Ma inspaimanta uneori gandul ca stim atat de putin, ca in sine cunoastem atat de putin, ca sunt atat de multe lucruri ascunse omenirii fara a fi clar elucidate. Fie ca vorbim despre misterul Triunghiului Bermudelor, despre modalitatea necunoscuta in care s-au construit piramidele, despre ciudateniile din Insula Pastelui, daca Atlantida a existat sau nu, sau unde a fost localizata cu exactitate, daca Iisus a existat, daca in acest moment cunoastem toate speciile de miriapode, vertebrate sau nevertebrate existente pe Pamant, despre teoriile Big Bang-ului sau despre temerile legate de teoria lui Darwin si implicatiile sociale, toate aceste aspecte si nu numai nasc incertitudini, polemici mai mult sau mai putin cu caracter stiintific. Valurile timpului trec insa si mereu apar schimbari care revolutioneaza teorii deja existente sau le dau peste cap pe cele incetatenite:
"Leonardo da Vinci a pictat-o pe celebra Mona Lisa in mai multe variante, inclusiv una nud, anunta Discovery News. Noua pictura, descoperita dupa secole, o infatiseaza pe misterioasa femeie intr-o varianta inedita, iar asemanarile dintre cele doua portrete, acesta si cel clasic, sunt izbitoare.
Pictura a fost scoasa la lumina dintr-o colectie particulara, acolo unde a stat ascunsa de peste un secol. Expusa azi la Museo Ideale din Toscana, ea reprezinta o premiera pentru oamenii de cultura si dezvaluie aspecte inca necunoscute ale artei renumitului artist renascentist.
„Chiar daca pictura se numeste Mona Vanna, privirea frontala, pozitia mainilor, conceptul de spatiu si fundalul intunecat, toate duc cu gandul la tema iconografica a Mona Lisei”, afirma Alessandri Vezzosi, directorul muzeului din Toscana.Portretul a apartinut unchiului lui Napoleon, cardinalul Joseph Fesch (1763-1839) si a fost ascuns in peretele de lemn al bibliotecii personale a acestuia. De altfel, pictura a fost uitata in acest perete timp de peste un secol. O nota a vremii arata ca Fesch a achizionat „Portretul Mona Lisei, amanta lui Francis I, de Leonardo da Vinci” de la Rospigliosi, un influent membru al aristocratiei romane, si a ramas in posesia sa pana la moarte. Pictura a fost cumparata, se pare, de Napoleon al III-lea, pentru ca, in final, sa ajunga in muzeul particular al contelui Giuseppe Primoli, un descendent al lui Luciano Bonaparte, unul dintre fratii lui Napoleon.
Expertii cred ca da Vinci a realizat mai multe portrete nud, dar acestea nu au fost niciodata expuse fiind considerate ofensatoare. Este evident insa ca astfel de opere au inspirat si alti artisti, asa cum ar fi Rafaello, care in 1518 a realizat portretul nud al iubitei sale."
preluare de pe www.mediafax.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu