Mi-am adus aminte de acest clip si cat de bine a fost realizat. Asa ca "din puturile memoriei"...
marți, 29 martie 2011
sâmbătă, 26 martie 2011
Cu Adrian Severin s-a creat un precedent nelegiferat
Cand vorbim despre ideea de sistem de drept avem in vedere doua traditii: dreptul anglo-saxon si cel romano-german. Primul e reprezentat de sistemul juridic al SUA, care porneste de la exemplu si ajunge la teorie, care foloseste legea precedentului sau sistemul de jurati. Cel de-al doilea, e cel de traditie continentala, mai rigid, care intai legifereaza si apoi aplica asupra cazurilor particulare. Astfel e sistemul de drept romanesc si nu numai. Cand vorbim despre Uniunea Europeana, incadrarea sistemului de drept este de-a dreptul imposibila. Dreptul european preia atat elemente de drept continental, romano-german (prin sustinutul proces de legiferare dar nu numai), dar si elemente de drept anglo-saxon (precum utilizare principiului precedentului la Curtea Europeana, la Tribunalul de Prima Instanta si nu numai).
Situatia in care a fost pus Adrian Severin creeaza un precedent atunci cand este adusa in discutie ideea de competenta legitima si de jurisdictie.
De ce acest lucru? Pentru ca Adrian Severin este europarlamentar si a savarsit un act care intra sub incidenta sistemului de drept belgian. In acelasi timp, in tara, ANAF s-a autosesizat pentru presupusul act de coruptie care nu s-a desfasurat nici pe teritoriul Romaniei, nici in calitatea de persoana care detine o demnitate publica in tara. Cu toate acestea, alegerile europarlamentare sunt rezultatul unui demers electiv intern. Mandatul lui Adrian Severin s-a castigat in tara. Apoi, faptul ca Adrian Severin a savarsit acel act pe teritoiul Belgiei ar putea insemna ca omologul institutional al ANAF-ului din Belgia ar trebui sa se autosesizeze. Dar Adrian Severin nu are cetatenie belgiana, ci romana si europeana. Apare un conflict de drept intre institutiile cel putin a doua state (deci de nivel national) si cele europene. Apoi mai avem principiul de drept al primeitatii dreptului comunitar in fata celor nationale. Ce e drept, Parlamentul european se poate autosesiza (si a facut-o) dar, in rest, competentele sale nu sunt de drept. Eventual sanctiunea poate fi, la o prima mana, una politica si, mai mult, cu rol mai mult moral-simbolic decat punitiv deoarece mandatul european este unul legitimat prin alegeri. Mai mult decat atat, la nivel european nu sunt legiferate in acest moment cazurile de incompatibilitate ale europarlamentarilor cu activitatile lor economice si demnitatea publica. Daca in declaratia de interese ai afirmat clar care sunt functiile managerial-executive, acest lucru e acceptat. Conduita morala de europarlamentar trebuie insa sa fie cea care primeaza.
Pana una alta, cazul este considerat unul extrem de grav, numit la nivelul UE, "cel mai grav caz de coruptie din ultimii 40 de ani". Si se pare ca lista nu s-a incheiat, saptamna acesta aparand noi nume.
luni, 21 martie 2011
Pacat de fata lui Adrian Severin
Ce m-a dezamagit Adrian Severin. Mult timp liderul PSD-istilor europeni a avut in ochii mei o imagine destul de buna. Nu stiu exact care sunt calitatile sale dar asa dupa cum l-am mai vazut la emisiunile tv mi s-a parut destul de pregatit si destul de axat pe problemele de politica externa. Un politician cu un discurs bun, cu o bogata experienta diplomatica si nu numai. E clar insa ca distinctia de parlamentar european este o demnitate publica cu o puternica incarcatura simbolica si diplomatica decat una cu reala forta politica (cel putin pentru cazul Romaniei). Actul lui Severin mi se pare total pueril. Prost sa fii(cu scuzele de rigoare pentru duritatea limbajului) sa cazi intr-o asemenea capcana. Adrian Severin nu era politician de ieri. In fine, e un gest care trage o palma Romaniei dincolo de apartenta politica. Ce e iar regretabil e faptul ca europarlamentarul nici macar nu a mai avut decenta (inca) sa-si dea demisia asa cum au facut-o ceilalti "doi patimiti". A ramane in functie din postura independentului mi se pare total lipsit de demnitate. Apoi faptul ca si-a dat demisia din functiile nationale ale PSD-ului mai ca nici macar nu mai are importanta. Daca era demn pana la capat trebuia sa renunte la tot. Repet faptul ca e in PSD nu mi se pare relevant. Putea fi in PNL sau in PD-L. Actul in sine se judeca (de opinia publica cel putin) si omul. Ce mi se pare insa dezamagitor este reactia PSD-ului la nivel national. Victor Ponta ar fi trebuit sa ia o decizie de genul omologilor sai pentru "patimiti" chiar daca era pentru insusi Adrian Severin.
