marți, 28 septembrie 2010

De la teorie la practica: Varujan Vosganian la TVR 3



In seara aceasta am audiat la TVR Iasi emisiunea pe tema politica a lui Trofin. Invitati au fost Varujan Vosganian de la PNL si Marius Spinu, de la PDL. Trecand peste micul "incident" de orgolii ce a constat in refuzul liberalului de a participa "la un duel politic incrucisat" cu omologul sau (din punct de vedere al statutului sau politic, de aceea imi permit termenul), discutia dintre moderator si liberalul iesean mi-a placut.
Dincolo de pozitia doctrinara clara, vizibila, altceva mi-a atras atentia. E vorba de simpla comparatie cu ceea ce in termenii de specialitate ne place sa numim "democratii consolidate".
Situatia politica de la noi nu ar fi neaparat una atipica. Atipice sunt insa reactiile, mecanismele institutionale. La ce ma refer mai exact: este vorba despre parghiile institutionale pe care Germania le are in momente de criza, atunci cand se retrage increderea guvernului, in special de catre Parlament, dar nu in mod neaparat. Varujan Vosganian a explicat mecanismul in cadrul emisiunii: atunci cand apare aceasta situatie de neincredere asupra guvernului si, implicit asupra Cancelarului, acesta este demis. Procedura nu are loc decat in momentul in care exista un inlocuitor clar al sau care sa primeasca validarea si legitimitatea Parlamentului. Ceea ce liberalul iesean nu a spus este aspectul privind titulatura acestui mecanism: in literatura de specialitate poarta numele de "vot de neincredere constructiva". Pare un pleonasm fara a fi insa in practica germana. In alta ordine de idei, pentru a nu fragmenta guvernamantul, un cancelar (alias premier, la noi) poate fi schimbat sau i se retrage sustinerea in momentul in care inlocuitorul sau e clar cunoscut si validat din punct de vedere politic, atunci cand gradul de acceptabilitate a sa este neindoielnic. Liberalul iesean avea sa motiveze in cadrul emisiunii cu pricina proiectul PNL cu "acel guvern din umbra", ca o alternativa de guvernare. In paranteza fie spus, acest termen de "shadow cabinet" despre care am mai pomenit candva pe acest blog e o inventie si o practica britanica, dar aici e deja alta "mancare de peste". In orice caz, dincolo de tenta politica si politizata a emisiunii, practicile occidentale ne demonstreaza inca o data ca democratia traieste bine doar la ea acasa

duminică, 26 septembrie 2010

Eu cand vreau sa fluier, fluier!



In seara aceasta am vazut mult prea titratul film "Eu cand vreau sa fluier, fluier", in regia lui Florin Serban. Lungmetrajul este primul film romanesc din ultimii 17 ani care a intrat in competitia oficiala a Festivalului de la Berlin si a reusit sa ia si doua premii importante: marele premiu al juriului - Ursul de Argint si distinctia "Alfred Bauer" in 2010, fiind propunerea de Oscar pentru categoria cel mai bun film intr-o limba straina pentru februarie 2011.
Filmul e o fresca dura a realitatii romanesti noroioase, cu detinuti si psihologii bolnave, cu comportamente vulgare si lipsite de orice urma de etica, cu dureri ascunse si gresit dimensionate. E un fel de Baudelaire autohton, un fel "de arta a uratului".
Peisajele sunt insa familiare. Atmosfera mohorata a incintelor pline de fier ruginit si abandonat intre cladiri pustii si gri nu mai pare sa fie o noutate in ultimele filme romanesti pe care le-am mai urmarit din generatia pe care as numi-o post-postmoderna. Aceeasi manelisti cu pantofi si trening cu fundul pana la genunchi, cu cercei in urechi, in nas, fumand "afectati" si figuranti dintr-o tigara si jucand "o miuta orgolioasa si transpirata" cu golanimea de la bloc. Numai ca aici e vorba de niste detinuti. Apoi drama familiei destramate din cauza peregrinarii a romanilor si a romancelor prin Italia si alte "tari straine", lasand "acasa" un barbat betiv sau o femeie "atat de singura, dar cu moravuri satisfacute din acest punct de vedere", cu " o caruta de copii" care mai "usernic" decat celalalt. Si, bineinteles, sacrificiul din dragoste, o dragoste tarata in minciuna, cu bataie si amenintari "dar plina de sentiment" pentru care personajul principal, Silviu, un detinut care mai are doua saptamani pana la "liberare", isi risca viata si o risca si pe cea a celor din jurul sau intr-o maniera "bolnavicioasa, posesiva, psihopata".
Tema e "prea comuna", subiectul, la fel. Poate pe Occidentali ii impresioneaza asemenea cadre prea "saturati" de bataile lui Rambo, de iubirea enigmatica a Juliei Roberts si de sarmul lui Alain Delon. De fapt, parca mi se pare ca exista asa un fel de "balcanism" in filmele din sfera Est-Europeana. Cadre asemanatoare am mai vazut in filmele lui Emir Kusturica, dar n-as putea, de exemplu, sa comparat cu nimic in lume "Pisica alba, pisica neagra" cu filmul despre care mi-am propus sa scriu cateva randuri. In consecinta, nu as putea sa dau o bila neaparat alba acestui film. Mi s-a parut lipsit de o simbolistica impresionanta sau imprevizibila, fara cadre deosebite, cu o rotire de fapt a imaginilor si a cadrelor putin prea rapida si deranjanta pentru ochi. Actorii au avut ceva naturalete, dar nu impresionanti. Doar aceasta "estetica a uratului" transpare prin porii lungmetrajului. E un film de vazut cel putin pentru renumele sau, mai mult pentru distributia sa neasteptata dar doar atat. E "ca un fel de poveste de viata" atat de des intalnita, cu atatia "figuranti" care nu mai pot sa primeasca nicio distinctie, din pacate, pentru ca sunt mult prea des vazuti si intalniti.

