vineri, 31 iulie 2009

Schimbam profilul: la munte

Plecata in vacanta la munte. Promit un alt rand de fotografii.

luni, 20 iulie 2009

Pauza pe blog
















Plec in vacanta! Dupa stropul de liniste pe care il caut si sper sa-l gasesc voi reveni cu ceva fotografii.

duminică, 19 iulie 2009

Situatia din Republica Moldova

Am cateva cunostinte care colaboreaza pe sectorul ONG-uri cu tineri moldoveni ce doresc libertatea si dincolo de Prut. De fapt ceea ce s-a intamplat cu liderul tinerilor basarabeni e de-a dreptul grav iar presa a semnalat.
Iata cum stateau lucrurile in perioada alegerilor. Mi-a trimis cineva un afis facut de un anumit ONG:



Vadim si Becali s-au despartit!












Anunta Realitatea ca Becali a plecat din PRM, ca a strans oamenii "la Palat" si, suparat pe PD-L-istii care nu l-au bagat in seama la PE a fost reconfirmat presedinte al partidului "printr-un vot cenzitar", dupa spusele unui membru de partid. Zicea acesta: "Domnul Becali e al celor amarati! E Mesia lor!"
Mai zice postul ca Becali e deschis la aliante cu PSD-ul. Cred ca si Vadim ar fi deschis aliantelor. Se apropie prezidentialele deci e de vazut. Dincolo de astea, Basescu a fost huiduit de maghiari. Pentru prima oara cred, la finele mandatului.

joi, 16 iulie 2009

Isarescu, in Cartea Recordurilor

















In general, la nivelul studiilor de analiza comparata care au ca subiect gradul de democratizare, unul dintre indicatorii folositi este cel al independentei institutionale fata de factorul politic. Fie ca avem in vedere indicatori precum: gradul de libertate al mass-mediei, activitatea societatii civile, libertatea de exprimare si de asociere sau organizarea de alegeri libere, punctajul obtinut de fiecare stat in parte il plaseaza mai sus sau mai jos in randul exponentilor democratiei. Amintind acum despre indicatori, un altul este cel ce priveste existenta unei Banci nationale si gradul sau de independenta. Este un indicator care a fost folosit din plin de catre constitutionalisti si de catre institutionalisti, in anii de inceput ai sec. XX, de catre developmentalisti, mai apoi, in anii '50 ai aceluiasi secol, precum si de catre neo-institutionalistii anilor '80, daca e sa ne raportam la analiza politica.
Pentru cazul Romaniei, Banca Nationala a fost mereu reperata ca fiind una dintre cele mai libere institutii ale statului, iar Mugur Isarescu a fost considerat mereu persoana de mana forte, destul de putin implicat politic, dar transgresand acest nivel. De fapt, aportul sau in anul 1997 a fost unul vizibil pentru statul nostru. Poate longevitatea in aceasta functie se datoreaza si competentelor sale. Oricum, din punctul meu de vedere, este unul dintre putinii economisti redutabili nationali si, poate ca o insuficienta a mult framantatului guvern Boc e incapacitatea de a atrage specialisti de acest profil in structurile administrative executive centrale si de a-i valoriza.


"Mugur Isarescu a intrat oficial astazi, in Cartea Recordurilor ca fiind guvernatorul care a stat cel mai mult la conducerea unei banci centrale, dupa ce si-a inceput mandatul in 1990, conform World Records Academy.

Isarescu, in varsta de 60 de ani, a coordonat timp de 19 ani politicile economice ale Romaniei, fiind considerat de unii premierul “ascuns” al tarii. De asemenea, multi considera ca echipa condusa de Isarescu, in cadrul BNR, a salvat Romania de la un colaps asemanator celui din Bulgaria, dupa ce a crescut rezervele nationale de aur si euro, a temperat inflatia si a introdus leul nou, arata NewsIn.

Rolul jucat de Isarescu in economia romaneasca este comparat cu cel al lui Laszcek Balcerowicz, care a implementat reformele din Polonia.

Este singurul politician roman membru al Comisiei Trilaterale. De asemenea, este membru al Clubului de la Roma. A fost prim-ministru in perioada decembrie 1999 – noiembrie 2000.

