E o intrebare pe care o formulez in contextul a ceea ce se intampla in Franta, in Grecia si cu posibile previziuni pentru Romania.
In Franta, la alegerile prezidentiale proaspat incheiate, pornind de la o participare la vot de aproape 82%, Francois Hollande, liderul de stanga, a castigat prezidentialele cu aproape 52%. Sarkoszy a inceiat un mandat nu cu foarte multe puncte forte, cu o Franta care totusi resimte nevoia unor programe care sa depaseasca criza europeana. Franta socialista reia presedintia pe care nu a mai avut-o din 1998, in timp ce majoritatea parlamentara socialistaq nu a mai fost intretinuta din 2002.
In Grecia, la alegerile parlamentare la care grecii au fost chemati tot acum, PASOK (Partidul Socialist grecesc) si Noua Dreapta vor crea noua majoritate alaturi, probabil, tot de o formatiune socialista radicala, Syriza, ce a obtinut intre 15% - 18% din voturi.
Ministrii de stanga mai sunt in Belgia, Olanda, Austria, Cehia.
De fapt, se pare ca se reconfirma o teorie vehiculata in literatura de specialitate: in perioadele de criza, de instabilitate sociala, economica, orientarea politica a electoratului tinde sa confirme guverne si guvernaminte de stanga, care sa aplice masuri de stanga in sensul de a crea noi locuri de munca, de a relansa economia generala prin prisma unor masuri care sa nu genereze exclusi pe linia maselor, pe linia saracirii populatiei (un capitalism "cu fata umana").
Ce va fi pentru Romania? Posibil o reorientare, pe linie europeana si pe linie nationala, spre Uniunea Social-Liberala, o reorientare care sa garanteze la nivelul statului nostru un nou program cu tenta sociala, cu masuri de acest tip, masuri care sa-i multumeasca pe toti romanii.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu