale in acelasi timp ar fi o sansa in plus pentru cei din urma si, poate, aceasta sansa ar veni pe linia Razvan-Ungureanu. In paranteya fie spus, unul dintre testele de democratizare ale unui stat este posibilitatea de a guverna in vremuri de coabitare politica. De ce s-ar face acum un pas inapoi?
5. Coreland cele spuse anterior, poate pasul in spate momentan al PD-L-ului (sau a unei parti) nu e altceva decat pregatirea un noi linii politice care sa poata castiga "cat mai mult" pentru a putea sa incurce formarea majoritatilor. Ori in aceasta ecuatie, Traian Basescu, cred ca trebuie sa incerce totul, de la modificarea Constitutiei pana la renuntarea de sine mai devreme sau mai tarziu, intr-un fel sau altul.
Un comentariu:
Toate cele 5 presupozitii sunt o suma de probabilitati :) Poate ca Da Poate ca NU. Sincer sa fiu din punctul meu de vedere, Baga Base, e castigaotrul unui Oscar in acesti ultimi ani, Oscarul pentru cel mai PROST actor. Daca tot asa a condus si FLOTA peste mari si tari pe vremea cand era in cautarea sirenelor, e de inteles de ce nu reuseste nimeni sa-l acuze de lipsa barcilor de agrement.
Trimiteți un comentariu