luni, 20 septembrie 2010

Un vot pentru Teiul lui Eminescu din Copou!



Teiul a fost inscris pe site-ul www.arboreleanului.ro intr-o competetie alaturi
de alti 11 arbori din tara.

Fundatia pentru Parteneriat din Miercurea Ciuc organizeaza, in perioada 15
august-31 octombrie 2010, o competitie pentru desemnarea "arborelui anului",
oferind un singur premiu de 3.000 lei pentru "ingrijirea arborelui cistigator
sau a imprejurimilor acestuia".

Asociatia Dendro-Ornamentala "Anastasie Fatu" din Iasi inca din data de 29 iunie
2010 a primit confirmarea pentru inscrierea in aceasta competitie a doi arbori,
printre care si Teiul lui Eminescu. Dupa data de 15 august a.c., organizatorii
au selectat un numar de 12 arbori finalisti, fiind alesi atit Teiul lui Eminescu
(440 ani), cit si Parul lui Sticea din Ciohorani (600 ani), reprezentind cele
doua propuneri ale noastre.

Fisierele cu cei 12 arbori finalisti au fost postate pe site-ul programului
www.arboreleanului.ro incepind cu data de 10 septembrie a.c., pentru votul
online, iar dupa data de 31 octombrie a.c. va fi declarat cistigator al
competitiei arborele cu cele mai multe voturi.

Teiul lui Eminescu, aflat intr-o stare avansata de batrinete, dar care si in
acest an a inflorit abundent, pare sa se afle inca intr-o stare de vegetatie
stabila. El a devenit un obiectiv turistic foarte atractiv nu numai pentru
romani, dar si pentru moldovenii de peste Prut, ucrainenii vorbitori de limba
romana, israelienii plecati din Romania etc., ajungind un simbol al poeziei romanesti.


Adresam un calduros apel catre ieseni sa faca acest mic efort de a vota online
Teiul lui Eminescu pe www.arboreleanului.ro, pentru a perpetua existenta acestui
indragit copac, cu rol insemnat pentru potentialul turistic al Iasului si in
simbolistica poeziei romanesti.