Desi a detinut aceasta functie numai un an, multi spun ca Isarescu a inceput procesul de reforma, continuat apoi de Adrian Nastase si Calin Popescu – Tariceanu. In 1999, Isarescu a deschis negocierile cu Uniunea Europeana, proces incheiat in 2004.

Isarescu este autorul a numeroase articole si carti de economiei. Este doctor in economie (Academia de Studii Economice, Bucuresti)."

preluare de pe www.9am.ro

marți, 14 iulie 2009

Iata deznodamantul: Ridzi a demisionat!



















Tocmai am ascultat discursul presedintelui Basescu despre demisia Ridzi, despre legatura dintre acest caz si campania fiicei sale. Deocamdata atat tin sa precizez: Basescu a anuntat de saptamana trecuta ca va iesi sa se pronunte despre acest caz. Ma intreb simplu, poate retoric: a fost premeditare sau nu. Oricum mutarea cazului Ridzi in latura "presei de tonomat", cum spune presedintele, decredibilizeaza total ceea ce s-a dorit sa se faca (si ceea ce am mai spus-o pe blog): curatarea Guvernului si gasirea de asa-zisi tapi ispasitori. Mai mult, din vorbele presedintelui citare, sanctionarea verbala a insittutiei Parlamentului arata ca tarele presedintelui sunt constante.

duminică, 12 iulie 2009

Nu intotdeauna ceea ce vezi e ceea ce pare

Cate picioare are elefantul?


















Imaginea asta cel putin parca e rupta din Gargantua si Pantagruel. La asta ma duce gandul. Sau la mastile folosite in tragedia antica (ca tot e sa avem in vedere etimologia cuvantului)



















Priveste cu atentie imaginea. Punctele albe se fac negre.

















Ce vezi in urmatoarea imagine?

sâmbătă, 11 iulie 2009

Tot despre cazul Ridzi, ca altceva, despre ce?













N-am scris mult timp despre cazul Ridzi. Acum mi-a ajuns in gat. Mi-am pastrat calmul, distanta ceva vreme, dar acum parca nu mai pot. Mi-a placut de Basescu. “Ce, domnule, ce treaba am eu cu lucrurile marunte! Ma lasati?” Adica ce ti-e un un million de euro aproape sparti de-aiurea. De parca s-ar duce din buzunarul scrobit al doamnei Ridzi. Nu e treaba PD-L-ului spun ei. Nu e treaba guvernului si deci nici a lui Boc. De fapt Boc are preocupari: sa opereze gogosari la Spitalul Floreasca. Mama, ce-mi place!
Doamna Ridzi, saraca, e a nimanui. E ca EBA “inainte si dupa”!
Cica “s-o vada” Parlamentul, sa voteze cazul sau alaturi de cel al lui Tariceanu. Acum, citind declaratia doamnei Anastase, trebuie sa remarc un detaliu: cele cincisprezece zile date pentru studiul celor doua cazuri se vor finaliza cu doua anchete diferite si vor intra pe agenda Camerei Deputatilor separat. Adica cumva in acelasi timp, in aceeasi zi, dar cu voturi separate pe caz in parte. Cum va vota fiecare grupare politica e de vazut. Adica ma face sa mai sustin ceea ce am mai spus printr-un post anterior despre cazul Ridzi: ce teorie, schema politica (daca vreti) se va aplica pe acest caz. Derularea logica a faptelor ma face sa concluzionez ca e de vazut care maini se vor spala. Care pe care. In alta ordine de idei, PSD preseaza, PD-L nu e sigur pe majoritate si-i strange cu usa pe cei de la PNL, cel putin pe cei care il mai sustin pe Tariceanu. Sau daca PSD se gandeste sa negocieze ceva cu PNL, ori va trebui sa “uite” de Tariceanu, ori va negocia cu PNL-ul lui Crin. Sau daca PD-L se gandeste sa negocieze cu Crin pentru o asa-zisa mazilire a fostului. Mai conteaza, bineinteles, cine e implicat in cazul Sterling.
Mai conteaza apoi daca cei 300 si ceva de huliti vor fi operativi sau daca vacanta i-a indepartat prea mult de treburile legislative, sesiuni extraordinare si alte tampenii din astea.
Daca votul ar fi fost cumva la pachet pe cele doua cazuri poate mai ziceam ca PD-L vrea sa se deparaziteze de Ridzi, dar asa nu prea cred.
Oricum astept sa treaca cele cincisprezece zile de ancheta, astept votul si imi mentin pozitia: “go, Ridzi”, vorba cantecului.

joi, 9 iulie 2009

Ce se intampla in PD-L Iasi?












