Am vazut zilele trecute prin targ un flyer scos de sustinatorii presedintelui in care, parafrazand, mesajul era cam asa: "Spune NU la referendum pentru ca sustii valorile democratice".
Mesajul m-a facut de la sine sa zambesc si asta nu pentru ca am o anumita atitudine partinitoare sau as putea avea, ci din cauza naivitatii sale. Pentru cei familiarizati macar nitel cu domeniul analizei politice, se stie ca, in momente de criza sau de vid ideatic (sa-i spun) pentru un politician, exista cateva "punti de salvare" care il pot detemina sa vorbeasca in truisme care sunt dificil de contestat, dificil de probat sau dificil de masurat.
Cand un politician nu are replica intr-un context sau "e prins cu mata in sac" pentru a distrage atentia sau pentru a spune ceva care sa nu nasca animozitati si care sa fie suficient de vag apeleaza la expresii de genul: "ceea ce am facut respecta valorile democratiei", "actiunile mele vizeaza interesul national", "pe viitor, pentru ca cetatenii sa fie cat mai multumiti, vom face cat mai multe campanii de informare", etc.
Este clar ca nimeni nu poate de abdice de la valorile democratice, dar nimeni nu poate sa stie care sunt ele sau care au fost activate intr-un anumit context si care nu sau daca unele au fost incalcate.
Este clar ca nimeni nu poate sa conteste actiunea unui politician cand acesta vine si spune ca a actionat in baza interesului national. Dar care este interesul national? E un termen atat de vag, dar care naste atata legitimitate incat il determina pe elector, ascultator, cetatean sa-l ia ca atare fara a mai problematiza in vreun fel.
Apoi, daca sustii la nivel central sau local anumite programe, implementezi anumite politici care pot sa apara ca fiind controversate prin diferite dimensiuni ale sale si nasti asemenea controverse, cand iesi ca politician intr-o conferinta de presa sau cand esti tras de maneca pe strada de un cetatean, daca spui ca se vor face in viitor (viitor oricum nedatat) campanii de informare si de constientizare a unei anumite situatii, cu siguranta ca nici roata nu a fost reinventata si cu siguranta ca ai dat celui de langa tine cel putin intr-o prima faza ceea ce voia sa auda. E un fel de efect pervers al democratiei (i-as spune eu) conform caruia insisti pe o evidenta care oricum se va produce, dar prin simplul fapt ca insisti e suficient.
Acesta e contextul si in conformitate cu acest context am amintit de "faimosul" mesaj pe care l-am citit zilele acestea si caruia pot sa-i alipesc declaratia de ieri a presedintelui suspendat Traian Basescu care afirma ca "va actiona in urmatoarele zile (in sensul ca va boicota sau nu referendumul) in conformitate cu interesul national".
Ce inseamna valorile democratiei sau ce inseamna interesul national intr-un context actual cu pensii taiate, salarii micsorate, medici prost platiti, profesori prost platiti (precum si alte realitati de acest tip), nimeni nu stie si nu va sti.
Dar truismele de acest tip functioneaza sau pot functiona. Smechereste nu?