Ing. dr. Ionel LUPU, Asociatia Dendro-Ornamentala "Anastasie Fatu"

PS: Am primit, am dat mai departe.

sâmbătă, 18 septembrie 2010

10 motive pentru care Gheorghe Nichita va candida la PMI in 2012



1. Este primar in functie ceea ce-l avantajeaza: plus de vizibilitate publica, realizari anterioare pe care le poate pune pe un proiect de campanie (legile de marketing spun asta: esti in functie, esti avantajat chiar daca asta inseamna si un plus de critica).
2. In Iasi, PSD-ul este in ascensiune in raport cu PD-L-ul (prin raportare la rezultatele ultimelor alegeri) si nu ma refer aici la judet.
3. PD-L Iasi nu are contracandidat real pentru aceasta functie la Iasi fiind in constructie de identitate si de lideri in aceasta perioada (de vazut ce va realiza in urmatorii doi ani).
4. Toate “fraiele” lui Gheorghe Nichita sunt in oras nu in afara lui: institutii subordonate Primariei aducatoare de voturi si alte cunostinte iesene din Partid.
5. Posibila schimbare a legii electorale, cu un singur tur si pentru primar va avantaja logica sa electorala, evitand un posibil tur doi unde se pot creea posibile aliante post electorale.
6. Alianta cu PNL-ul a functionat mereu in CL la Iasi si nu numai.
7. Plecarea la CJ ar insemna pierderea sustinerii “directorilor” pentru Gheorghe Nichita carora ar trebui sa le asigure alte functii posibil disponibile in raport cu o strategie a unui alt candidat-castigator in Primarie pe termen mediu sau lung.
8. PSD Iasi nu-si permite logica de a pierde eventual si CJ-ul si Primaria atat timp cat siguranta exista cel putin pentru una dintre ele.
9. Constantin Simirad ar putea fi un contracandidat puternic la CJ pentru Gheorghe Nichita.
10. O astfel de “mutare” inseamna o rocada prea mare pe functii pe care orice presedinte de filiala de partid nu si-o poate permite intr-un mod “pasnic” si “clasic”.

miercuri, 15 septembrie 2010

Asta e prea dumnezeiasca!



Nu stiu daca au vreun videoclip original dar si joaca acestor tineri e o adevarata parodie...Oricum piesa in sine "merita tot respectul"... :)

marți, 14 septembrie 2010

Am primit o leapsa



Am primit aceasta leapsa de la Paul. Am vazut-o de cateva zile dar mi-am luat timpul de meditatie sa ma gandesc ce sa scriu la cele 10 lucruri care imi plac.

Ce imi place intr-o ordine aleatorie:

1. Inotul
2. Vacantele
3. Cititul
4. Discutiile polemice puternic fundamentate
5. Oamenii onesti si responsabili, cu "coloana"
5. Mersul pe bicileta
6. Bancurile cu "dichis"
7. Desenele animate vazute in pat duminica dimineata
8. Aspectele de marketing electoral, politica
9. Sahul, cartile, tablele, rummy
10. Filmele bune

In ceea ce priveste al treilea punct, imi pare rau ca stric traditia blogosferei dar nu am cui sa transmit mai departe aceasta leapsa.

sâmbătă, 11 septembrie 2010

Sa mai si zambim!



Dictionarul Femeilor – pentru Barbati

Da = Nu
Nu = Da
Poate = Nu
Imi pare rau = O sa-ti para rau
Avem nevoie = Vreau
Hotaraste tu = Decizia corecta e deja evidenta
Fa cum crezi = O sa-ti para rau dupa aia
Trebuie sa vorbim = Am nevoie sa ma lamentez
Sigur, fa-o daca vrei = Nu vreau s-o faci
Nu sunt suparata = Sigur ca sunt suparata, tampitule!
Esti atat de masculin = Trebuie sa te mai razi
In seara seara asta esti atat de dragut cu mine = E posibil sa te gandesti numai la sex?
Stinge lumina = Am celulita
Bucataria asta este asa de nepractica = Vreau o casa noua
As dori alte perdele = si alt tapet, alta mobila, alte electrocasnice
Am auzit un zgomot = Mi-am dat seama ca erai gata sa adormi
Ma iubesti? = Trebuie sa-ti cer ceva
Cat ma iubesti? = Am facut ceva ce n-o sa-ti placa
Am fundul mare? = Spune-mi ca sunt splendida
Trebuie sa inveti sa comunici = Trebuie sa fii de acord cu mine
Nu-i nimic, pe bune = Doar ca esti un asemenea tampit