Un subiect dat usor la tacere de unele ziare din presa locala e situatia din PD-L Iasi. N-am ca comentez deocamdata mai mult:

Oajdea: "Fenechiu e bun", "Cârlan merge în genunchi la Bucureşti", "Boc habar n-are de autostradă" şi "noi suntem o anexă a PSD" 

"Deputatul PDL Daniel Oajdea lansează acuzaţii grele la adresa superiorilor săi de partid lăudându-l concomitent pe liderul PNL Iaşi: "Fenechiu este un om cu experienţă şi ştie ce spune (în problema aeroportului şi autostrăzii - n.n.) La noi, la Iaşi, nu avem cum şi cu cine să ne implicăm, atît timp cît îl avem la cîrmă pe Dan Cîrlan. În aceste condiţii nu poţi schimba nimic. Dacă Dan Cîrlan se duce în genunchi la Bucureşti, nu avem nici o şansă să aducem ceva bun Iaşului. Am avut cîteva interpelări în Parlament pe aceste proiecte, iar prim-ministrul Boc a dat asigurări că Autostrada Est Vest are termen de finalizare 2014, deoarece acum se află în studiu de prefezabilitate. Eu cred că primul-ministru nici nu cunoaşte acest proiect", declară Oajdea citat de ziarul Evenimentul. 
  Chestionat de noi Oajdea admite că declaraţiile sunt reale in ceea ce-l priveste pe Cirlan si "scoase din context" in privinta lui Fenehciu si Boc. Ca o confirmare, deputatul PDL a continuat şarja la adresa şefului său din filiala locală: "noi la Iaşi suntem o anexă a PSD-ului. E o situaţie în mod normal inacceptabilă dar care durează de mai mult timp. Uitaţi-vă la ce rol au consilierii noştri. Dacă PDL-iştii din Consiliul Local ar fi lăsaţi să acţioneze liber ieşenii ar avea de câştigat". Pus să indice vinovatul pentru această situaţie, Oajdea a explodat: "evident că Dan (Cârlan - n.n.) e principalul vinovat"

preluare de pe www.iasicastiga.ro

Movilă erupe: "Nichita a devenit purtător de cuvânt al PDL, iar filiala este aproape un satelit al PSD"

 "Cel mai apropiat parlamentar PDL de şeful filialei nu mai suportă nici el starea în care a ajuns partidul la Iaşi. Deputatul Petru Movilă a erupt ieri la adresa lui Dan Cârlan: "PDL Iaşi mai are puţin şi ajunge oficial satelit al PSD. Trebuie făcute rapid schimbări la nivelul conducerilor organizaţiilor Işai şi Paşcani. De asemenea, anumiţi membri ai BPJ trebuie înlocuiţi cu alţii mai tineri, care ştiu să ia o decizie politică", a declarat miercuri Movilă. El a insistat apoi pe ideea că portocaliii au devenit o anexă a PSD sub conducerea lui Dan Cârlan: "PD-L ar trebui să dea tonul, nu să joace după tonul dat de PSD"
  Întrebat ce anume îi reproşează şefului oficial al PDL Iaşi, Movilă a dat exemplul Berceanu. "Nu am fost informat oficial, pe linie de partid, că Berceanu va veni sîmbătă la Iaşi. În condiţiile în care nu a fost nici o comunicare procedurală pe linie de partid, iar anunţul că Berceanu va veni la Iaşi a fost făcut de către preşedintele Organizaţiei Judeţene a PSD, consider că primarul Gheorghe Nichita a devenit şi purtătorul de cuvînt al PDL", a spus Petru Movilă."

preluare www.iasicastiga.ro



miercuri, 8 iulie 2009

Geert Wilders continua demersul de extrema

 Video aici.

Geert Wilders is the leader of the Freedom Party in the Netherlands, a political group described as “Islamophobic”. The party performed well in the recent European elections. Wilders’ anti-Islamic and anti-EU rhetoric seems to win over more and more Dutch people, mostly those who are scared about immigration and enlargement. euronews interviewed Wilders in a bunker-like meeting room of the Dutch parliament in the Hague. That was said to be for security reasons, because Wilders has been granted special protection due to his controversial anti-Koran movie and provocative anti-Islamic speeches.