Pana una alta, numele Romaniei apare in scandalurile de coruptie politica la nivel comunitar. Si e atat de urat!
Cum poti fi dus in eroare
vineri, 18 martie 2011
Blogosfera si stereotipurile de gen
Mult timp stereotipurile de gen m-au fascniat, apoi m-au amuzat pana cand am ajuns la un fel de ironizare a lor si chiar o negare proprie a lor. Le-am considerat si le consider in continuare un minus de deschidere a gandirii, le asociez cu un anumit tip de traditionalism sau conservatorism (in sensul larg al termenului). Daca esti barbat trebuie sa fii iubitor patimas de fotbal, daca esti femeie trebuie neaparat sa-ti placa culoarea roz si tot asa, nemaiexistand parca alternative. Dar ce m-a facut sa abordez acest subiect, a fost articolul proaspat citit a autorilor Hugo Liu si Rada Mihalcea (cu mentiunea ca Rada Mihalcea este de origine romana, este profesor la University of North Texas si in 2009 a fost premiata de Obama ca fiind cercetatorul anului in SUA) care pune in discutie aceast subiect.
Intr-un fel de dezamagire proprie, stereotipurile de gen exista si sunt extrem de pregnante, sunt un fel de eticheta sociala cu rol selectiv.
Iata rezultatele la care au ajuns cei doi cercetatori in urma unei analize de continut facuta pe 150 000 de bloguri in limba engleza, 75 000 cu autori de gen feminin si 75 000 cu autori de gen masculin.
1. TIMPUL
Este valorizat in mod diferit de barbati si de femei.
Femeile valorizeaza evenimentele care se desfasoara in prezent (de la "here and now" pana la "last weekend"), barbatii se focalizeaza pe evenimente ce au avut loc luna trecuta, anul trecut sau ce vor avea loc luna viitoare, anul viitor.
2. Mancarea
Femeile vorbesc mai mult pe blogurile lor despre mancare decat barbatii. Autorii au facut si un inventar al prefrintelor culinare in functie de gen: pentru femei-condimente, dulciuri, desert, placinta, salate-pentru barbati-peste, vin, paine, ingrediente, sosuri, cocktail, carne.
3. Culorile
Sunt valorizate diferit. Barbatii amintesc de argintiu, auriu, iar femeile de roz, violet. Barbatii tind sa gandeasca imaginile in culori primare, iar femeile in culori complexe, tertiare.
4. Marimile
Femeile tind sa gandeasca situatiile, ideile, obiectele intr-o maniera gradata prin raportare la marime spre deosebire de barbati. Barbatii apreciaza rar ceva in raport cu marimea, ci in raport cu greutatea si cu importanta lucrurilor, a obiectelor, a situatiilor. Femeile le apreciaza in termenii de greutate, de dimensiune.
5. Socializarea
Femeile folosesc mai mult persoana intai, singular decat barbatii ("I, me, myself, mine, my"). Barbatii folosesc mai mult persoana intai, plural, persoana a doua sau pronumele relativ de persoana a treia. Barbatii prefera un limbaj impersonal, iar femeile unul personal, ceea ce s-ar datora, in opinia autorilor, faptului ca multi dintre autorii masculini ai blogurilor se afla in functii publice.
6. Sentimentele
Barbatii tin cont de valori precum putere (power), importanta (powerful), comic (funny), iar femeile de nou (new), dragut (cute), sic (chic) sau frumos (beautiful). In post-urile lor, barbatii iau ca exemple comparabile sau de citare factorii obiectivi si rationali, in timp ce femeile factorii senzitivi si afectivi.
PS: Se pare ca aceste stereotipuri de gen sunt extrem de prezente in gandirea soft si hard a persoanelor si se manifesta inca din plin. Acum, cu siguranta ca studiul trebuie luat cu limitele de rigoare pentru ca in mediul online e foarte dificil sa realizezi un esantion reprezentativ, iar simpla paritate cantitativa de gen (75 000 vs. 75 000)poate sa fie sanctionata de alte criterii socio-demografice ale bloggerilor. Studiul este interesant si se pare ca deschide o alta linie de cercetare dincolo de granitele traditionale cu care suntem "atat de invatati". E interesant de vazut cat de bine pot fi eliminate erorile statistice intr-un asemenea mediu (numit atat de sugestiv de unii "adhocracy").
Oricum, toata stima pentru Rada Mihalcea.
joi, 17 martie 2011
Un raspuns Ieseanului suparat
Citesc blogul Ieseanului suparat dintr-o reala placere. Intrigata de postul datat pe 8 Martie, i-am lasat un comentariu. Tin sa-i raspund, asa cum si el a facut-o.
Asadar, nu am dezaprobat postul sau, ba chiar ne invartim cam pe aceleasi idei. M-a intrigat insa asocierea facuta de mine mental intre profilul textului si identitatea psihologica a autorului blogului dincolo de anonimat.
Textul mi s-a parut simpatic, asa "ca o rabufnire" care pe mine m-a "facut sa zambesc pe sub mustati".
Acum, am inteles, pe de o parte, raspunsul tau ca pe un fel de justificare, cred, ceea ce nu era necesar, iar, pe de alta parte, ca un pe un fel de largire a bazei tale de credinte si valori in raport cu ceea ce eu am spus, ceea ce iar nu era necesar in raport cu mine pentru ca am inteles perfect ceea ce ai vrut sa transmiti.
Nici mie nu-mi place ceea ce au devenit "zilele fatidice" din februarie si din martie, "ma dor ochii" in zilele astea cand trec pe strada si vad o droaie de tarabe pline cu "maimutoaie cu pene si puf roz, bleu sau galben nebun". Iar legat de flori, traiasca pietarii in zilele respective ca e o afacere pe cinste. Si spun asta in conditiile in care imi plac florile dar prefer sa mi le iau singura decat sa le primesc "din obligatie".
Asadar, suntem "cam pe aceeasi lungime de unda".
PS: Cred ca "nu e legiferat" nicaieri ca trebuie luate flori de 8 Martie. :)
marți, 8 martie 2011
duminică, 6 martie 2011
Radio Whisper
Asta mi-au scris azi cei de la Radio Whisper. M-am gandit sa-i promovez intr-un articol separat mai ales ca pana astazi nu i-am ascultat dar au muzica cu adevarat buna si tinereasca. Asadar:
Buna Ziua!
Eu sunt Vlad, unul dintre membri Radio Whisper - un radio antimanele dedicat bloggerilor şi nu numai.
Am găsit întâmplător blogul tău, am citit câteva articole şi nu am vrut să ies înainte să te felicit – mi-a plăcut mult ce am găsit aici. Am fost atras de subiectele interesante si de originalitatea articolelor. Felicitari ! Noi promovăm la radio diferite articole ale bloggerilor, iar azi am promovat un articol de-al tău; am specificat sursa articolului şi am deschis şi un subiect pe baza acestuia. Dacă doresti, poţi să ne recomanzi orice articol, iar noi îl vom promova.
Ne-ar face plăcere să ştim că ai dori să ne susţii în acest proiect de radio şi să accepţi o eventuală colaborare.
M-am gândit aşadar să vin cu o propunere:
Pe Radio Whisper se difuzează toate genurile de muzică, exceptând manele şi piese necenzurate. Avem şi câteva emisiuni, ştiri etc. Ne-am propus să realizăm un proiect mare, iar pentru asta avem nevoie de susţinerea şi ajutorul tău şi al celorlalţi colegi bloggeri. Dorim să creăm o echipă cât mai complexă de oameni cu un talent aparte şi m-am gândit că poate ai vrea sa ni te alături şi să colaborăm (binenţeles, pe unul dintre domeniile care îţi place). Dorim de asemenea să îţi acordăm un scurt interviu. Pentru noi sunt importante ideile şi modul de a gândi al bloggerilor şi al ascultatorilor noştri.
Îti multumesc pentru timpul acordat, iar acum îti propun sa adaugi linkul sau bannerul nostru pe blogul tău şi să ne dai add la id-ul asculta_whisper sau un e-mail, tot la asculta_whisper@yahoo.com, pentru a discuta mai multe.
www.radiowhisper.com
Multumesc,
Cu stimă Vlad!
PS: Multumesc pentru aprecieri. Am sa va las o adresa de contact.
PS 2: Hmmmm, ce articol v-a starnit interesul?.... :)
Buna Ziua!
Eu sunt Vlad, unul dintre membri Radio Whisper - un radio antimanele dedicat bloggerilor şi nu numai.
Am găsit întâmplător blogul tău, am citit câteva articole şi nu am vrut să ies înainte să te felicit – mi-a plăcut mult ce am găsit aici. Am fost atras de subiectele interesante si de originalitatea articolelor. Felicitari ! Noi promovăm la radio diferite articole ale bloggerilor, iar azi am promovat un articol de-al tău; am specificat sursa articolului şi am deschis şi un subiect pe baza acestuia. Dacă doresti, poţi să ne recomanzi orice articol, iar noi îl vom promova.
Ne-ar face plăcere să ştim că ai dori să ne susţii în acest proiect de radio şi să accepţi o eventuală colaborare.
M-am gândit aşadar să vin cu o propunere:
Pe Radio Whisper se difuzează toate genurile de muzică, exceptând manele şi piese necenzurate. Avem şi câteva emisiuni, ştiri etc. Ne-am propus să realizăm un proiect mare, iar pentru asta avem nevoie de susţinerea şi ajutorul tău şi al celorlalţi colegi bloggeri. Dorim să creăm o echipă cât mai complexă de oameni cu un talent aparte şi m-am gândit că poate ai vrea sa ni te alături şi să colaborăm (binenţeles, pe unul dintre domeniile care îţi place). Dorim de asemenea să îţi acordăm un scurt interviu. Pentru noi sunt importante ideile şi modul de a gândi al bloggerilor şi al ascultatorilor noştri.
Îti multumesc pentru timpul acordat, iar acum îti propun sa adaugi linkul sau bannerul nostru pe blogul tău şi să ne dai add la id-ul asculta_whisper sau un e-mail, tot la asculta_whisper@yahoo.com, pentru a discuta mai multe.
www.radiowhisper.com
Multumesc,
Cu stimă Vlad!
PS: Multumesc pentru aprecieri. Am sa va las o adresa de contact.
PS 2: Hmmmm, ce articol v-a starnit interesul?.... :)
Cateva impresii despre Stefan Chiriac
Citesc pe blogul lui Florin Ghetau ca vicepreseintele Stefan Chiriac a plecat de la PNL la PD-L. Nu vreau sa comentez nimic legat de faptul ca Stefan a plecat "de aici si a ajuns acolo". Ne asta e rostul randurilor de fata.
Pe Stefan am avut ocazia sa-l cunosc destul de bine in cu totul alte circumstante care n-au de a face cu politica. E un baiat de un bun simt ireprosabil, destept si foarte muncitor. Nu am stiut care e implicarea sa politica decat doar asa ca orientare ideologica si nici nu m-a interesat acest lucru. Vazandu-l asa cum este el, trebuie sa spun ca mi s-a parut "prea finut" mereu pentru politica si prea diplomat. Nu am putut sa nu scriu cateva randuri despre el. Sper sa-si gaseasca drumul (fie el politic sau nu)si sper sa fie valorizat asa cum merita. De fapt, o astfel de situatie devine tacit emblematica, iar Stefan, tacit, un fel de exemplu (nefericit cel putin pentru el) al unei situatii emblematice.
Oricum, bafta multa, Stefan!
miercuri, 2 martie 2011
Abonați-vă la:
Postări (Atom)