Dictionarul Barbatilor – pentru Femei

Mi-e foame = Mi-e foame
Mi-e somn = Mi-e somn
Sunt obosit = Sunt obosit
Faina rochie = Misto tipa
Ce nu e bine? = Nu inteleg de ce faci asa mare tragedie
Ce nu e bine? = Cu ce trauma psihologica insignifianta autoinventata te lupti?
Da, imi place cum te-ai tuns = Imi placea mai mult inainte
Da, imi place cum te-ai tuns = Atatia bani si nu ai schimbat de fapt nimic
Imi place mai mult asta decat aia = Ia orice, numa’ hai sa mergem acasa!
Sa stam de vorba = Incerc sa iti creez o buna impresie asupra mea, in asa fel incat sa ma consideri o persoana profunda si poate astfel vei fi de acord sa faci sex cu mine
Te casatoresti cu mine? = Vreau sa devina ilegal pentru tine sa te culci cu alti barbati
Mergem la un film in oras? = Mi-ar place sa facem sex
Te pot invita la cina in oras? = Mi-ar place sa facem sex
Iti pot da cate un telefon din cand in cand? = Mi-ar place sa facem sex
Imi poti acorda onoarea unui dans cu tine = Mi-ar place sa facem sex
Pari incordata, iti fac un masaj? = Vreau sa te mangai si mi-ar place sa facem sex
Ce nu e bine? = Inteleg ca despre a face sex in noaptea asta nici nu se pune problema…
Sunt suparat = Vrei sa facem sex?
Te iubesc = Hai sa facem sex acum!
Si eu te iubesc = Bine, am spus-o, da’ acuma hai sa facem sex!

vineri, 10 septembrie 2010

Sa mai si zambim!



-Dragule, vreau sa-ti cunosc familia.
-Dragostea mea, e cam greu: Copilul e la bunici iar nevasta-mea e intr-o delegatie.

PS: Asta e unul dintre bancurile "bune" auzite astazi.

joi, 9 septembrie 2010

Celui mai fidel "urmaritor" al blogului meu



M-am gandit "sa inchin" un post celui "mai fidel urmaritor" al blogului meu. E un detinator de "Mobifon" dupa IP-uri. Este o persoana care intra direct pe blogul meu in fiecare zi, in general, pe la orele 19.00-20.00. Face aceasta "miscare" de aproape cand mi-am deschis blogul. Ce sa zic? Multumesc pentru fidelitate. Mai rar in zilele noastre cu atata perseverenta. Sper ca aceste continuturi copilaresti ale blogului meu sa te incante in continuare si sa mai revii, oricine ai fi.
Asta e in loc de "taiatul motului". Sper sa nu te sperie aceasta postare si sa mai revii pe blogul meu.
Deci Keep in touch!

miercuri, 8 septembrie 2010

Sa mai si zambim!



Un politist discuta cu doi colegi:
-Bai, copilul meu-i prost, nu stie cat fac 1-1.
-Ba, al meu e sa mai prost, zice al doilea, nu stie cat fac1+1.
Al treilea:
-Veniti la mine acasa sa vedeti ce prost e al meu.
Acasa la al treilea politist:
-Ba, Costelus, vino la tata, dute la coltul blocului sa vezi daca
vin acasa.
-Bine tati, ma duc.
Dupa cinci minute:
-Nu vii.
-Vedeti, ba?
Cei doi politisti:
-Ce prost, parca nu putea sa se uite de pe balcon!

PS: Cu tot respectul pentru politisti ... :)

marți, 7 septembrie 2010

Cea mai "tare" mutare politica a toamnei



Care ar fi cea mai "tare" mutare politica a toamnei? Nu posibila revenire a lui Tudor Ciuhodaru in PSD, nu posibila plecare a Elenei Udrea din PD-L la UNPR probabil. Niciuna dintre astea. Cea mai "tare" ar fi plecarea lui Daniel Oajdea la PSD. Vedea-o-as si pe asta. De la "balacarelile" lui Oajdea din Consiliul Local, de mai demult, contra PSD-ului la "iubiri" nemaivazute.
Ce sa zic? Dupa ce acum catva timp l-am vazut pe Salavastru preamarind PSD-ul, nu mi se mai pare nimic imposibil. Deci asteptam mutarile de culise. Deocamdata, zvon

sâmbătă, 4 septembrie 2010

El e adevaratul Marius Neculae!



E "fotbalistul" junior al familiei noastre. N-are mingea la el ca acolo era ocupat sa"numere" niste carlige....:)