(...)

euronews: Should you open the doors to Ukraine for instance?

Wilders:
No, I think that no other country should join Europe. I’m even in favour of Romania and Bulgaria to leave [sic] the EU. My party voted against the ratification treaty in the Dutch parliament for the accession of Romania and Bulgaria.

euronews: Why? What’s the problem with them?

Wilders: Because first, the Dutch people believe that Europe is large enough. They are against any more countries joining and I share their view. We should have a small Europe with more little tasks, than an enlarged Europe with even more influence. We are against that, and, secondly, I believe that those countries were not ready at all, were very unready and very corrupt as well.

preluare www.euronews.ro

luni, 6 iulie 2009

Go, Ridzi!

Din categoria "inteligenta romaneasca pusa in scopuri ludice"...hmmm....un fel de haz de necaz...superba campanie...inca astept deznodamantul cazului Ridzi, dupa iesirea din presa a lui Boc in care spunea ca nimeni "nu tine mana deasupra capului" membrei PD-L"...sa vedem...

Sorin Iacoban are blog!




Urez bun venit in blogosfera lui Sorin Iacoban! Astept reactii la cald in stilul specific, sa anunte ce mai fac tinerii ieseni, ce se mai intampla in sportul iesean, care mai e treaba in administratie, ce mai fac cei din PSD.

Multa bafta!

duminică, 5 iulie 2009

globalizarea umorului

Am mai spus: in general imi plac glumele bune, bancurile "cu dichis". Am cativa prieteni care stiu o caruta de bancuri fiecare si de fiecare data cand ne mai vedem fata in fata sau on-line, tin sa ma faca sa zambesc sau sa rad cu gura pana dincolo de urechi cu ultimele noutati in materie.
Am auzit tot felul de poante din folclorul national, american, chinezesc, arabesc sau globalizat daca e sa amintesc de glumele cu Basescu, Clinton si/sau Sarkoszy.
Nu am auzit nimic insa pana acum de umorul armenesc. Nici macar nu mi-a trecut prin cap sa ma gandesc la asta vreodata pana in seara asta, cand un fost coleg "din tinerete" mi-a trimis cateva mostre pe care le-a savurat si el de la atasatul cultural al SUA la Chisinau, armean de origine. Iaca despre ce discutau baietii:

Iasul magnific

Omnia mea mecum porto (Cicero)

Ma inspaimanta uneori gandul ca stim atat de putin, ca in sine cunoastem atat de putin, ca sunt atat de multe lucruri ascunse omenirii fara a fi clar elucidate. Fie ca vorbim despre misterul Triunghiului Bermudelor, despre modalitatea necunoscuta in care s-au construit piramidele, despre ciudateniile din Insula Pastelui, daca Atlantida a existat sau nu, sau unde a fost localizata cu exactitate, daca Iisus a existat, daca in acest moment cunoastem toate speciile de miriapode, vertebrate sau nevertebrate existente pe Pamant, despre teoriile Big Bang-ului sau despre temerile legate de teoria lui Darwin si implicatiile sociale, toate aceste aspecte si nu numai nasc incertitudini, polemici mai mult sau mai putin cu caracter stiintific. Valurile timpului trec insa si mereu apar schimbari care revolutioneaza teorii deja existente sau le dau peste cap pe cele incetatenite:



























"Leonardo da Vinci a pictat-o pe celebra Mona Lisa in mai multe variante, inclusiv una nud, anunta Discovery News. Noua pictura, descoperita dupa secole, o infatiseaza pe misterioasa femeie intr-o varianta inedita, iar asemanarile dintre cele doua portrete, acesta si cel clasic, sunt izbitoare.

Pictura a fost scoasa la lumina dintr-o colectie particulara, acolo unde a stat ascunsa de peste un secol. Expusa azi la Museo Ideale din Toscana, ea reprezinta o premiera pentru oamenii de cultura si dezvaluie aspecte inca necunoscute ale artei renumitului artist renascentist.

„Chiar daca pictura se numeste Mona Vanna, privirea frontala, pozitia mainilor, conceptul de spatiu si fundalul intunecat, toate duc cu gandul la tema iconografica a Mona Lisei”, afirma Alessandri Vezzosi, directorul muzeului din Toscana.Portretul a apartinut unchiului lui Napoleon, cardinalul Joseph Fesch (1763-1839) si a fost ascuns in peretele de lemn al bibliotecii personale a acestuia. De altfel, pictura a fost uitata in acest perete timp de peste un secol. O nota a vremii arata ca Fesch a achizionat „Portretul Mona Lisei, amanta lui Francis I, de Leonardo da Vinci” de la Rospigliosi, un influent membru al aristocratiei romane, si a ramas in posesia sa pana la moarte. Pictura a fost cumparata, se pare, de Napoleon al III-lea, pentru ca, in final, sa ajunga in muzeul particular al contelui Giuseppe Primoli, un descendent al lui Luciano Bonaparte, unul dintre fratii lui Napoleon.

Expertii cred ca da Vinci a realizat mai multe portrete nud, dar acestea nu au fost niciodata expuse fiind considerate ofensatoare. Este evident insa ca astfel de opere au inspirat si alti artisti, asa cum ar fi Rafaello, care in 1518 a realizat portretul nud al iubitei sale."

preluare de pe www.mediafax.ro

sâmbătă, 4 iulie 2009

vineri, 3 iulie 2009

In cautarea unei teorii politice: cazul Ridzi























M-am decis pana la urma sa spun ceva despre cazul Ridzi. Nu vreau sa amintesc nimic despre schimbul de replici dintre democrat-liberalul Boureanu si liberala Gorghiu caci mi se pare josnic amestecul dintre viata privata cu cea publica din ratiuni de show politic, mediatizare si asa-zisa agravare a cazului Ridzi.
Punctul asupra caruia consider ca trebuie atrasa atentia e legat de felul in care guvernul Boc gestioneaza banul public.
Dupa ce in vreme de criza s-au pus bazele a doua ministere care bineinteles ca au bugete proprii si chiar frumusele, dupa ce initiativele firmelor mici si mijlocii au fost paralizate si sistemul de impozitare este tot pe atat de impovarat ca si pana acum, a aparut in scena si aceasta Monica(o fi nume predestinat in politica cel putin) care e pe deasupra in fruntea Ministerului Tineretului si Sportului.
Care or fi competentele acestui administrator al nivelului central, nu pot sa stiu. Am vazut-o in fotografii prim mass-media de manuta cu cele doua Elene, ca femeile mondene ale Romaniei noastre. Ce minunatie.
Trecand peste mondenitatile de can-can, doamna Ridzi a fost pana acum o persoana publica de succes. Ma indoiesc ca a fost atat de tampita sa dea niste contracte pe sume astronomice fara sa stie in ce se baga. Rationamentul meu vizeaza doua aspecte: ori nu i-a pasat caci, repet, e o veselie sa bagi mana adanc in banul public, ori s-a gandit ca oricum nu o sa o verifice nimeni caci tatal e la putere si are spate.
Cu toate acestea, altul e scenariul pe care l-am anticipat acum vreo doua zile si care s-ar putea sa se adevereasca: campania lui Basescu.
Ce linii directoare va trebui sa abordeze presedintele sa fie credibil in toamna? Coruptia pare fumata. Uniunea Europeana a tacut cu rapoartele pe justitie. Avem nevoie totusi de persecutati ai neamului. Ori cazul Ridzi vine sa curate guvernul Boc de incompetenta, sa-i dea stabilitate chiar si dupa prezidentiale fie intr-o forma remaniata sau nu, dar cu acelasi premier.
Daca in melanjul strategic se mai baga cateva cazuri de patati precum: Gica Popescu( unde a intervenit si Becali, poate Mircea Sandu, ceea ce ma face sa cred ca are mai mult legatura cu alegerile de la FRF), cu ceva aroma de Gheorghe Hagi si care or mai veni la rand, poate procentul se va stabiliza sau chiar va creste.
Oricum doamna Ridzi nu va avea prea mult de suferit daca va fi sau nu in functia ministerului.
Si atunci ma intreb ce teorie politica poate sa legitimeze asemenea miscari de culise? Shakespeare ar fi bun dar aici e vorba tot de un final fericit. Poate o asa-zisa teorie a "mainilor curate" ar explica momentul.
Oricum astept deznodamantul: demisia de onoare, lipsa culpabilitatii sau demitere "politico-administrativa".